Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 05 27

Šūvių per kariuomenės pratybas pažadinti gyventojai pyksta: kodėl mūsų neįspėjo?

Kurtuvėnų regioninio parko teritorijoje Šiaulių rajone gyvenanti šeima ketvirtadienio naktį turėjo neramią. Anot vietos ūkininkų, kariuomenės pratybų jų namų pašonėje jau būta, tačiau prieš kelias savaites jie su kariškiais susitarę – apie pratybas ateityje bus informuojami. Deja, naktį sako vėl išgirdę šūvius. Kariuomenės atstovai tvirtina apie pratybas visuomet informuojantys, nebent įvyko nesusipratimas.
Smėlyne ūkio galvijai
Smėlyne ūkio galvijai / Smėlyne ūkio nuotr.

Gąsdina ožkas ir karves

Regeneracinio Smėlyne ūkio šeimininkė Justina 15min parašytame laiške pasakojo, kad Lietuvos kariuomenės kariai jau kiek daugiau nei prieš metus turi treniruočių bazę/poligoną Kurtuvėnų regioniniame parke.

Moters teigimu, gal ir kyla klausimų, ar regioninis parkas yra tam tinkama vieta, tačiau šiuo metu jų šeima mėgina suprasti, kodėl pratybos vyksta jų apie tai neįspėjus.

Esą nesuprantama ir tai, ar pratybos gali vykti privačioje žemėje nesuderinus to su jos šeimininkais: „Pernai rudenį žaidė karą ką tik užsėtoje pievoje, o mes laikome daug gyvūnų, kurie bijo šaudymo garsų.

Kai prieš 2 savaites pratybų metu buvo pasitelktas sraigtasparnis, kuris skraidė pirmyn atgal liesdamas medžių viršūnes, ožkingoms ožkoms, veršingoms karvėms tai yra stresas, kuris mums gali baigtis nuostolingai. Su tas pratybas rengusiais kariškiais tąkart sutarėme, kad garsiniai šoviniai negerai, jie atvažiavo pas mus, suderinome, kur žemės mūsų, kur ne. Sutarėme, kad prieš pratybas informuos, šoviniai bus tylus, susirinks šiukšles, šovinių gilzes po pratybų, kurias pagal įstatymą jie privalo surinkti, bet realybė tokia, kad nesurenka ir visam parke.“

Prieš 2 savaites buvo pasitelktas sraigtasparnis, kuris skraidė liesdamas medžių viršūnes, ožkoms, karvėms tai yra stresas.

Apie šaudymus nepranešė

Tačiau ketvirtadienio naktį miegus šeimai išblaškė šūviai.

„Apie 2.35 val. nakties ir vėl prabudome nuo šaudymų, išbėgus į kiemą, virš jo skraidė dronas, taip pažeisdamas privatumą, o norint eit pasižiūrėt, ar gyvūnai nepasibaidė, jie manęs nepraleido, nes vyksta pratybos. Buvo iškviesta policija, pareigūnų teigimu, policija nebuvo informuota arba buvo informuota netinkamai“, – piktinosi moteris.

Feisbuke įkeltame vaizdo įraše, nufilmuotame naktį, ji taip pat kalba apie tai, kad tenka kovoti, ir piktinasi, kad „niekas čia nesusitvarkys“.

„Kartais gali pasitaikyti nesusipratimų“

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovo, mjr. Gintauto Ciunio pateiktame kariuomenės komentare teigiama, kad „visos pratybos, kurias rengia Lietuvos kariuomenė, yra organizuojamos tik susiderinus su teritorijų savininkais, tai gali būti ir valstybinė žemė (derinama su savivaldybėmis, seniūnijomis), ir privati teritorija (treniruojamasi tik gavus savininkų leidimus)“.

Kariuomenė nerengia pratybų vietose, kuriose tokia veikla yra draudžiama.

„Kariuomenė nerengia pratybų vietose, kuriose tokia veikla yra draudžiama. Svarbu paminėti, kad ne kariniuose poligonuose vykdomos tik ribotų taktinių veiksmų pratybos, kuriose nereikalinga sunkiasvorė karinė technika“, – apie pratybas regioniniame parke teigiama komentare.

Seržanto Arno Čemerkos nuotr./Lietuvos kariai dalyvavo pratybose JAV
Seržanto Arno Čemerkos nuotr./Lietuvos kariai dalyvavo pratybose JAV

Dėl šio konkretaus atvejo galėjęs įvykti nesusipratimas: „Jūsų minimu atveju buvo rengtos nedidelės kelių Lietuvos kariuomenės padalinių žvalgų pratybos, apie jas informuota eilė institucijų, tarp jų – savivaldos institucijos ir Bendrasis pagalbos centras.

Šiose teritorijose kariai pagal draugišką susitarimą su gyventojais prieš treniruodamiesi juos informuoja iš anksto, tačiau kartais gali pasitaikyti nesusipratimų, kaip greičiausiai nutiko ir šiuo atveju.“

Kaip teigia Lietuvos kariuomenės atstovai, pagal patvirtintas procedūras ir karių išankstinį instruktažą, organizuodami pratybas, kariai ne tik derinasi su suinteresuotomis pusėmis, bet visuomet susitvarko pratybų vietą, taip pat organizuoja ir prevencines tvarkos akcijas tiek poligonuose, tiek apylinkėse.

Šiose teritorijose kariai pagal draugišką susitarimą su gyventojais juos informuoja iš anksto, tačiau kartais gali pasitaikyti nesusipratimų.

„Tačiau pratybų metu gali įvykti nenumatytų atvejų ar iškilti nenumatytų aplinkybių, todėl priimame visą informaciją, kuri gali būti susijusi su karių palikta žala, kadangi kariuomenėje yra numatyti žalos kompensavimo gyventojams mechanizmai.

Lietuvos kariuomenė turi treniruotis įvairiose vietose, kadangi pratybos yra organizuojamos stengiantis maksimaliai pritraukti jas prie realių galimų valstybės gynybos sąlygų ir aplinkybių, tačiau tuo pačiu esame suinteresuoti bendradarbiauti su visomis institucijomis ir gyventojais, kadangi, nusivilkę uniformas, patys esame tos pačios visuomenės dalis“, – teigiama Lietuvos kariuomenės pateiktame komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius