Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 27

Susirgimų peršalimo ligomis skaičiai Lietuvoje – rekordiniai

Trečią šių metų savaitę žmonių sergamumas gripu ir peršalimo ligomis Lietuvoje pasiekė kritinę ribą. Remiantis Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, praeitą savaitę visoje šalyje užfiksuota per 33 600 gripo bei peršalimo ligų atvejų. Šį sezoną sergančiųjų peršalimo ligomis skaičius yra daugiau negu du kartus didesnis negu pernai.
Peršalimas
Peršalimas / Photos.com

Lietuvoje sergančiųjų peršalimo ligomis kiekis sparčiai didėja. Palyginti su 2010 m. gruodžiu, sergamumas peršalimo ligomis išaugo 5 kartus. Pasak Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Vaikų ligų klinikos vadovo profesoriaus Algimanto Raugalės, susirgimų peršalimo ligomis bangą greičiausiai sukėlė šalti ir permainingi orai, teigiama pranešime spaudai.

ULAC pateikiami duomenys taip pat atskleidžia, kad sergamumas gripu 2010 m. lapkričio–gruodžio mėnesiais, palyginti su 2009 metais, buvo nukritęs 97 proc., tačiau šių metų sausį ligų atvejų yra vidutiniškai 40 kartų daugiau nei praėjusiųjų metų sausį.

„Šių metų sergamumo peršalimo ligomis banga rekordinė ir panašu, kad pikas dar nėra pasiektas. Savo ruožtu sergamumas gripu baigia pasivyti 2009 m. lapkričio pandemijos lygį“, – su kosuliu kovoti padedančiai interneto svetainei Bjauruskosulys.lt sakė A.Raugalė.

Siekiantiems išvengti susirgimo gripu medikai pataria kuo dažniau plauti ir dezinfekuoti rankas, stengtis rankomis neliesti nosies, burnos ir akių, vengti nebūtinų renginių, apriboti lankymąsi masiniuose susibūrimuose, išlaikyti bent metro atstumą iki čiaudinčių ir kosinčių žmonių.

Bjauruskosulys.lt specialistai ragina ypač atsakingai elgtis jau susirgus gripu arba peršalimo ligomis. Ligonis turėtų nedelsdamas kreiptis į medikus ir stengtis neapkrėsti aplinkinių, todėl kosint ar čiaudint derėtų prisidengti burną, nosį, naudotis vienkartinėmis servetėlėmis.

„Pajutus susirgimo peršalimo ligomis požymius, būtina gerti kuo daugiau skysčių – arbatų arba karštų gėrimų su citrinomis. Ligai įsismarkavus, patartina kuo skubiau kreiptis į medikus ir naudoti medicininius preparatus. Tokius peršalimo ligos simptomus kaip slogą ir kosulį padeda numalšinti preparatai, kurių sudėtyje yra atsikosėjimą lengvinančios medžiagos – gvajfenezino“, – sako profesorius A.Raugalė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius