Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 21

Susirūpino be reikalo: Nacionalinio muziejaus ekspoziciją uždarė tik dėl remonto

Internete pasirodė melaginga informacija apie Lietuvos nacionalinį muziejų – teigiama, neva išvežti eksponatai, o jis naikinamas. Tai nėra tiesa – nuolatinė vieno iš muziejaus padalinių ekspozicija vasarą buvo uždaryta artėjant rekonstrukcijai, o eksponatai tiesiog buvo perkelti į saugyklas.
Akcija kviečianti nusifotografuoti su Gedimino pilimi
Akcija, kviečianti nusifotografuoti su Gedimino pilimi / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Įgyvendina kažkokį planą?

Klaidinančią informaciją apie muziejaus veiklą neseniai paskelbė viena „Facebook“ vartotoja.

„Paslapčia naikinamas Lietuvos nacionalinis muziejus Arsenalo g. 1, eksponatai jau išvežti!“ – pranešė ji.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuvos nacionalinio muziejaus pagrindinė ekspozicija uždaryta dėl rekonstrukcijos, o eksponatai perkelti į saugyklas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuvos nacionalinio muziejaus pagrindinė ekspozicija uždaryta dėl rekonstrukcijos, o eksponatai perkelti į saugyklas

Komentatoriai ėmė tuo piktintis, aiškinti, esą įgyvendinamas kažkoks planas: Viskas papunkčiui, pagal planą.“

„Viskas ir taip aišku. Ką griovė, jau sugriovė, ką pirko, jau išpardavė, kas vertingo, jau išvežė. Seno žmogaus žodžiais, viską baigia išparceliuoti.

Ir bus taip, kad ant kalno pliko viena apykreivė pušelė (mat nestandartinė) liko“, – kita internautė savo pykčiui išreikšti pasitelkė citatą iš Antano Baranausko poemos „Anykščių šilelis“.

Vos vienas komentatorius užsiminė, kad muziejaus laukia rekonstrukcija.

Eksponatus perkėlė į saugyklas

Pastarasis „Facebook“ vartotojas buvo teisus. Tai portalui 15min patvirtino muziejaus atstovai.

„Lietuvos nacionalinį muziejų sudaro 11 padalinių, o kovo mėnesį bus atidarytas 12-asis – Pilininko namas.

Įraše minimas vienas iš padalinių, Naujasis arsenalas, kurį dažnas lankytojas laiko Lietuvos nacionalinio muziejaus veidu.

Vasarą šio padalinio nuolatinė ekspozicija buvo uždaryta dėl artėjančios rekonstrukcijos“, – paaiškino muziejaus komunikacijos specialistė Živilė Stadalytė.

Apie tai muziejus buvo informavęs ir pranešimu spaudai. Birželio pabaigoje buvo paskelbta, kad rekonstrukcijai jis užsidaro liepos 3-iąją.

Pašnekovės teigimu, uždarius nuolatinę ekspoziciją visi eksponatai buvo išvežti į saugyklas, tai susiję su būsimais kapitalinio remonto darbais.

„Įgyvendinus juos Naujajame arsenale atsiras visiškai nauja ekspozicija, pasiruošimo ir planavimo darbai jai sukurti jau vyksta.

Laikinai visose erdvėse buvo atidarytos dvi parodos: „Neišspręsta kompozicija. Antrasis pasaulinis karas sovietų Lietuvos dailėje“ ir „Laiko šukės ir aidai. Sovietinė cenzūra Rimanto Dichavičiaus kūryboje“. Jos veikia nuo rugpjūčio 23 d. iki kovo 3 d. Naujajame arsenale, Arsenalo g. 1.

Ž.Stadalytė priminė, kad Naujojo arsenalo pastatas buvo neremontuotas nuo atidarymo 1968-aisiais, todėl nebeatitiko reikalavimų paveldo vertybėms saugoti.

„Būsima rekonstrukcija, prasidėsianti 2024 m. kovą, yra kapitalinė, todėl palikti eksponatų tame pačiame pastate neįmanoma.

Eksponatai buvo sugrąžinti į saugyklas, kuriose palaikomos reikiamos sąlygos, pagal poreikį jie papildys būsimas muziejaus parodas arba bus eksponuojami naujoje Naujojo arsenalo ekspozicijoje, kai šis vėl atsidarys“, – pažymėjo ji.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Lietuvos nacionalinis muziejus nenaikinamas. Pagrindinė jo ekspozicija uždaryta prieš kitąmet prasidėsiančią rekonstrukciją, o eksponatai dėl to perkelti į saugyklas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius