Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 27

Teisėjų taryba atidėjo sprendimą dėl tarptautinio masto nusikaltėlį paleidusio teisėjo Gedimino Viederio, bet nesutaria dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą

Teisėjų taryba po Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo spręs, kaip vertinti Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo Gedimino Viederio galimą aplaidumą paleidžiant tarptautiniu mastu ieškomą nusikaltėlį, kuris vėliau pasislėpė.
Teisėjas Gediminas Viederis
Teisėjas Gediminas Viederis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienį posėdžiavusi Teisėjų taryba G.Viederio klausimą atidėjo, kol bus gautas KT išaiškinimas, ar galima teisėjus traukti drausminėn atsakomybėn dėl jų atliktų procesinių veiksmų.

KT sprendimo tikimasi sulaukti per artimiausius mėnesius, teigiama per Teisėjų tarybos posėdį Nacionalinės teismų administracijos išplatintame pranešime.

Kiek vėliau penktadienį šis pranešimas buvo atšauktas. Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Živilė Navickaitė-Babkin BNS patvirtino, kad G.Viederio klausimas atidėtas, bet Teisėtų taryba esą aiškinasi, dėl ko iš tiesų buvo kreiptasi į KT. Tikslesnę informacija taryba nurodė atsiųsianti penktadienį.

Rugsėjo viduryje KT pranešė gavęs Teisėjų tarybos ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo prašymą ištirti, ar aplaidi ir neprofesionali teisėjo veikla priimant procesinius sprendimus gali būti vertinama kaip teisėjo vardą žeminantis poelgis, už kurį jis gali būti atleidžiamas iš pareigų.

Konstitucinio Teismo prašoma pasakyti, ar „Konstitucijos saugomas teismų ir teisėjų nepriklausomumo principas paneigia bet kokias galimybes teisėjų procesinius sprendimus vykdant teisingumą vertinti teisėjo aplaidumo prasme“.

G.Kryževičius kreipimesi prašo atsakyti, kiek teisinga nuomonė, kad „draudimas kištis į teisėjų ir teismų veiklą vykdant teisingumą iš principo paneigia ir šalina bet kokią teisėjų drausminę atsakomybę už jų aiškiai aplaidų pareigų atlikimą nagrinėjant bylas“, jeigu tie pažeidimai gali būti ištaisyti aukštesnės instancijos teismo.

Aukščiausiojo Teismo pirmininko teigimu, šie klausimai kyla skirtingai aiškinant 1999 metų Konstitucinio Teismo nutarimo nuostatas.

G.Viederis teismo salėje paleido per Europolo koordinuotą operaciją Vilniuje sulaikytą Givį Gordeladzę, kuris po to dingo. G.Viederis, motyvuodamas, kad įtariamasis yra ligotas, turi registruotą verslą Lietuvoje, 65 metų G.Gordeladzei skyrė 30 tūkst. litų užstatą ir mėnesį namų arešto – namuose gruzinui nurodyta būti nuo 22 iki 6 valandos.

Po tokio sprendimo prokuratūra iš karto parašė skundą Vilniaus apygardos teismui, kuris panaikino teisėjo G. Viederio nutartį ir nurodė G.Gordeladzę suimti.

G.Gordeladzei dingus, G.Viederis buvo parašęs prašymą atleisti, tačiau vėliau šį prašymą atsiėmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius