Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 06

Švenčionėlių vaikų tėvų pasipiktinimui dėl darželio pritaria ir specialistai: pažeidimų daugybė

Švenčionių rajono Švenčionėlių vaikų darželio sprendimas remonto metu dalį grupių perkelti į netoliese esantį Socialinių paslaugų centrą supykdė tėvus. Jų teigimu, sąlygos vaikams labai blogos, vietos mažai, o miegoti vaikams teks susispaudus ir ant grindų. Į skundus sureagavo ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), atlikęs patikrinimą. Rezultatai nedžiugina.
Laikinas Švenčionėlių darželio vaikų miegamasis
Laikinas Švenčionėlių darželio vaikų miegamasis / 15min skaitytojo nuotr.

Neturėjo išeities

Kaip rašė 15min, Švenčionėlių tėvai susirūpinę savo mažaisiais, kurie vietos darželio „Vyturėlis“ remonto metu priversti spaustis itin ankštose patalpose. Tėvai situaciją prilygino net sąlygoms Aušvice, tuo sukeldami ne vieno pasipiktinimą.

Darželio vadovybė aiškino, kad paprasčiausiai neturėjo išeities – Švenčionėliai nėra dideli, todėl patalpų čia trūksta. Tad teko vaikus perkelti ten, kur tos vietos atsirado.

Plačiau apie situaciją skaitykite čia: Į kitas patalpas perkeltų Švenčionėlių darželinukų tėvai pyksta: čia vietos – lyg Aušvice

Darželio vadovų pasiaiškinimas neįtikino NVSC specialistų. Kaip 15min informavo NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, atliktas skubus patikrinimas.

Skubus patikrinimas

„Visuotinai žinoma, kad supanti aplinka ne mažiau kaip penktadaliu nulemia mūsų sveikatą. Tai ypač liečia vaikus, kurių organizmo sistemos, taip pat ir imuninė, nėra iki galo susiformavusios. Ikimokyklinio ir / ar priešmokyklinio ugdymo įstaiga – tai aplinka, kurioje vaikai praleidžia didelę laiko dalį, dažnai joje ne tik mokosi ar žaidžia, bet ir maitinasi, miega. Todėl labai svarbu užtikrinti, kad vaikų ugdymo įstaigos aplinka būtų saugi ir būtų sukurtos pačios palankiausios sąlygos vaikų ugdymui ir vystymuisi.

Dėl šios priežasties Nacionalinis visuomenės sveikatos centras nedelsdamas sureagavo į 15min straipsnį, kuriame buvo pateikta informacija apie netinkamas sąlygas Švenčionėlių vaikų lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“ ir 2019 m. rugsėjo 5 d. atliko operatyviąją visuomenės sveikatos saugos kontrolę patalpose, kuriose dabar įsikūrusi ši ugdymo įstaiga“, – teigiama direktorės komentare.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

Šio neeilinio patikrinimo metu nustatyta net keletas higienos normos pažeidimų. „Kai kurie iš jų turi būti pašalinti nedelsiant, nes kelia tiesioginę riziką vaikų saugai. Leidimas-higienos pasas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo paslaugas teikti patalpose, į kurias perkelta dalis grupių, nėra išduotas, tai reiškia, kad visuomenės sveikatos specialistai nėra įvertinę patalpų saugos ir atitikties minimaliems reikalavimams.

Didžioji dalis pažeidimų susiję su padidinta užkrečiamųjų ligų išplitimo rizika. Ugdomų vaikų skaičius viršijo HN 75:2016 pagal amžiaus grupes numatytą maksimaliai leidžiamą vaikų skaičių – vienam ikimokyklinio ugdymo vaikui skiriama 2,5 kv. m, kai norma numato 4,3 kv. m, o priešmokyklinio amžiaus vaikų grupėse situacija dar prastesnė – 2,2 kv. m, kai norma numato 4,0 kv. m patalpos ploto.

Esant per dideliam vaikų skaičiui grupėse lengviau plinta užkrečiamųjų ligų sukėlėjai, ypač per orą plintančių užkrečiamųjų ligų, pavyzdžiui, skarlatinos, vėjaraupių, difterijos (ypač aktualu, jei ugdymo įstaigoje yra neskiepytų vaikų). Neabejotina, kad esant didesniam nei numatyta vaikų skaičiui patalpose, didėja traumų tikimybė, didesnis triukšmas ir su tuo susijęs vaikų ir auklėtojų nuovargis, prastėja ugdymo kokybė“, – aiškina NVSC.

Grupėse yra keturis kartus mažiau praustuvių (vos viena 18 vaikų) ir du kartus mažiau unitazų, nei numatyta higienos normoje.

Trūksta unitazų ir praustuvių

Dar viena pastaba darželiui – nesudarytos sąlygos rankų higienos užtikrinimui: nepakankamas sanitarinių įrenginių (praustuvių ir unitazų) skaičius, o tai yra vienas iš pagrindinių veiksnių, galinčių nulemti užkrečiamųjų ligų išplitimą.

„Grupėse yra keturis kartus mažiau praustuvių (vos viena 18 vaikų) ir du kartus mažiau unitazų, nei numatyta higienos normoje. Taip pat svarbu paminėti, kad priešmokyklinio ugdymo grupių bendroje tualeto-prausyklos patalpoje nėra individualių daugkartinio naudojimo ar vienkartinių rankšluosčių. NVSC atkreipia dėmesį, kad net 80 proc. užkrečiamųjų ligų plinta per nešvarias rankas, pavyzdžiui, tokios, kaip rotavirusinė, adenovirusinė infekcijos, enterobiozė, echinokokozė. Per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas gali plisti net ir ypač pavojingos ligos – tymų – sukėlėjai. Dėl atsirandančių psichologinių problemų, kai vaikai negali patenkinti fiziologinių poreikių dėl nepakankamo unitazų skaičiaus, gali išsivystyti šlapinimosi sutrikimai“, – teigiama R.Lingienės komentare.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darželis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darželis

Miegamasis irgi užkliuvo visuomenės sveikatos specialistams: „Priešmokyklinio ugdymo grupių vaikų poilsiui skirtose patalpose čiužiniai sustatyti vienas prie kito, nėra laisvos vietos prieiti prie vaiko. Tokio amžiaus vaikams ypač reikšmingas miego režimo užtikrinimas, nepakankamas ir nekokybiškas poilsis gali tapti ne tik psichologinės būklės pablogėjimo, nervingumo priežastimi, bet ir gali padidinti riziką užsikrėsti virusinėmis kvėpavimo takų ligomis, o tai yra ypač aktualu artėjant šaltajam metų laikotarpiui, kuris yra šių užkrečiamųjų ligų sezoninio pakilimo metas bei prasidedant gripo sezonui. Esant mažam atstumui tarp čiužinių taip pat kyla ir užsikrėtimo utėlėmis rizika – pedikuliozė ypač lengvai išplinta vaikų ugdymo įstaigose.“

Specialistams užkliuvo ir vaikų ugdymo patalpose neįrengti langų atidarymo ribotuvai bei kitos fizinės apsaugos priemonės, kas gali didinti iškritimų ir kitų traumų riziką.

„NVSC, atlikęs patikrinimą ir įvertinęs nustatytų pažeidimų riziką, Švenčionėlių vaikų lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“ administracijai nurodė nedelsiant užtikrinti vaikų saugą – įrengti fizines saugos priemones bei sudaryti tinkamas sąlygas asmens higienai. Kitą savaitę planuojamas tinkamų patalpų skyrimo bei būtinos įrangos įsigijimo klausimo aptarimas su Švenčionių rajono savivaldybės atstovais. Atsakingi asmenys neišvengs ir administracinio poveikio priemonių“, – teigia visuomenės sveikatos specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius