Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 09

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis europarlamentarams apie homoseksualų padėtį Lietuvoje: atvažiuokite ir įsitikinsite, kad nėra, kaip teigiama

Prisistatydami viename iš Europos Parlamento (EP) komitetų teisingumo ir vidaus reikalų ministrai Juozas Bernatonis bei Dailis Alfonsas Barakauskas sulaukė klausimų dėl antihomofobiškais vadinamų įstatymų, seksualinių mažumų eitynių Vilniuje, tariamai Lietuvoje veikusio slapto CŽV kalėjimo ir kaip sieks užtikrinti Europos Sąjungos (ES) piliečių asmens duomenų apsaugą. J.Bernatonis patikino, kad situacija dėl homoseksualų situacijos nėra tokia prasta, kaip atrodo iš Briuselio, ir pakvietė europarlamentarus atvykti į Lietuvą tuo įsitikinti.
P1030974
P1030974 / Eglės Digrytės nuotr.

Antradienį ministrai Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto (LIBE) nariams pristatė Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetus. Abu kalbėjo ir į klausimus atsakė lietuviškai. Paklausyti ministrų susirinko pilna komiteto salė – europarlamentarai, jų padėjėjai ir EP frakcijų patarėjai ne tik užėmė kone visas sėdimas vietas, bet ir buvo priversti stovėti ar įsitaisyti ant žemės.

Kaip pažymėjo D.A.Barakauskas, pirmininkaudama Lietuva sieks sustiprinti ES gebėjimus įveikti ekonominius, finansinius ir socialinius iššūkius. Tarp svarbiausių darbų jis paminėjo ES išorės sienų apsaugą, imigraciją mokslo ir tobulinimosi tikslais, kovą su terorizmu ir nusikalstamumu, žmogaus teisių ir lygių galimybių užtikrinimą, diskriminacijos mažinimą, asmens duomenų apsaugą ir kaip ją suderinti su ekonomikos augimu.

Europarlamentarai savo ruožtu pritarė, kad būtina užtikrinti laisvą piliečių migraciją studijų ir stažuočių tikslais, siekti geresnės asmens duomenų apsaugos, taip pat – romų integravimo ir kovoti su jaunimo radikalėjimu. Jie domėjosi, kas bus daroma dėl kibernetinio saugumo, Rusijos planų rinkti duomenis apie keliaujančius ES piliečius, taip pat – tolesne Šengeno zonos plėtra ir abejojo, ar reikėtų į ją priimti Rumuniją bei Bulgariją.

D.A.Barakauskas europarlamentarams: „Esu laimingas, nes esate labai įsigilinę į klausimus.“

Politikai ragino priimti penkerius metus svarstomą Antidiskriminacijos direktyvą. Vienai europarlamentarei rūpėjo, kaip toliau vystysis tariamai Lietuvoje veikusio JAV Centrinės žvalgybos valdybos kalėjimo. Kita replikavo dėl Lietuvoje priimtų galimai homofobiškų teisės aktų ir „Baltic Pride“ eitynių, kurios Vilniuje planuojamos liepos pabaigoje, bet iki šiol nesutariama dėl jų vietos.

Gyrėsi pažanga

„Esu laimingas, nes esate labai įsigilinę į klausimus“, – prieš pradėdamas savo atsakymus prisipažino D.A.Barakauskas. Jis pažymėjo, kad visos iškeltos problemos yra labai svarbios ir visas bus stengiamasi spręsti.

J.Bernatonis savo ruožtu pridėjo esąs „sužavėtas domėjimosi mūsų programa ir situacija Lietuvoje“.

Anot jo, „gėjų paradas niekuomet nebuvo uždraustas, tik vyko diskusija tarp organizatorių ir savivaldybės, o teismas klausimą išsprendė“. Ministras teigė nuolat susitinkantis su homoseksualų lyderiais pasikalbėti apie problemas. „Šiuo klausimu per nepriklausomybės metus Lietuvoje pasiekta didelė pažanga, – tvirtino J.Bernatonis. – Jus pasiekė vienpusiška informacija. Atvažiuokite, susipažinsite, įsitikinsite, kad nėra taip, kaip teigiama.“

Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis

Atsakydamas į klausimą dėl tariamo CŽV kalėjimo, jis patikino, kad Lietuva iš valstybių, kuriose tokie kalėjimai esą veikė, padarė daugiausiai: atliko išsamų parlamentinį tyrimą, šiuo klausimu domėjosi ir Generalinė prokuratūra. „Neradome jokių įrodymų, kad kankinimai Lietuvos teritorijoje buvo. Jei bus kokių duomenų, Generalinė prokuratūra galės tyrimą atnaujinti, bet reikia vertinti ne pagal žiniasklaidos pateiktas spėliones“, – siūlė ministras.

EP komitetai egzaminuoja Lietuvos ministrus

Šią savaitę Lietuvos ministrai Briuselyje dalyvauja EP komitetų posėdžiuose. Jų pareiga – išsamiai supažindinti europarlamentarus su Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai programa ir pradėti diskusijas su atitinkamų sričių komitetų atstovais dėl esminių darbų, kuriuos, bendradarbiaudama su Europarlamentu, per šį pusmetį Lietuva sieks įgyvendinti.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio septyniolikoje komitetų ministrai pasirodys 27 kartus. Briuselyje teks kalbėti ne visiems ministrams – čia nepasirodys Krašto apsaugos ministerijos vadovas Juozas Olekas. Daugelis ministrų laukiami dviejuose komitetuose, o socialinės apsaugos ir darbo bei žemės ūkio ministrai Algimanta Pabedinskienė ir Vigilijus Jukna – net trijuose.

ES Tarybai pirmininkaujančios šalies ministrai savo kuruojamos srities prioritetus atitinkamuose EP komitetuose tradiciškai pristato pačioje pirmininkavimo pradžioje. Po šešių mėnesių komitetų nariai bus supažindinti su programos įgyvendinimo rezultatais.

Pirmininkavimo metu ministrai gali būti kviečiami dalyvauti komitetų posėdžiuose ir pasisakyti europarlamentarams rūpimais klausimais. Atstovauti Tarybai santykiuose su EP yra viena iš pagrindinių pirmininkaujančios ES Tarybai valstybės pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius