-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 02 01

Taip Vilniaus savivaldybė reaguoja į skundus: vietoj Kūčių patikrinimą surengė sausio 10-ąją

Kalėdų išvakarėse, gruodžio 23 d., Vilniaus savivaldybės interneto svetainėje tvarkaumiesta.lt įregistruotas prašymas patikrinti, ar išduotas leidimas eksploatuoti nebaigtą statyti Pilaitės bažnyčią. Informuota apie būsimąsias Bernelių mišias per Kūčias šioje bažnyčioje. Tačiau skundo informacija patikrinta tik šių metų sausio 10-ąją. Todėl nenuostabu, kad pašalinių asmenų statybvietėje nebuvo.
Naujoji Pilaitės Bažnyčia
Bernelių mišios per Kūčias naujojoje Pilaitės bažnyčioje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skundas – gruodžio 23 d.

Tvarkaumiesta.lt 2017 m. gruodžio 23 dieną įdėtas pranešimas: „Prašau patikrinti, ar yra išduotas leidimas eksploatuoti dar nebaigto pastato statybas (Tolminkiemio g. 4), ar jame yra saugu rengti viešus masinius renginius ir, nustačius pažeidimų, imtis atitinkamų, įstatymais numatytų priemonių (neleisti eksploatuoti nebaigto statinio, bausti už tai atsakingus asmenis ir t.t.). Turimais duomenimis, šio statybų objekto eksploatuoti dar negalima, o tai daryti yra ketinama ir už tai yra atsakinga savivaldybė.“

Šis skundas surašytas dėl ketinimų per Kūčias nebaigtoje statyti Pilaitės Šv. Juozapo bažnyčioje aukoti Bernelių mišias. Apie sumanymą rašė 15min. Pilaitės parapijos klebonas Ričardas Doveika tuomet portalui sakė, kad saugumas bus užtikrintas, pastatas jau stovi, buvo baigiami stogo dengimo darbai.

„Statybų aikštelė yra aptverta, visos patalpos, kurios nelankomos, uždarytos. Yra įstatytos durys, bus apsauga, viskas papildomai aptverta. Saugumu pasirūpinta“, – iki Kalėdų likus kelioms dienoms sakė R.Doveika.

Tiesa, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI) buvo kitos nuomonės, tvirtindama neišdavusi statybos užbaigimo akto religinės paskirties pastatui (bažnyčiai) adresu Tolminkiemio g. 4, Vilnius.

Renginys užfiksuotas nuotraukose

„Atsižvelgiant į tai, kad pastatas religinės paskirties, šiuo metu jo naudoti negalima. Už neužbaigtų statyti statinių naudojimo priežiūrą atsakinga savivaldybės administracija“, – teigė VTPSI.

Kaip tik šiuo VTPSI atsakymu 15min ir rėmėsi skundą Vilniaus miesto savivaldybei surašę asmenys. O šv. Mišios nebaigtoje statyti bažnyčioje aukotos, tą liudija 15min fotografo Juliaus Kalinsko per Kūčias darytos nuotraukos. Iškilmės atrodė jaukiai ir šventiškai, nelaimių jokių nebuvo.

Vilniaus savivaldybė į skundą sureagavo. Tačiau labai jau keistai. Nors skunde buvo nurodyta, kad Pilaitės parapijos interneto svetainėje skelbiama apie Kūčių ir pirmąją Kalėdų dieną aukojamas mišias naujojoje, nebaigtoje statyti bažnyčioje, Būsto administravimo skyriaus, kuris ir vykdo statinių naudojimo priežiūrą, specialistas į Pilaitę nuvyko gerokai po Kalėdų – sausio 10-ąją.

Tikrino po trijų savaičių

2018-01-10 patikrinimo metu nustatyta, kad vyksta pastato statybos darbai. Statybvietėje pašalinių asmenų nebuvo.

„Skyriaus specialistas 2018-01-10 patikrino statomą pastatą – bažnyčią, esantį adresu Tolminkiemio g. 4 (toliau – Pastatas), priešais pastatą Įsruties g. 28, ir surašė faktinių duomenų patikrinimo vietoje aktą Nr. A32-120/18(2.1.15-UK9). Patikrinimo metu nustatyta, kad vyksta pastato statybos darbai. Statybvietėje pašalinių asmenų nebuvo“, – tokį atsakymą gavo skundą tvarkaumiesta.lt surašę vilniečiai.

Jiems taip pat buvo priminta, kad „pažeidimų nustatymas ir kaltininkų patraukimas administracinėn atsakomybėn labai priklauso nuo operatyvaus pranešimo apie daromą teisės pažeidimą. Jei ateityje pastebėsite galimus pažeidimus, prašytume apie tai nedelsiant pranešti policijai telefonu 112 arba Savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriui telefonu 219 7948 ar elektroniniu paštu viesoji.tvarka@vilnius.lt, kad Savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai, atvykę pagal pranešimą, turėtų galimybę tinkamai surinkti įrodymus apie pažeidimą, nustatyti pažeidimą padariusius asmenis ir patraukti juos atsakomybėn. Atkreipiame Jūsų dėmesį į tai, kad viešosios tvarkos ir visuomenės saugumo užtikrinimas yra pagrindiniai policijos uždaviniai, todėl nenutrūkstamas policijos darbas organizuojamas visą parą.“

15min žiniomis, skundo autoriai skambino bendruoju pagalbos telefonu 112, tačiau išgirdo atsakymą, kad vis dėlto tokia situacija rūpintis turėtų atsakingos institucijos – šiuo atveju VTPSI ir Vilniaus miesto savivaldybė. Ypač jeigu apie tai buvo informuotos iš anksto.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ričardas Doveika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ričardas Doveika

Ne skubioji pagalba

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis visų pirma pasidalijo savo nuomone, kad šv. Mišių tebestatomoje bažnyčioje, kur žmonėms buvo saugu, tikrai nereikėję uždrausti, nors savivaldybė galbūt ir galėjo pasielgti formaliai ir pasielgti taip. O portalą tvarkaumiesta.lt, kur gyventojai turi galimybę talpinti pranešimus apie miesto problemas, vis dėlto nereikėtų vertinti kaip „skubią pagalbą“.

„Tai labiau tokia vieta, kur galima pranešti apie matomą šiukšlių krūvą ir savivaldybės įmonės tai sutvarkys per kažkurį laiką bei atsakys į klausimą. Arba numatome kažką ateityje padaryti – jeigu pranešama apie neapšviestą ar netinkamai įrengtą perėją, tai numatome ateities planuose arba peržiūrime, kodėl tas nepadaryta, galbūt nespėjome ir pan. Bet žmonės kartais traktuoja tai kaip skubios pagalbos vietą. Galbūt mums reikėtų kitaip apie tai pranešti, bet tai nėra tai.

Tai labiau tokia vieta, kur galima pranešti apie matomą šiukšlių krūvą ir savivaldybės įmonės tai sutvarkys per kažkurį laiką, – sakė P.Poderskis.

Jeigu reikia skubios pagalbos ir sureagavimo, yra keli būdai. Pirmiausia – 112. Taip pat yra „Grindos“ avarinė tarnyba, kuri reaguoja į visus gatvėse nutikusius dalykus – atdarus šulinius, atsivėrusias duobes, užvirtusius medžius ir pan., ją galima visą parą pasiekti 1355. Toks ir yra skirtumas, kad pranešimų, į kuriuos reikia reaguoti skubiai, per tvarkaumiesta.lt netinka pranešti“, – aiškino P.Poderskis.

Direktorius pripažino, kad nuvažiavimas patikrinti pateiktą informaciją beveik po trijų savaičių atrodo keistai, tačiau savivaldybė turi paaiškinimą: reaguoti į pranešimus yra privaloma, kaip ir atsakyti pranešėjui. Panašiai esą nutinka, kai gaunama informacija apie netinkamai pastatytą automobilį, bet neprisegama nuotrauka. Savivaldybės specialistai tikrinti nuvyksta geriausiu atveju tik po kelių valandų, o automobilio toje vietoje jau nėra. Arba gaunamas pranešimas apie ant gatvės užvirtusį medį, kuris jau būna sutvarkytas ir t.t.

Anot P.Poderskio, savivaldybėje šiuo metu nemažai procesų peržiūrima ir optimizuojama, taip pat – ir susijusių su pranešimais apie netvarką, pažeidimus ir pan. Tokiu būdu kai kuriuos skundus tikrai bus galima patikrinti greičiau, reaguoti operatyviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius