-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 15

Sustiprinta ištuštėjusio Seimo apsauga – ko bijo Parlamento apsauga?

Pasibaigus Seimo sesijai ir prasidėjus neoficialioms parlamento atostogoms, Seimo rūmai ištuštėja ir Seimo apsaugininkai gali lengviau atsikvėpti, mat jiems nebereikia per dieną patikrinti šimtų lankytojų. Tačiau šią vasarą užuot atsipalaidavę, Seimo apsaugininkai patikrą sugriežtino. Anksčiau parlamento kanceliarijos darbuotojai į darbą galėjo ateiti tik parodę pažymėjimus, dabar jiems, kaip ir lankytojams „iš gatvės“, tenka rodyti, ką turi rankinėse, ir iš kišenių iškraustyti metalinius daiktus.
Seimas
Seimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimo darbuotojai skundžiasi, kad tai juos gerokai apsunkina, mat net išėję pietų ar iki parduotuvės, grįždami atgal į rūmus neva yra priversti gaišti laiką.

Tačiau tvarka yra tvarka, o tai, kad visi į Seimą ateinantys žmonės būtų nuodugniai patikrinami, įrašyta dar 2007 m. patvirtintuose parlamentą saugančio Vadovybės apsaugos departamento (VAD) nuostatuose.

Iki šiol tikrino ne visus

Tačiau iki šiol, pripažįsta Seimo kanclerė Daiva Raudonienė ir VAD direktoriaus pavaduotojas Paulius Nemira, šių nuostatų nebuvo griežtai laikomasi. Apsaugininkai asmenis tikrindavo pasirinktinai, Seimo kanceliarijos darbuotojams dažnai užtekdavo tik parodyti darbo pažymėjimą.

„Iki šiol dėl įvairių priežasčių ta patikra buvo pasirinktinė, nes ir postuose fiziškai žmonių trūko. Vienas žmogus didelio srauto negalėdavo aptarnauti“, – aiškino P.Nemira.

Ta grėsmė niekur nedingo. Ji egzistuoja ir egzistuos, – teigia P.Nemira.

Nuo antradienio taip nebebus.

„Nuo šiandien sudėlioti aiškūs nurodymai, kad reikia laikytis griežtai. Ta grėsmė niekur nedingo. Ji egzistuoja ir egzistuos. Dabar, kai Seimo posėdžiai nevyksta, kai srautas mažesnis, o ir mums pavyko daugiau žmonių pasamdyti, personalą atkurti, ir politinė valia yra, tai galėsime tą daryti“, – teigė P.Nemira.

Atsirado politinė valia

VAD direktoriaus pavaduotojas pripažino, kad griežtinti Seimo rūmų apsaugą nusprendė Seimo kanclerė.

„Yra nauja kanclerė. Ji turi aiškų matymą. Seimas, kaip objekto šeimininkas, su kuriuo mes bendradarbiaujame nustatydami specialų režimą, mano, kad taisyklių turi būti laikomasi be išlygų. Mes labai džiaugiamės tuo nauju požiūriu“, – sakė pašnekovas.

Tuo tarpu Seimo kanclerė D.Raudonienė 15min.lt teigė, kad ji jokių naujovių neįvedė.  Pasak kanclerės, saugumui taikomi reikalavimai galioja nuo 2007 m. ir niekada nesikeitė.

„Vieną dieną gal buvo elgiamasi vienaip, kitą – kitaip. Tačiau dabar Vadovybės apsaugos departamentas nutarė, kad reikia laikytis griežčiau. Jų pareiga yra tikrinti pagal visas tvarkas, jie atlieka savo funkciją ir tiek. Jokių stebuklų čia nėra“, – sakė kanclerė.

Apie nepakankamą valdžios pastatų apsaugą prabilta po to, kai pavasarį prie prezidentūros atsistojęs vyriškis grasino susisprogdinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius