-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 02 06 /16:33

T.V.Raskevičių norėtų versti iš komiteto vadovų, nes jis nekritikuoja karantino ribojimų ir vakcinų

Homoseksualumo neslepiančiam Tomui Vytautui Raskevičiui patekti į Seimą buvo lengviau nei tęsti politinę karjerą ir ginti žmogaus teises aukščiausiu lygiu. Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose klajoja „reikalavimas“ jį pašalinti ne tik iš Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininko pareigų, bet ir apskritai iš komiteto, nes, be kita ko, jis „diskredituoja šeimos institutą“ ir griežtai nepasisako dėl karantino ribojimų. Jo kolegos komitete tik gūžčioja pečiais ir kritiką vertina kaip savo darbo pripažinimą.
Tomas Vytautas Raskevičius
Tomas Vytautas Raskevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Daugiau nei dviejų puslapių ilgio raštu su įvairiais priekaištais dalijasi ne tik įvairių socialinio tinklo „Facebook“ grupių nariai ir pavieniai žmonės, bet ir homofobiškų pažiūrų neslepiantis Seimo narys Petras Gražulis.

„Nes esu homoseksualus. Taip ir gyvenam 2021-ųjų metų Lietuvoje…“ – pranešęs apie tai, savo „Facebook“ paskyroje brūkštelėjo T.V.Raskevičius.

Komentarorė pasiūlė verčiau paskaityti biografiją

„Renkami parašai, ir prašoma Seimo pašalinti Vytautą Raskevičių iš Žmogaus teisių komiteto. Kodėl? Nes jis negina žmonių teisių kurti vyro ir moters šeimas, susilaukti auginti vaikus ir kitų konstitucinių teisių, bet gina ir skatina tik homoseksualizmo ir panašias ideologijas“, – dar sausio pabaigoje pranešė vienas iš raginančiųjų pasirašyti po reikalavimu.

Nuotr. iš „Facebook“/Tomas Vytautas Raskevičius į kolegos įrašą sureagavo be didesnių emocijų
Nuotr. iš „Facebook“/Tomas Vytautas Raskevičius į kolegos įrašą sureagavo be didesnių emocijų

Antradienį paskelbta, kad surinkta jau 79 tūkst. parašų ir kad „žmonės atkakliai reikalauja šalinti Tomą V. Raskevičių iš Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų!“.

Kitas ragintojas rašė apie 89 tūkst. parašų. Vieno apie reikalavimą pranešusio tinklalapio duomenimis, trečiadienį jau priskaičiuota 133 tūkst. parašų.

Tiesa, šių skaičių patikrinti negalima – puslapyje, kuriame prašoma paremti reikalavimą, pasirašiusiųjų pavardės nenurodomos, nėra ir skaitliuko, rodančio augantį parašų skaičių.

Įspūdžiui sustiprinti prie vieno raginimo pasirašyti pateikiamos trys T.V.Raskevičiaus nuotraukos, kuriose jis įamžintas vilkintis moteriškus drabužius, avintis aukštakulnius, prie kito – parlamentaro ir jo atstovaujamos Laisvės partijos pirmininkės, ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės atvaizdas.

Nuotr. iš „Facebook“/Užkliuvo net panašūs Tomo Vytauto Raskevičiaus ir Aušrinės Armonaitės drabužiai
Nuotr. iš „Facebook“/Užkliuvo net panašūs Tomo Vytauto Raskevičiaus ir Aušrinės Armonaitės drabužiai

Po šiomis nuotraukomis ir įrašais, skatinančiais pritarti raštui, liejasi užgaulūs bei neapykantos kupini komentarai.

Viename švelnesnių parašytas tik vienas žodis „cirkas“.

Vienam komentatoriui pasmalsavus: „kas neleidžia šeimų kurt ir vaikų augint?“, ragintojas šalinti parlamentarą iš Seimo ŽTK atsakė:

„Tie, kurie vaikams į galvą bando įkalti homoseksualizmo, transvestizmo ideologijas... Vaikams aiškinama ir pateikiama, kad homo ar trans būti madinga, išskirtina, labai šaunu, o vertinti vyro ir moters prigimtinius santykius yra homofobiška, transfobiška.“

T.V.Raskevičių palaikanti komentatorė parašė liūdinti dėl komentarų, kalbančių „apie „Lietuvos gerinimą“, „žmonių teises“, kai dauguma komentatorių „remiasi įžeidinėjimais, pašaipomis, prasta gramatika bei, drįsčiau teigti, melaginga informacija ir diskriminuojančiu požiūriu“.

Seimo nario biografija esą neleidžia teigti, kad jis neturi nieko bendro su žmogaus teisėmis ar politika: Vilniaus universitete jis baigė politikos mokslus, o Centriniame Europos universitete – žmogaus teisių teisės studijas.

„Sakot, domisi tik LGBT reikalais? Peržvelkit pirmininko dienotvarkes: savižudybių ir smurto prevencijos, akcizų ir alkoholio kontrolės klausimai, švietimas jaunimui, posėdžiai su kitais ŽTK nariais, tarptautinės parlamento grupės.

Nuotr. iš „Facebook“/Homoseksualus politikas sulaukė užtarėjų
Nuotr. iš „Facebook“/Homoseksualus politikas sulaukė užtarėjų

Viskas tik įsivažiuoja, visgi praėjo tik ~3 mėnesiai, žaibiškai gyvenat, jei tikitės šokiruojančių pokyčių per tokį trumpą laiką. Mąstykite racionaliai, savo protu ir būkite sveiki“, – puolamą politiką užstojo „Facebook“ vartototoja.

Įvertino kaip manipuliavimą viešąja nuomone

Pats T.V.Raskevičius peticiją dėl jo pašalinimo iš komiteto vadovų įvertino kaip keistą ir jos nelinkęs vertinti rimtai.

Transliacijos socialiniame tinkle „Facebook“ metu jis stebėjosi, kad jam priekaištaujama dėl seksualinės orientacijos ir to, kad pasisako už LBGT žmonių lygiateisiškumą, nediskriminavimą ir tos pačios lyties porų šeimų teisinį pripažinimą.

Kitaip tariant – dalykų, dėl kurių jis buvo išrinktas į Seimą.

Itin keistais jis pavadino priekaištus, kad nepasisako prieš privalomą veido apsaugos priemonių dėvėjimą ar vakcinas nuo COVID-19 dėl tariamo jų nesaugumo.

Anot politiko, buvo sumesta daug dalykų, kurie visuomenėje sukelia nemažai susipriešinimo, taip siekiant manipuliuoti viešąja nuomone.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

„Apmaudu ir didelę baimę kelia tai, kad visuomenėje egzistuoja grupės, kuriomis lengvai manipuliuojama, jos labai lengvai įelektrinamos, skleidžiant įvairias melagienas“, – kalbėjo T.V.Raskevičius.

Parlamentaras atkreipė dėmesį, jog greta reikalavimų atstatydinti iš Seimo ŽTK vadovų „Facebook“ naudojamos nuotraukos, kuriose jis persirengęs įvairovės personažu, ir spėjo, kad taip galbūt norima parodyti, esą jis taip pat atrodydamas eina ir į komiteto ar Seimo posėdžius.

„Susirūpinimą labiausiai kelia ne tai, kad esu ten atakuojamas asmeniškai kaip politikas, bet kad su visuomenės sveikata ir su pandemijos suvaldymu susijusios priemonės kvestionuojamos“, – kalbėjo Seimo narys.

Jis taip pat neslėpė apmaudo, kad kai kuriose visuomenės grupėse vis dar labai stiprūs homofobiniai sentimentai.

Demokratiją supranta kaip gyvenimą pagal daugumos taisykles

Rašto autoriumi nurodyto Raimondo Grinevičiaus teigimu, trečiadienio vidurdienį buvo surinkta 132 tūkst. parašų, be kita ko, iš kaimo bendruomenių, viešųjų įstaigų, konfederacijų, susivienijimų, partijų atstovų. Juos patikrinus ir 3 460 panaikinus dėl netinkamai užpildytos anketos, pasikartojimo ar įžeidžiančių prierašų, esą liko 128 540 galiojančių. Šiuo metu lapai su parašais rišami į bylas, tačiau akcija tęsiama. Tiesa, jau galvojama ją baigti, nes parašų esą pakanka.

Paprašytas detalizuoti Lietuvoje vykstančius žmogaus teisių pažeidimus, į kuriuos nekreipiamas dėmesys, R.Grinevičius išvardijo ne vieną: esą neužtikrinama žodžio laisvė, nes leista rengti mitingą dėl Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno, o kitų protesto akcijų - ne, žmonės nepagrįstai sulaikomi, grasinama už pasisakymus socialiniuose tinkluose, nesuteikiamos medicinos paslaugos, nors mokesčiai mokami.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūkymas balkone
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūkymas balkone

Prie žmogaus teisių pažeidimų pašnekovas priskyrė ir „tabako kontrolę, kai vienas asmuo iš visos bendrijos nusprendžia dėl rūkymų balkone ir 100 gyventojų privalo paklusti“, grasinimus darbovietėse dėl atsisakymo skiepytis, judėjimo suvaržymą visiškai sveikiems ar COVID-19 persirgusiems asmenims.

„Į tokią valstybės politikos eigą ir ritimąsi diktatūros link pirmas turėtų reaguoti būtent ŽTK pirmininkas, kelti šias problemas į viešumą, - portalui 15min aiškino R.Grinevičius. - Tačiau pirmininkas užstrigęs prie vienos visuomenės grupės interesų gynimo. Taip, jis privalo tai daryti, bet matyti tik vieną problemą, kurią jau kėlė ankščiau jo buvusios darbovietės, negalima. Tai galima traktuoti ir kaip viešųjų ir privačių interesų supainiojimą ar įtarti galimai dirbant intersų grupei.“

Pašnekovas teigė demokratiją suprantantis kitaip nei Konstitucinis Teismas (KT) ir jo pirmininkas Dainius Žalimas. „Man demokratija - kai visa visuomenė gyvena pagal didžiosios visuomenės dalies nustatytas taisykles, paremtas įstatymais. Jei valstybės politika priversti visuomenę gyventi pagal vienos dalelės primestas taisykles, ar tai būtų valdžia, ar grupė, ar religija, - tai jau yra diktatūra‘, - aiškino jis.

KT pripažino, jog ne tik susituokę vyras ir moteris yra šeima

Seimui ir parlamentiniam ŽTK adresuotame „Lietuvos Respublikos piliečių, visuomeninių ir nevyriausybinių organizacijų reikalavime“ rašoma, jog, „nepaisant sudėtingų aplinkybių, atiduodame visas jėgas Lietuvos kultūros puoselėjimui, ekonomikos skatinimui, tautinės valstybės išsaugojimui, prigimtinėms žmogaus teisėms, tačiau matome valdžios abejingumą žmogaus teisių srityje“.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Blokpostas Panevėžyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Blokpostas Panevėžyje

Čia pat paminėti tokie žmogaus teisių pažeidimų pavyzdžiai, kaip „policijos pareigūnų nesiskaitymas su piliečiais, niekuo nepagrįsti sulaikymai, pertekliniai karantino sąlygų nustatymai, žodžio laisvės apribojimai socialiniuose tinkluose juos cenzūruojant neaiškių faktų tikrintojų“.

Raštu prieštaraujama T.V.Raskevičiaus paskyrimui ir darbui Seimo ŽTK pirmininko pareigose: „Save profesionaliu homoseksualu pozicionuojantis LR Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininkas savo veikla, reputacija ir pažiūromis akivaizdžiai diskredituoja tiek LRS žmogaus teisių komitetą, tiek žmogaus teises, tiek visą LR Seimo vadovybę.“

Toliau aiškinama, kad savo viešais teiginiais, pavyzdžiui, „vienos lyties poras vadinsime šeima“, T.V.Raskevičius „akivaizdžiai diskredituoja visuotinai pripažįstamą ir Konstitucijoje saugomą vyro ir moters sąjungos – šeimos institutą“.

Konstitucija išties skelbia: „Šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas“.

Tačiau dar 2011 metais KT konstatavo, kad konstitucinė šeimos samprata negali būti kildinama tik iš santuokos instituto.

123RF.com nuotr./Tėvas su dukra
123RF.com nuotr./Tėvas su dukra

Anot KT, santuoka yra vienas (bet ne vienintelis) iš šeimos konstitucinio instituto pagrindų šeimos santykiams kurti, istoriškai susiklostęs šeimos modelis, neabejotinai turintis išskirtinę vertę visuomenės gyvenime, užtikrinantis Tautos ir valstybės gyvybingumą bei istorinį išlikimą.

Tačiau pagal konstitucinę šeimos sampratą šeima grindžiama santykių turiniu, o šių santykių išraiškos forma esminės reikšmės neturi.

Kitaip tariant, konstitucinė šeimos samprata apima ir santuokos nesudariusių vyro ir moters bendrą gyvenimą, grindžiamą šeimos narių tarpusavio atsakomybe, supratimu, emociniu prieraišumu, pagalba ir panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas.

Be to, prieš dvejus metus KT paskelbė, kad užsienyje santuoką ar registruotą partnerystę su lietuviais sudarę tos pačios lyties trečiųjų šalių piliečiai galės atvykti ir teisėtai gyventi mūsų šalyje.

Šis nutarimas neįteisino tos pačios lyties santuokų ar partnerysčių ir nepripažino užsienyje sudarytų tos pačios lyties santuokų ir partnerysčių.

Tačiau buvo konstatuota, jog Konstitucija draudžia diskriminaciją seksualinės orientacijos ir (ar) lytinės tapatybės pagrindais, o konstitucinė šeimos samprata yra neutrali lyties pagrindu.

Be to, buvo paaiškina, jog „demokratinėje teisinėje valstybėje tam tikru laikotarpiu vyraujančios daugumos visuomenės narių nuostatos ar stereotipai negali būti konstituciškai pateisinamu pagrindu (…) diskriminuoti asmenis vien dėl jų lytinės tapatybės ir (ar) seksualinės orientacijos“.

Įspėja apie galimas viešas akcijas

Rašte tvirtinama, esą T.V.Raskevičiaus „veikla ir viešai skleidžiamos pažiūros“ yra „akivaizdus grupės visuomenės interesų iškėlimas aukščiau daugumos visuomenės narių, o ne žmogaus teisių gynimas“, priekaištaujama, kad Seimo ŽTK pirmininkas neišreiškia pozicijos dėl karantino ribojimų.

„Jo ilgametė veikla, vieši pasisakymai ginant ne visuomenės daugumos, bet išskirtinai vienos mažos visuomenės grupės interesus, įvaizdžio, kurį daugelį metų kuria viešojoje erdvėje, bei už kritiką ir humoreskas LGBT ideologijos atžvilgiu dar nebūnant Seimo nariu buvo baudžiamų bylų iniciatorius, nors tai riboja žmogaus teisę į saviraišką – ne tik neturi nieko bendro su žmogaus teisių gynimo sąvoka, bet priešingai – skaldo visuomenę“, – teigiama rašte (kalba netaisyta – red. past.).

Nuotr. iš „Facebook“/Rašto rengėjai tvirtina sulaukę didžiulio žmonių pritarimo
Nuotr. iš „Facebook“/Rašto rengėjai tvirtina sulaukę didžiulio žmonių pritarimo

Anot jo autoriaus, „šio Seimo nario idėjos neatitinka daugumos piliečių idėjų bei vizijos apie visų Lietuvos piliečių žmogaus teisių gynimą“, „pastovus žmogaus teisių pažeidimų ignoravimas ir jokių priemonių nesiėmimas yra nepateisinamas“.

Rašte piktinamasi, kad esant „akivaizdiems Konstitucijos ir žmogaus teisių pažeidimams“ per karantiną, pavyzdžiui, draudžiant laisvai judėti, bendrauti ir naudotis viešomis erdvėmis, bandant „iš pilietinės visuomenės daryti medicininio eksperimento dalyvius“, komiteto pirmininkas niekaip nepasisako ir neišreiškia pozicijos.

Todėl reikalaujama, kad T.V.Raskevičius būtų nedelsiant pašalintas iš Seimo ŽTK pirmininko pareigų ir apskritai iš komiteto, priešingu atveju grasinama „organizuoti teisėtas viešas akcijas visuomenės lūkesčiams pasiekti“.

Priekaištus įvertino kaip pagyras

Nors parašai toliau renkami, reikalavimai jau pasiekė Seimo ŽTK ir buvo aptarti trečiadienio posėdyje.

Tiesa, kadangi autorius paprašė rašto kol kas nenagrinėti, parlamentarai rimtai jo nė nesvarstė.

Vienintelis konservatorius Andrius Navickas išsakė ilgesnį komentarą. Priekaištai jam sukėlė šypseną.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Andrius Navickas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Andrius Navickas

„Manau, čia beveik pildosi mano svajonė. Visą laiką norėjau kaip nors… Galvojau, kaip iš Tomo atimti vietą ŽTK. Tai čia, žiūriu, beveik atsirado tokių palaikančių mane ir parašė peticiją“, – juokavo parlamentaras.

Jau rimčiau jis suabejojo, ar apskritai reikėtų svarstyti tokias deklaracijas, kuriose reiškiamos žmogaus teisių supratimui priešingos mintys.

„Kaip suprantu, nuogąstaujama, kad, pirmininkaudamas mūsų komitetui arba net ir būdamas narys, Tomas siaurai atstovauja interesams, bando primesti kažką savo, kas nukreipta prieš kitų interesus. (…) Šiandien matėme, kad jis yra per daug darbštus žmogus. Tai gąsdina truputį. Bet vien už tą savybę, kad yra darbšus, dar negirdėjau, kad kas nors būtų išmestas iš komiteto.“

A.Navickas rašte neišskaitė pagrindo jį rimtai svarstyti.

„Tai, kas pateikiama kaip priekaištai, mano supratimu, pateikiama kaip privalumai. Man atrodo, kad, jei ŽTK sugebėtų būti nepatogus, jei sugebėtų kelti klausimus, kurie nutylimi daugiau kitur, ir ginti žmogaus teises, nepaisant visų konjunktūrų, įgyvendintume savo funkcijas, – kalbėjo parlamentaras. – Nuogąstaujama, kad mes būsime nepatogūs. Eilinis kartas pasakyti – Tomai, gerai vadovauji komitetui, esi šaunuolis.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas, pritardamas A.Navickui, lakoniškai tarstelėjo nematantis reikalo raštą svarstyti.

Raštą Seimui išsiuntė ne pats

Beje, dėl šių reikalavimų užvirė detektyvas, į kurį buvo priversta įsitraukti net policija. Pasirodo, raštas Seimą pasiekė ne iš jame nurodyto R.Grinevičiaus elektroninio pašto, nepasirašytas ir net ne autoriaus iniciatyva. Pagal dokumentų rengimo taisykles, Seimo kanceliarija esą net negalėjo jo priimti.

Gavęs patvirtinimą iš Seimo kanceliarijos, kad laiškas užregistruotas, R.Grinevičius ėmė aiškintis, kas atsitiko. Raštas – lygiai toks pats, koks platinamas internete ir po kuriuo prašoma pasirašyti, – atkeliavo iš elektroninio pašto dėžutės, pagal kurios adresą sunku identifikuoti siuntėją.

Kadangi pats jo dar nesiuntė, R.Grinevičius kreipėsi į policiją ir paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą.

Policijos atsakymas buvo neigiamas. Mat, nors Baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę už dokumentų klastojimą ar suklastotų dokumentų naudojimą, šiuo atveju dokumento nebuvo. Raštas yra viešai prieinamas ir neturi jokios juridinės reikšmės, nes yra nepasirašytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius