Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 28 /11:42

Paskutiniuose 6 mėginiuose koronaviruso nerasta

Tyrimus dėl koronaviruso atliekanti laboratorija priešpiet pateikė atsakymus dėl 6 asmenų – nei vienam iš jų užsikrėtimas koronavirusu nenustatytas. Tokią informaciją penktadienį Seimo Sveikatos reikalų komitetui pateikė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos direktorius Vytautas Zimnickas. Penktadienį turėtų būti pateikti dar 6 tyrimų iš Šiaulių rezultatai.

Susisiekimo viceministras Algirdas Šešelgis posėdyje sakė, kad iš viso Lietuvoje atlikti 59 tyrimai, šešiasdešimtasis pasitvirtino. 6 tyrimų rezultatai penktadienį neigiami, laboratorija atlieka dar 6 tyrimus iš Šiaulių.

„Laukiama, ar nebus iš kitų miestų papildomai, po 6 valandų sulauksime tyrimų rezultatų. Tie atvejai yra iš Šiaulių, greičiausiai tai kontaktiniai atvejai“, – kalbėjo jis.

Laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas sakė, kad kol kas nėra poreikio tyrimus daryti keliuose miestuose. Anksčiau sakyta, kad per parą laboratorija pajėgi ištirti 210 mėginių.

Per parą yra trys, jo žodžiais, užkrovimai: rytinis, pietinis ir vakarinis.

„Vienu metu galima užkrauti iki 70 mėginių, o dabar yra 6. 4 Mėginiai iš Šiaulių, juos krausime 12 valandą, 18 valandą krausime dar du, kuriuos žada atsiųsti iš Šiaulių“, – atsakydamas į klausimą, ar nereikia išplėsti laboratorijos į kitus miestus, ramino jis.

Susirgusieji bus telkiami penkiose ligoninėse

Ligonių hospitalizavimui numatytos 5 ligoninės didžiausiuose Lietuvos miestuose.

„Iš viso turime 782 lovas, kur šiandien galėtume hospitalizuoti, jei tokia galimybė būtų“, – kalbėjo jis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas posėdyje kalbėjo, kad Lietuvos medikai puikiai žino algoritmus, jais reikia pasitikėti.

Anot jo, kai apie susirgimą kalba ne medikai, kartais tai kelia šypseną.

„Aš nesutikčiau, kad reikia stabdyti planines operacijas. Mano tokia nuomonė. Mes keliame papildomą ažiotažą, papildomą baimę“, – įsitikinęs centro vadovas.

Santarų klinikų Infekcinės ligoninės vadovė Ligita Jančiorienė posėdyje sakė, kad yra paruoštos reanimacinės lovos, centras pasirengęs, jei reikia, priimti koronavirusu sergančius pacientus.

Klausiamas, nuo ko priklauso viruso plitimas, viceministras A.Šešelgis sakė, jog plitimo dinamikoje buvo pokyčių du kartus – Kinija keitė skaičiavimo metodiką. Todėl iš to spręsti labai sunku.

„Italijos atveju turėjome nuo kelių, per savaitę turime 655. Jei buvo vienas mirties atvejis, šiandien 17“, – sakė jis. A.Šešelgis pridūrė, kad labai priklauso nuo priemonių, kurių imasi šalis, siekdama stabdyti plitimą.

Mėginius ims pacientų namuose

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga posėdyje kalbėjo, kad žmonių, kuriems įtariamas koronavirusas, mėginiai laboratorijai bus imami namuose.

Anot jo, reikės prižiūrėti izoliacijoje esančius žmones, pasirūpinti, kad jie nevaikščiotų gatvėse, turėtų pakankamai maisto.

Kalbėdamas apie viešus renginius, ministras sakė, kad nereikia perlenkti lazdos su draudimais.

„Visur eikit, žmonės neturi nustoti gyventi gyvenimo, čia ne tokia infekcija, ne ebola, ne maras. Neturi sustoti gyvenimas. Bet tam tikros rekomendacijos savivaldybėms, kad nebeplanuoti didelių renginių, yra“, – kalbėjo ministras.

Medicinos priemonių iš rezervo dar neprireikė

Anot jo, apsaugos priemonių asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams netrūksta, nes jos turi rezervą.

„Kai prasidėjo didesnis poreikis – turiu visas priemones omenyje, mes turime ekstremalių situacijų sveikatai centrą, kuris turi valstybės rezervus užtikrinti, kad pakaktų“, – ramino A.Šešelgis.

Jo teigimu, paskelbus ekstremalią situaciją pasijuto, kad priemonių reikia daugiau.

„Vyriausybė imsis priemonių aprūpinimu. Rezervai dar kol kas nebuvo naudojami (...) Bet kalbėjome, kad jei kurioms įstaigoms trūksta, naudotų iš rezervo“, – pasakojo jis ir pabrėžė, kad situacija keičiasi kas valandą.

Parlamentarė Aušrinė Armonaitė klausė, ar nereikėtų suteikti teisę medikams komentuoti situaciją.

A.Šešelgis tikino, kad informaciją teikia visuomenės informavimo grupė, kuriai vadovauja Skirmantas Malinauskas.

„Joje dirba visų sričių specialistai“, – pabrėžė jis.

Pasak A.Šešelgio, 27 dienos duomenimis, nuo koronaviruso mirė 2800 žmonių, Italijoje serga virš 400 žmonių.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gydoma 39 metų moteris, kuriai pirmajai Lietuvoje nustatytas koronavirusas. Moteris užsikrėtė Veronoje, Italijoje, į Lietuvą vasario 24 dieną grįžo per Kauną. Pacientė yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, keturi jos šeimos nariai – stebimi. Moters vyrui atliktas koronaviruso tyrimas. Jo rezultatų laukiama penktadienį.

Daugiau informacijos apie tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius