Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 12 /15:36

A.Dulkys: esame ant ribos, kai reikės priimti sprendimus dėl galimybių paso likimo

Sparčiai plintant omikron atmainai, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sakė, kad yra peržiūrimi COVID-19 skiepijimo, testavimo, izoliavimo algoritmai. Kaip viskas atrodys, turėtų paaiškėti artimiausiomis dienomis. Jo nuomone, taip pat reikėtų spręsti dėl galimybių paso tolesnio likimo, nes omikron variantu užsikrečia ir pasiskiepiję, ir nepasiskiepiję nuo koronaviruso, ir persirgę šia liga.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Pasak A.Dulkio, kiekvienas asmuo galėtų padėti pandemijos metu, jei skiepytųsi. Jis akcentavo, kad labai svarbu skiepytis ir trečiąja vakcinos doze.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat kvietė naudoti efektyvesnes apsaugos priemones – respiratorius.

Jis minėjo, kad svarbu, jog šeimos pasirūpintų vaikais. Kiekvieną savaitę vaikams mokyklose yra išdalijami testai. Kartu A.Dulkys ragino tėvus būti atsakingus ir neišleisti iš namų vaikų, jaučiančių COVID-19 simptomus.

Jis kvietė visus, kurie pajuto ligos simptomus testuotis mobiliuosiuose punktuose.

A.Dulkio teigimu, valstybės dėmesys yra nukreiptas į pačias svarbiausias institucijas. Peržiūrimi skiepijimo, testavimo, izoliavimo algoritmai.

„Įvairios jau paminėtos tvarkos turėtų atsirasti iki šio penktadienio ir įsigalioti daugių daugiausia nuo pirmadienio. Tos tvarkos yra susijusios su artimųjų kontaktų susiaurinimu – Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) daugiau žiūrės, kad būtų tai šeima, labai artimi kontaktai, izoliavimasis bus trumpinamas iki 7 dienų, renginiuose bus prašoma naudoti respiratorius.

Norime padėti šeimos gydytojams, ir NVSC būtent žiūrės, kad būtų galima paspartinti ir išdavinėti nedarbingumo pažymėjimus“, – spaudos konferencijoje po Vyriausybės posėdžio teigė sveikatos apsaugos ministras.

Klausimas dėl galimybių paso

A.Dulkys sakė, kad esame ant tos ribos, kada reikės priimti sprendimus dėl galimybių paso tolesnio reikalingumo.

Ministras negalėjo pasakyti, kiek dar laiko jis galėtų galioti.

„Mes anksčiau pabrėždavome, kad galimybių pasas yra tiktai viena iš srautų valdymo priemonių, ir kad ji yra laikina, o šiandien galiu pasakyti, kad jau tikrai esame tame etape, kada diskutuojame, analizuojame, tariamės ir, matyt, esame ant tos ribos, kada turėsime priimti sprendimus, kiek jis yra dar efektyvus.

Kaip matote, omikron priverčia mus keisti elgesį, nes jis veikia, užsikrėtimai yra galimi ir tų, kurie pasiskiepijo, ir tų, kurie persirgo, ir tų, kurie nepasiskiepijo“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams komentavo ministras.

Jis aiškino, kad galimybių pasas atsirado tada, kai vyravo tokios COVID-19 atmainos, kai ta atskirtis buvo labai aiški.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas

Kalbėdamas apie galimybių paso vaikams iki 16 metų galiojimo stabdymą iki pavasario, A.Dulkys aiškino, kad norima užtikrinti, jog laboratorijos, tyrimų centrai testų dėl COVID-19 atsakymus galėtų pateikti greitai, sklandžiai, mat didžiausias dėmesys dabar bus skiriamas simptomus jaučiančių žmonių testavimui.

„Kadangi labai auga atvejų skaičius – kitose šalyse jis yra stulbinantis, tai mes norime būti pasiruošę, kad prioritetas yra simptominiai atvejai. Ir būtent visus savo algoritmus persižiūrime, kas nėra prioritetas. Taip kad vaikų atžvilgiu PGR testų gavimas mobiliuose puktuose šiuo metu nėra prioritetas. Vaikams veikia daugybė kitų elementų: savikontrolė, testai namams, kaupinių metodu veikia. Taip kad yra tų priemonių“, – komentavo ministras.

Rekordinis atvejų skaičius

Per antradienį Lietuvoje patvirtinti 4635 nauji koronaviruso atvejai. Tai – didžiausias skaičius nuo 2020 metų pradžioje kilusios COVID-19 pandemijos.

6 žmonės mirė. Visi mirusieji buvo nepaskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyta 120 žmonių – keletu daugiau nei ankstesnę parą.

45 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 922 žmonėms.

Sparčiai plintant omikron atmainai premjerė Ingrida Šimonytė antradienį sakė, kad pandemijos valdymas keičiamas iš esmės.

Vyriausybė yra pranešusi, kad papildomi ribojimai būtų taikomi, jeigu ligoninėse būtų užpildyta 240 reanimacijos lovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius