Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 02

Švenčionių meras siūlo du hektarus migrantams, perspėja dėl saugumo

Sparčiai augant nelegalių migrantų skaičiui iš Baltarusijos, Švenčionių rajono meras pasiūlė dviejų hektarų plotą, kur būtų galima įrengti jų miestelį. Aktualijų laidoje „15/15” Rimantas Klipčius dabartinę situaciją pavadino hibridiniu karu ir prisidėjo prie raginimų skelbti šalyje ekstremalią situaciją dėl migracijos krizės. Jo teigimu, su sprendimais jau vėluojama.
Sulaikyti migrantai
Sulaikyti migrantai / VSAT nuotr.

„Manome, kad ekstremali situacija galėtų būti skelbiama, tikiu, kad srautai bent jau artimiausiu metu tikrai nemažės“, – sakė meras.

Jo vadovaujama savivaldybę kitą savaitę taip pat šaukia savo Ekstremalių situacijų komisiją.

– Ką reikštų ekstremalios situacijos paskelbimas?

– Koronaviruso situacija parodė, kad centrinė valdžia be vietos savivaldos nebūtų buvusi pajėgi susitvarkyti. Dėl to inicijavau diskusijas dėl glaudesnio bendradarbiavimo, šiuo metu tai reikia daryti intensyviau. Reikia labai stipraus komunikacinio kanalo su centrine valdžia, jie turi pateikti aiškų planą, kaip veikti. Ir mes jau vėluojame.

Pirmiausia iš mūsų tikimasi apgyvendinimo ir izoliacijos patalpų užtikrinimo. Tačiau niekas nekalba apie tų savivaldybių, kur planuojama įkurti migrantus, bendruomenes.

Apie šią situaciją reikia komunikuoti vietos žmonėms. Būta atvejų kai priimti migrantai pasišalino iš patalpų ir pabėgo. Nesinorėtų, kad pasikartotų panašios situacijos.

– Ar jūsų rajono gyventojai bijo migrantų, kurie atvažiuos gyventi pas jus?

– Šiuo metu gyventojai yra stebėjimo būsenoje ir viską stebi. Kaip žinote, Pabradė yra daugianacionalinis daugiakultūris miestas. Užsieniečių registracijos centras, kuris yra įsikūręs Pabradėje, veikia daugelį metų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Klipčius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Klipčius

Jis puikiai saugomas pareigūnų ir gyventojams kol kas tos grėsmės nekilo. Riaušės, įvykusios ankstesnę savaitę, parodė, kad grėsmė yra reali.

Tuomet, kai kalbame apie savivaldybes ir galimybes jose priimti migrantus, būtina kalbėti ir apie tai, kaip tose teritorijose bus užtikrinamas saugumas.

Būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kaip reaguos gyventojai, ar jie įsibaiminę. Tai jiems yra nauja, nėra prie to pripratę, bet kol situacija rami, ji yra valdoma.

– Ar jums žinoma, kiek ir kada atvyks pabėgėlių į jūsų savivaldybę?

– Aš esu pasiūlęs dviejų hektarų sklypą Pabradės mieste, kuriame galbūt būtų galima įkurti palapinių miestelį ar modulinių konstrukcijų pastatus.

Šalia sklypo yra savivaldybei priklausantis administracinis pastatas, kuris turi maitinimo bloką ir galėtų jį organizuoti.

VIDEO: 15/15: pasienio gyventojai bijo plūstančių migrantų. Kaip įtikinės, kad pavojaus nėra?

Kol kas tai tik siūlymo stadija, bet tikiuosi artimiausiu metu bus priimti reikalingi sprendimai ir toliau šiuo klausimu tęsime diskusijas su Vidaus reikalų ministerija ar Valstybės sienos apsaugos tarnyba, ar ši teritorija tam tinkama.

– Jūs siūlote sklypą, kuris būtų visiškai aptvertas, o jame gyvenantys asmenys izoliuoti nuo visuomenės?

– Į mane kreipėsi VSAT su prašymu apgyvendinti neteisėtus migrantus. Peržiūrėjus visas galimybes, ką galėtume pasiūlyti iš to, ką turime, buvo priimtas sprendimas siūlyti sklypą, kuris yra šalia Užsieniečių registravimo centro. Tai būtų patogu ir dėl resursų valdymo.

Ir kadangi tai yra gyvenama teritorija, pasikartosiu, man, kaip savivaldybės vadovui, svarbu saugumas. Tiek gyventojų, tiek asmenų, kurie čia atvyks ir gyvens šioje specialioje zonoje.

– Kiek įmanoma žmonių apgyvendinti šioje teritorijoje?

– Manau, kad pakankamai, tai daugiau nei du hektarai. Jis yra valstybinis, priklauso Švenčionių rajono socialinių paslaugų centrui, moduliniai nameliai tikrai galėtų būti įrengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius