Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 15 /20:56

Prie prezidentūros vartų derybas su lagaminą turinčiu vyru, grasinusiu viską susprogdinti, nutraukė šturmas

Dėl sprogmenų pavojaus – sumaištis prie prezidentūros ir Vilniaus universiteto. Trečiadienio pavakarę visos specialiosios tarnybos sukeltos ant kojų dėl lagamino, kuriame galbūt yra bomba. Evakuota prezidentūra. Su vyriškiu, stovinčiu prie lagamino, pareigūnai ilgokai nesusikalbėjo. Apie 19 val. ši drama baigėsi: įtariamasis sulaikytas ir po apklausos uždarytas į areštinę. Paaiškėjo, ir kas lagamine.
Sumaištis prie prezidentūros
Sumaištis prie prezidentūros / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vyras grasino susprogdinti prezidentūrą
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vyras grasino susprogdinti prezidentūrą

20.56 val. Sulaikytasis – bedarbis

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas ir operacijos vadovas Kęstutis Lančinskas vėliau trečiadienio vakarą BNS telefonu patvirtino, kad asmens tapatybė nustatyta, jis yra bedarbis. Šiuo metu medikai aiškinasi, ar jis nebuvo apsvaigęs nuo alkoholio ar psichiką veikiančių medžiagų, aiškinamasi jo psichinės sveikatos būklė.

„Asmens tapatybė nustatyta. Jis pastaruoju metu niekur nedirbo“, – BNS patvirtino komisaras.

Pasak jo, daugiau informacijos policija ketina pateikti ketvirtadienio rytą.

19.51 val. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl terorizmo

19.09 val. Specialiosios pajėgos ėmėsi jėgos veiksmų. Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“ kovotojai staiga puolė prie įtariamojo ir jį parbloškė.

Panaudojus elektrošoką, vyriškis buvo sulaikytas. Jis sulaikymo metu nesužeistas, nesužalotas.

Kas lagamine, iš pradžių buvo neaišku. Išminavimo specialistai jį tyrė įvykio vietoje, tada buvo sprendžiama, ką toliau su juo daryti. Nutarta, kad išsivežti lagaminą saugu. 15min.lt išsiaiškino, kad lagamine buvo sukrauti plastikiniai 1,5 l talpos buteliai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vyras grasino susprogdinti prezidentūrą
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vyras grasino susprogdinti prezidentūrą

Tuo tarpu nedidelėje vyriškoje rankinėje, kurią įtariamasis laikė pasikabinęs ant peties, buvo tik muzikos grotuvas su ausinėmis.

15min.lt išsiaiškino, kad lagamine buvo sukrauti plastikiniai 1,5 l talpos buteliai.

Įtariamasis išvežtas į komisariatą asmenybei nustatyti ir apklausti. Tuo pačiu bus sprendžiama, ar jam nereikalinga psichiatrų pagalba.

Papildyta 18.45 val. Karščiausi kadrai iš įvykio vietos – išskirtinėje 15min.lt fotoreporterio Irmanto Gelūno filmuotoje medžiagoje.

VIDEO: Prie prezidentūros vartų – derybos su lagaminą turinčiu vyru, grasinančiu viską susprogdinti

Papildyta 18.20 val. 15min.lt pakalbino studentą Roką, sumaišties įkarštyje buvusį VU Istorijos fakultete. Jis ne tik savo akimis matė šios dramos pradžią, bet ir girdėjo kai kuriuos pareigūnų pokalbius su įtariamuoju.

Rokas su kolegomis situaciją stebėjo tol, kol į pastatą neužėjo „Aro“ specialiosios pajėgos – pozicijas prie langų užėmė snaiperiai, o istorikai paprašyti išeiti į vidinį kiemelį. 

„Pareigūnai jį bandė šnekinti, tačiau jis nepareiškė jokių reikalavimų. Derybininkas kartojo, kad vis tiek reikia kažkaip pabendrauti, ko jis nori, tačiau vyras šaukė, kad nenori nieko – tik kad niekas jo nekalbintų ir nesiartintų“, – pasakojo Rokas.

Iš grasintojo lūpų nuskambėjo ir tokia frazė: „Pamatysiu judesį – susisprogdinsiu!“

Pareigūnas su įtariamuoju kalbėjosi lietuviškai.

Iš grasintojo lūpų liudininkas girdėjo ir tokią frazę: „Pamatysiu judesį – susisprogdinsiu!“

Kiemelyje buvusius istorikus, besirengiančius Istorijos fakulteto dienoms (IFDi-37), netrukus atėjęs policininkas pirmiausiai visus suskaičiavo: 27. Tada pareigūnai suko galvą, kaip saugiai visus susirinkusiuosius evakuoti.

Istorikams teko lipti per langą, pereiti per valgyklą ir iš jos išeiti į S.Daukanto aikštės pakraštį, iš kur pareigūnai juos palydėjo tolyn nuo pavojingos zonos.

Pradžia. 15min.lt šaltiniai pranešė, kad prie prezidentūros blaškosi vyras su lagaminu ir grasina viską susprogdinti. Teigiama, kad įtariamasis yra „tamsaus gymio“.

Tai maždaug 35 metų vyras, apsirengęs juodais drabužiais – liudininkams jo apranga priminė standartinę apsaugininko uniformą.

VIDEO: Prie Prezidentūros vyras grasina susprogdinti lagamine turimą bombą

Teigiama, kad įtartiną lagaminą turintis vyriškis ramiai stovėjo lauke prie prezidentūros pastato. Įtariamasis grasintojas laikė rankas, sunertas ant krūtinės, dairydamasis į šalis – tarsi saugodamasis atakos. Pareigūnai iš pradžių saugumo sumetimais prie jo nesiartino. Vėliau prasidėjo derybos, šiuo metu jos tęsiasi.

D.Grybauskaitė jau išvykusi

Į įvykio vietą išsiųstos didžiulės pareigūnų pajėgos, įvestas saugumo planas „Skydas“.

Prezidentūra evakuota, lankytojai išvesti ne iš Vilniaus universiteto bibliotekos Universiteto gatvėje, bet ir iš dalies „Alma Mater“ komplekso.

Iš rūmų į vidinį kiemą išėjo visi prezidentūros darbuotojai, tuo metu įstaigoje buvę svečiai. Iš pradžių buvo neaišku, ar tuo metu prezidentūros rūmuose S.Daukanto aikštėje buvo šalies vadovė Dalia Grybauskaitė. Tačiau prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė BNS informavo, kad kai buvo gautas pranešimas, šalies vadovė buvo išvykusi iš savo nuolatinės darbo vietos.

Užtverta didžiulė teritorija

Į sostinės senamiestį skubėjo mobiliosios kuopos mikroautobusas ir policijos patrulių ekipažai su švyturėliais.

Vilniaus apskrities policijos budėtojai kol kas kategoriškai atsisako suteikti visuomenei informaciją apie susiklosčiusią pavojingą situaciją.

Tuo tarpu Lietuvos policijos „Facebook“ profilyje netrukus buvo paskelbtas tokio turinio pranešimas: „Dėl susidariusios įtemptos padėties prie prezidentūros, raginame žmones vengti šios vietos. Aptverta didelė teritorija, eismas aplink uždarytas. Įvestas planas „Skydas“, žmonės evakuoti. Įvykio vietoje dirba „Aro“ pareigūnai.“

Lietuvos policijos „Facebook“ profilyje pavakarę paskelbtas pranešimas: „Dėl susidariusios įtemptos padėties prie prezidentūros, raginame žmones vengti šios vietos. Aptverta didelė teritorija, eismas aplink uždarytas. Įvestas planas „Skydas“, žmonės evakuoti. Įvykio vietoje dirba „Aro“ pareigūnai.“

15min.lt fotoreporteris Irmantas Gelūnas iš įvykio vietos pranešė, kad užblokuota didžiulė teritorija, pavyzdžiui, nuo Katedros aikštės pusės pareigūnai nebeleidžia artyn nei transporto, nei pėsčiųjų jau nuo „Kempinski“ viešbučio.

Taip pat yra blokuotos visos kitos prie S.Daukanto aikštės ir prezidentūros rūmų vedančios gatvės. Prie prezidentūros jau yra ugniagesių gelbėtojų, „Aro“, medikų ekipažai.

Praėjus maždaug pusvalandžiui nuo sumaišties pradžios, neoficialiais duomenimis, įtariamasis ir galimas sprogmuo dar nebuvo neutralizuoti.

Bus papildyta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius