-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 01

Šventųjų nėra: socialdemokratų vadovybė paskelbė, kaip vertins savivaldoje išlaidavusius kolegas

Lietuvos socialdemokratų partija kol kas nežada sankcijų dėl galbūt neskaidriai tarybos nario lėšas įsisavinusių kolegų veiksmų Kauno rajono ir kitose savivaldybėse. Vienas partijos lyderių Gintautas Paluckas atskleidė, kad partijos nariams aiškiai pasakyta, ką jie turi daryti, jeigu jų ataskaitos kelia klausimų.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kauno rajono savivaldybė – vieta, kurioje santarvėje sugyveno dažniausiai nacionalinės politikos arenoje nelabai sutariantys konservatoriai ir socialdemokratai.

Bendras vardiklis socialdemokrato Valerijaus Makūno vadovaujamame rajone – galbūt neskaidriai įsisavintos tarybos nario lėšos.

Socialdemokratai Jonas Gurskas, Evelina Valskytė, Algirdas Žandaras, Vytenis Vitkauskas, Jonas Mykolaitis, konservatoriai Donatas Jankauskas, Justinas Urbanavičius, Marija Vinciūnienė – visi jie atsidūrė visuomenininko Andriaus Tapino pradėtos akcijos „Skaidrinam“ akiratyje.

Konservatoriai kol kas viešai dėl šios savivaldybės nepasiaiškino – dabartinis Seimo narys J.Urbanavičius jau antra diena 15min neatsiliepia telefonu.

Nuotr. iš Justino Urbanavičiaus „Facebook“ profilio/Justinas Urbanavičius
Nuotr. iš Justino Urbanavičiaus „Facebook“ profilio/Justinas Urbanavičius

Vis dėlto, partijos viduje sudaryta lėšų švaistymo atvejų tyrimams skirta darbo grupė, kuri iš tikrųjų nieko netirs – tiesiog Priežiūros komitetui parengs rekomendacijas, ką daryti su galimai neskaidriai ataskaitas pildžiusiais konservatoriais.

Ką sako socialdemokratai?

Iki šiol trūko nors ir opozicinės, bet didžiausios politinės jėgos Lietuvoje pozicijos Kauno rajono tarybos atžvilgiu. Tokios reakcijos kaip Jonavos rajono, kuriam vadovauja vienas partijos lyderių Mindaugas Sinkevičius, atveju nebuvo.

Trečiadienį 15min pavyko susisiekti su vienu partijos lyderių, Seimo nariu Gintautu Palucku, kuris įvertino Kauno rajono kolegų išlaidavimą.

„Čia ne vertinimo reikalas. Panaši praktika dėl atskaitomybės buvo taikoma ne vienoje savivaldybėje ir visi atvejai turi būti vertinami individualiai. Ir vertinimai turi būti ne politikų – čia turi vertinti teisėsaugos institucijos“, – pasakojo parlamentaras, neseniai tapęs vienu iš partijos pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės pavaduotojų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintautas Paluckas

Pasak jo, socialdemokratai per suvažiavimą aiškiai pasisakė, ką turi daryti tarybos nariai, dėl kurių išlaidų kyla klausimų.

„Turi pirmiausia atsiprašyti, grąžinti lėšas, o paskui laukti teisėsaugos sprendimų“, – pabrėžė G.Paluckas.

Jis kol kas teigė nežinantis, ar kas nors iš Kauno rajono kolegų grąžino lėšas į savivaldybės biudžetą.

G.Paluckas taip pat pabrėžė, kad partija „suspendavimų ar pašalinimų“ prieš savo narius nesiims, kol nebus pateikti teisėsaugos įtarimai.

Vilijos Žukaitytės nuotr./Valerijus Makūnas ir Visvaldas Matijošaitis
Vilijos Žukaitytės nuotr./Valerijus Makūnas ir Visvaldas Matijošaitis

Kauno rajono savivaldybei nuo 2007-ųjų vadovauja ilgametis socialdemokratas, iš Zapyškio kilęs V.Makūnas.

Pasak „Skaidrinam“ iniciatoriaus A.Tapino, tarybos narių ataskaitos Kauno rajone rodo, kad situacija čia panaši kaip ir Visvaldo Matijošaičio vadovaujamoje Kauno miesto savivaldybėje.

Joje tarybos nare prieš keletą metų dirbusi švietimo ministrė, konservatorė Jurgita Šiugždinienė, kilus išlaidų skandalui, buvo priversta atsistatydinti iš pareigų.

Klausimų kyla ir dėl finansų ministrės Gintarės Skaistės bei kultūros ministro Simono Kairio išlaidų. Finansų ministrė jau prieš kurį laiką atsiprašė ir dalį išlaidų grąžino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius