Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 21 /11:39

Eugenijaus Jovaišos komitetas palaidojo pirminį universitetų jungimo variantą – kas su kuo jungsis, lieka nebeaišku

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas trečiadienį pritarė „valstiečių“ vadovų pateiktam aukštojo mokslo reformos variantui, pagal kurį nėra konkrečiai įvardijama, kurios aukštosios mokyklos jungiasi – tik nurodomas aukštųjų mokyklų skaičius. Nors šis planas visiškai palaidojo ankstesnius siūlymus, kaip turėtų jungtis universitetai, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė trečiadienį tai pavadino žingsniu į priekį.
Saulius Skvernelis, Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša
Saulius Skvernelis, Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis, partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša ir šio komiteto narys Arūnas Gumuliauskas nutarė Seimui teikiamame projekte išvis atsisakyti turinčių jungtis universitetų pavadinimų įvardijimo ir apsistoti ties abstrakčiu planu, nurodant tik aukštųjų mokyklų skaičių.

Šį siūlymą trečiadienį ir palaimino komitetas.

Pagal premjero palaikomą siūlymą numatoma, kad Vilniuje ir Kaune būtų sutelkta po vieną klasikinį, plačios aprėpties tyrimų universitetą.

Vilniuje ir Kaune taip pat gali veikti profiliniai technologijos, sveikatos mokslų universitetai.

Tiesa, šiame siūlyme dar atsižvelgiama į Teisės departamento pastabas ir nurodoma, kad plano įgyvendinimo priemones ir su tuo susijusius teisės aktus turi parengti ne universitetai, o Vyriausybė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Be to, numatyta, kad Klaipėdoje ir Šiauliuose būtų išlaikomi regionų poreikius atitinkantys ir savo išskirtinumą vystantys universitetiniai mokslo centrai, kurie privalomai turi būti kitų universitetų padaliniais.

Ankstesniame plane Klaipėdos universitetas turėjo likti atskiras, o Šiaulių – tapti VU padaliniu.

Beje, komitetas nepritarė „valstiečių“ siūlymui iš plano apskritai išbraukti universitetų vertinimą pagal studijų ir mokslo veiklą. Tai siūlė ir pats E.Jovaiša, pabrėžęs, kad šie vertinimai didelės įtakos pertvarkai, matyt, nebeturės.

Komitetas nusprendė, kad plano įgyvendinimo priemones ir su tuo susijusius teisės aktus Vyriausybė būtų įpareigojama parengti ne iki kitų metų birželio, bet anksčiau, iki šių metų gruodžio.

Konservatorius Mantas Adomėnas siūlė, kad Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) būtų išskaidytas – dalis jungtųsi prie Vilniaus universiteto (VU), kita dalis – prie Vytauto didžiojo universiteto (VDU). Toks noras plaukė iš paties universiteto – jame verda vidiniai nesutarimai. Tačiau komiteto nariai tam nepritarė.

Komitetas pritarė Juozo Bernatonio siūlymui, kad galutinį sprendimą dėl universitetų jungimo galima priimti tik tada, kai bus aišku, ar aukštosios mokyklos pajėgios atitikti Vyriausybės nustatytus tikslus ir patvirtintus studijų ir mokslo kriterijus.

Pagal tą patį pasiūlymą, aukštųjų mokyklų finansavimas būtų grįstas Vyriausybės patvirtintais studijų ir mokslo kokybės kriterijais.

Nors kelis mėnesius dirbusi darbo grupė buvo konkrečiai nurodžiusi, kurios aukštosios mokyklos privalės jungtis, Vyriausybei šį planą pateikus Seimui tapo aišku, kad iš jo gali nieko nelikti – rektoriai kone kasdien varstė parlamentarų duris, aktyviausiai jungimuisi priešinosi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Juozas Augutis.

Tapus aišku, kad Kaune nepavyks suformuoti plačios aprėpties universiteto, kurį, kaip buvo planuota, sudarytų beveik visos Kauno aukštosios mokyklos, valdantieji užregistravo naują universitetų pertvarkos planą, kuriame neliko nieko konkretaus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Trečiadienio posėdyje ministrė J.Petrauskienė pripažino, jog naujas planas iš dalies ir atsirado dėl to, kad sutarimo, kaip aukštosios mokyklos bus jungiamos Kaune, nėra.

Anksčiau viešai rektorių prašiusi nekaišioti pagalių į reformos ratus, J.Petrauskienė po posėdžio 15min sakė, kad po komiteto sprendimo yra pateikti aiški kryptis.

„Labai aiškus rėmas, kas yra pateikta dėl Vilniaus. Yra atvertas susitarimas Kaunui, kurį ir turime suformuoti iki gruodžio 1 dienos, yra pasisakyta dėl Šiaulių ir Klaipėdos. Nėra jokių argumentų pasakyti, kad tai neatitinka Vyriausybės pateikto plano. Manau, kad tai labai svarbus žingsnis į priekį“, – teigė ministrė.

Ji pabrėžė, kad galutiniai sprendimai bus priimti Seimo plenariniame posėdyje.

Konservatorius M.Adomėnas po posėdžio teigė, jog premjeras Saulius Skvernelis turėjo aiškiai išreikšti valią, kad ši reforma turi vykti taip, kaip siūlo Vyriausybė.

„Jis tai kovo pabaigoje bandė daryti, kai buvo stumiamas LEU ir VDU jungimas, jisai to nepadarė. Tai rodo, kad jis ar neturi paramos savo paties frakcijoje, ar tiesiog nusprendė judėti politinės karjeros laiptais nedarydamas reformų, kur gali reikėti prisiimti atsakomybę“, – tvirtino konservatorius.

Opozicijos atstovas reformą vadino bešeimininke, todėl iš jos gali likti tik vardas, o pati ji baigtis etikečių ir iškabų pakeitimu.

„Valstiečių“ planui prieštaravo tik M.Adomėnas

Svarstant šį klausimą komiteto narys Gintaras Steponavičius posėdyje pareiškė, kad Vyriausybė pati yra atsisakiusi ambicingo plano su konkrečiais aukštųjų mokyklų paminėjimais. „Tai matome iš S.Skvernelio parašo kartu su kitais Seimo nariais parašo prie pasiūlymo“, – sakė jis.

Todėl, anot G.Steponavičiaus, šį aukštųjų mokyklų pertvarkos plano variantą reikėtų laikyti pagrindiniu.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas E.Jovaiša aiškino, kad naujas pasiūlymas parengtas dėl to, kad Teisės departamentas atkreipė dėmesį į aukštųjų mokyklų autonomiją, esą joms nurodinėti negalima.

Konservatorius M.Adomėnas komiteto posėdyje vienintelis kritikavo naują planą, pagal kurį, parlamentaro žodžiais, niekas tampa nebeaišku.

Jis vienintelis balsuojant nepalaikė „valstiečių“ lyderių parengto plano.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Adomėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Adomėnas

Seimo narys sakė, kad jei iš Vyriausybės atėjusiame plane bent jau buvo aišku, ką norima padaryti, „valdančiųjų“ plane jokių gairių, kaip tai įgyvendinti nelieka.

„Sakoma, kad taip atveriamos durys autonomiškoms iniciatyvoms, bet dėl neapibrėžtumo visi paliekami konflikte“, – tvirtino parlamentaras.

„Tai sprendimo nukėlimas į ateitį, kai Seimas neprisiima jokios politinės valios“, – pabrėžė jis.

Ministrė J.Petrauskienė posėdyje gynė „valstiečių“ vadovų parengtą planą.

M.Adomėno klausiama, kuo šis, jo žodžiais, išplaukęs planas yra geriau, nei ankstesnis, kuriame konkrečiai išvardinta, kas su kuo jungiasi, ministrė teigė, kad šiame sprendime neįvardijami sprendimai dėl Kauno aukštųjų mokyklų.

„Nes ten sutarimo nėra. Bet fiksuojame dalykus, dėl kurių sutarimas yra“, – pabrėžė ministrė.

VDU rektorius J.Augutis posėdyje aiškino, kad „valstiečių“ pasiūlymas išjudins reformą.

„Didelis pavojus, kad darant taip, kaip buvo pradžioje suplanuota, užstrigtų“, – teigė rektorius, kuris bene labiausiai ieškojo paramos Seime tam, kad VDU netektų jungtis į Kaune planuotą naują universitetą, kuris buvo numatomas pradiniame aukštojo mokslo reformos plane.

Konservatoriai siūlė pertvarką vykdyti dviem etapais

M.Adomėnas su konservatorių pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu yra pasiūlę reformą vykdyti dviem etapais.

Pirmiausia, pagal konservatorių planą, turėtų įvykti Vilniaus Universiteto sustiprinimas ir dviejų stipriausių Kauno universitetų – Kauno Technologijos universiteto ir Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto – susijungimas.

Antruoju etapu siūloma užbaigti valstybinių universitetų tinklo optimizavimą, sukuriant Vilniuje dviejų valstybinių universitetų – Vilniaus universiteto ir Vilniaus Gedimino Technikos universiteto – sistemą ir prijungiant kitus Kauno apskrityje esančius universitetus prie Kauno Technologijos universiteto ir Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto universitetų junginio, naujam jungtiniam universitetui suteikiant Vytauto Didžiojo universiteto vardą.

J.Petrauskienė sakė, kad jei reforma būtų vykdoma taip, aukštosios mokyklos susilpnėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius