Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 11

Sveikatos specialistai ragina skiepytis nuo gripo

Kaip praneša Klaipėdos visuomenės sveikatos centras, asmens sveikatos priežiūros įstaigas jau pasiekė sezoninio gripo vakcina, nupirkta už valstybės lėšas. Klaipėdos apskričiai skirta 8 171 vakcinos dozė.
Milijardų dozių vakcinos nuo kiaulių gripo Europoje neprireikė.
Medikai ragina nesibaiminti skiepų, nes suleidžiamas ne pats virusas, o jo dalelės, kurios stimuliuoja žmogaus imunitetą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skiepijimus atliks 54 asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Vakcinos sudėtyje yra trys gripo viruso štamai: pandeminio gripo A (HINI), sezoninio gripo A (H3N2) ir B viruso. Vakcinoje yra ne gripo virusas, o tik gripo viruso dalelės, kurios stimuliuoja žmogaus imunitetą.

Medikai tvirtina, kad baimintis nuo skiepų susirgti gripu neverta. Šia vakcina nemokamai bus skiepijami rizikos grupių asmenys: 65 m. ir vyresni, asmenys iki 65 m., sergantys lėtinėmis širdies kraujagyslių, plaučių, metabolinėmis, inkstų ligomis, bronchine astma, imunodeficitinės būklės asmenys, žmonės, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai bei besilaukiančios moterys. Kiti gyventojai, kurie nepriskiriami rizikos grupėms, gali pasiskiepyti mokama gripo vakcina.

Anot medikų, skiepai nuo gripo yra efektyviausia profilaktikos priemonė, sauganti nuo susirgimų gripu ir jo sukeliamų komplikacijų. Tinkamiausias laikas skiepytis – spalio ir lapkričio mėnesiai, kad žmogaus organizme spėtų susidaryti reikiamas imunitetas. Po skiepo sveiko žmogaus organizmas atsparumą įgauna per dvi savaites. Taip pat rekomenduojama pasiskiepyti nuo kitų užkrečiamųjų ligų. Šiuo metu vyresni kaip 26 metų asmenys valstybės biudžeto lėšomis skiepijami nuo difterijos ir stabligės. Dėl gripo ir kitų skiepų reikia kreiptis į šeimos gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius