Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 06 /13:37

Pasitraukus Mildai Vainiutei, Socialdemokratų darbo frakcija ieško naujo kandidato: turime keletą rimtų žmonių

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė antradienį paskelbė, jog traukiasi iš pareigų. Išplatintame pranešime Saulius Skvernelis aiškino šį sprendimą suprantantis, esą ji pradėjo gerus darbus, tačiau būtini kur kas spartesni rezultatai ir progresas. Pati M.Vainiutė pripažino, kad ministro poste turbūt reikia stipresnio žmogaus, ji vylėsi, jog jos pradėtos reformos nesustos. Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija paskelbė jau ieškanti naujo kandidato.
Milda Vainiutė ir Saulius Skvernelis
Milda Vainiutė ir Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė informavo premjerą S.Skvernelį, jog priėmė sprendimą trauktis iš užimamų pareigų, teigiama išplatintame pranešime.

S.Skvernelis su ministre antradienį kalbėjosi nuo ankstyvo ryto. Pranešimas išplatintas tuomet, kai jų pokalbis dar nebuvo nepasibaigęs.

M.Vainiutę į ministres delegavo socialdemokratai, šiems skilus dabar Seime yra dvi frakcijos: opozicinė Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija, ir valdantiesiems priklausanti Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

S.Skvernelis antradienį po pietų sakė, kad dėl naujo teisingumo ministro tarsis su Socialdemokratų darbo frakcijos atstovais.

„Kol kas tikrai nėra kandidatūros, net nebuvo svarstymo, bet paieška prasidės, ir tarsiuosi, be abejo, su koalicijos partneriais“, – žurnalistams antradienį sakė premjeras, kurį cituoja BNS.

„Aš ieškosiu kandidato, o kandidatūrą suderinsiu tiek su LVŽS, tiek su partneriais, nes pagal buvusią koalicinę sutartį formaliai buvo jų kvota. Dabar yra tik tarp frakcijų sutarimas, formalumo nėra, bet yra tam tikri žodiniai susitarimai, kur atsakomybės sritys numatytos“, – kalbėjo premjeras.

Kol nerastas naujas teisingumo ministras, laikinai šias pareigas bus pavesta eiti vidaus reikalų ministrui Eimučiui Misiūnui.

„Socialdarbiečiai“ dėl kandidato tarsis ketvirtadienį

Seimo socialdemokratų darbo frakcija antradienį pranešė jau ieškanti kandidato į ministrus, o kandidatai gali paaiškėti ketvirtadieinį.

Dėl kandidatų tinkamumo eiti pareigas frakcija diskutuos su valdančiosios koalicijos partneriais ir Vyriausybės vadovu Sauliumi Skverneliu.

„Esame kalbėję su premjeru S.Skverneliu ir sutarėme, kad mūsų frakcija pasiūlys savo kandidatų į teisingumo ministrus. Jau turime keletą rimtų ir kompetentingų žmonių, kurie galėtų sėkmingai užtikrinti sklandų ministerijos darbą ir įgyvendinti bausmių vykdymo sistemos pertvarką“, – sako Seimo LSDD frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Kuriamos socialdemokratų darbo partijos iniciatyvinės grupės lyderis, Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas pranešime teigė, kad kol kas nėra prasmės kalbėti apie konkrečių kandidatų pavardes, kol jos nėra aptartos su koalicijos partneriais ir Vyriausybės vadovu.

„Labai svarbu, kad į ministrus atėjęs žmogus tęstų kalėjimų sistemos pertvarką, būtų veržlus ir nebijotų imtis atsakomybės. Mes turime kompetentingų teisininkų ir patyrusių vadovų, kurie puikiai susitvarkytų su jiems patikėta užduotimi“, – cituojamas G.Kirkilas.

S.Skvernelis: trauktis neraginau

Kalbėdamas apie M.Vainiutės atsistatydinimą, S. Skvernelis sakė, jog antradienio rytą įvykusio pokalbio su ja metu priėjo prie bendros išvados, kad „reikia pokyčių, reikia naujo požiūrio, naujų jėgų, naujos komandos, kuri galėtų spręsti įsisenėjusias problemas“.

Anot jo, ministrės trauktis jis neraginęs, sprendimas buvo priimtas jos pačios, atsižvelgus į susiklosčiusią situaciją. S. Skvernelis teigė negalintis turėti „jokių priekaištų dėl jos sąžiningumo, padorumo, darbštumo“.

„Galbūt komunikavimo įgūdžiai buvo kitokie, bet jokių priekaištų nebuvo dėl kokybės teisės aktų. Dėl jos kompetencijos, Vyriausybės posėdžių metu, nesuabejojau nė karto“, – sakė premjeras.

„Pati tokį sprendimą priėmiau“

M.Vainiutė antradienį dėkojo tiek S.Skverneliui, tiek prezidentei Daliai Grybauskaitei, kuri pastaruoju metu negailėjo karčių žodžių ministrei.

„Manyčiau, kad reikėtų turbūt gal stipresnio žmogaus, kuris imtųsi drąsiau pokyčių, tiek, kiek aš galėjau, tą dariau“, – pripažino ji M.Vainiutė. Ji vylėsi, kad reformos nesustos ir naujas ministras tuos darbus tęs.

„Aš pati tokį sprendimą priėmiau“, – patikino M.Vainiutė, kuri pirmadienį žurnalistams dar demonstravo ryžtą dirbti toliau. Apie tai paklausta ministrė teigė, kad nepaisant to, vidinių pamąstymų bus įvairių.

„Ne, premjeras neužsiminė (kad ji turėtų trauktis – aut.), aš pasakiau, kad šioje situacijoje, kokia ji yra dabar, turbūt geriau pasitraukti“, – teigė M.Vainiutė.

Jei nebūtų buvusios garsiosios R.Kazėnienės spaudos konferencijos, kurioje viceministras Raimondas Bakšys buvo apkaltintas gesinantis Pravieniškių pataisos namų auditą, M.Vainiūtė teigė dar kurį laiką būtų stebėjusi situaciją, galvojusi, kaip spręsti problemas.

Besitraukianti ministrė pabrėžė norinti atsiriboti nuo kaltinimų, jog ji taikstėsi su negerovėmis Teisingumo ministerijoje.

„Tikiuosi, kad nėra kažkokių pamąstymų apie mano kažkokius negerus, nedorus darbus“, – pridūrė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė

Bėdos dėl komandos

Paklausta apie padarytas klaidas, ji pabrėžė, jog tai, kad negalėjo pati suburti savo komandos, jai apsunkino darbą: „Radau žmonių, kurie buvo deleguoti (...) Negalėčiau pasakyti, kad tie žmonės buvo vienaip ar kitaip nusiteikę, bet aišku, jeigu tie žmonės būtų buvę iš mano aplinkos, kuriuos daugelį metų pažįstu, būtų buvę visiškai kitaip, tie žmonės buvo man visiškai nepažįstami – tik vienas viceministras, su kuriuo esu dirbusi anksčiau prezidento kanceliarijoje.“

M.Vainiutės teigimu, dalis komandos keitėsi ir dėl to, kad susipyko ir skilo socialdemokratų partija.

„Tik paskutinėmis dienomis aš jau turėjau keletą žmonių, kurie yra man visiškai priimtini, aš su jais esu dirbusi universitete, kurių akys dega, kurie nori tų pokyčių ir mes tikrai dar daug ką galėjome padaryti. Bet šioje situacijoje jausčiau didelę atsakomybę, jei kviesčiau kitus žmones, nes, kaip matote, įvykiai pasisuko tikrai tokia negera linkme“, – apgailestavo besitraukianti ministrė.

Planų, ką veikti, ji neturi, tiesa, ji pridūrė, kad dėstytojos darbas jai buvo mielas.

„Tikrai ne“, – paklausta, ar galvoja apie politinę karjerą, sakė ji, tačiau iškart pridūrė, jog niekada nesakyk niekada.

Kad tapo teisingumo ministre, M.Vainiutė tikino nesigailinti – metai buvo sunkūs, bet įdomūs.

„Negaliu pasakyti, kad tai džiaugsmingiausia mano gyvenimo diena, meluočiau, jeigu taip sakyčiau“, – pripažino ji.

Pirmadienį iš pareigų pasitraukė teisingumo viceministras Raimondas Bakšys.

S.Skvernelis: reikalingi spartesni rezultatai

„Suprantu ir gerbiu ministrės sprendimą susiklosčiusioje situacijoje. Esu dėkingas jai už darbą ir pradėtas esmines reformas, kurių ilgus metus iki tol niekas neragino ir nemėgino įgyvendinti, nors tikrai puikiai žinojo apie įsisenėjusias problemas „Registrų centre“, įkalinimo įstaigų sistemoje bei kitur“, – pranešime cituojamas premjeras.

Anot pranešimo, teisingumo ministrė su komanda nuo kadencijos pradžios ėmėsi reikiamų pokyčių. Tačiau dėl ligšiolinio ilgamečio neveiklumo šiandien minėtose srityse būtini kur kas spartesni rezultatai ir progresas.

Ministrei M. Vainiutei to nepavyko užtikrinti. Dėl įvairių priežasčių: iš pradžių ji neturėjo galimybės laisvai pasirinkti politinės komandos narių, vėliau komanda keitėsi iš pagrindų, atėjo nauji žmonės, kuriems reikėjo laiko įsigilinti į problemas.

Vyriausybės vadovas pabrėžė, jog nėra jokių duomenų apie ministrės sąsajas su galimomis korupcinėmis apraiškomis Kalėjimų departamento ar ministerijos veikloje.

„Vertinu jos darbą ir progresyvius žingsnius pertvarkant Kalėjimų departamentą, kitas ministerijai pavaldžias įstaigas, taip pat kokybiškai rengiant svarbius teisės aktus“, – teigia S. Skvernelis.

Ministro pirmininko žodžiais, naujai Teisingumo ministerijos vadovybei bus keliami dar didesni reikalavimai bei užduotys. „Kova su korupcija, protekcionizmu, nepotizmu ir kitomis negerovėmis, kurios itin gajos teisingumo srityje, buvo ir liks šios Vyriausybės prioritetas. Joks ministrų pasikeitimas to nesustabdys, priešingai – tik suteiks naują stiprų impulsą“, – sako S. Skvernelis.

Gavo papildomos informacijos apie atsistatydinusį viceministrą

Išplatintame pranešime pradžioje cituojama premjero pozicija, jog „nėra jokių duomenų apie ministrės ir viceministro Raimondo Bakšio sąsajas su galimomis korupcinėmis apraiškomis Kalėjimų departamento ar ministerijos veikloje“, skelbia BNS.

Kiek vėliau Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino patikslintą pranešimą ir informavo, kad R. Bakšio pavardė pastarojoje citatoje – techninė klaida.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad premjeras yra gavęs duomenų apie galimas viceministro sąsajas su korupcinėmis apraiškomis, S.Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas atsakė: „Šiandien vykusiame susitikime su ministre M.Vainiute ir Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja Dorita Visalgiene premjerui buvo pateikta papildoma, jam iki tol nežinoma, informacija apie kai kuriuos procesus Teisingumo ministerijos viduje ir galimus viceministro R. Bakšio veiksmus, keliančius abejonių dėl skaidrumo“.

Antradienį vykusiame susitikime taip pat dalyvavo Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja Dorita Visalgienė.

Pirmadienį kritiką M.Vainiutei pakartojo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Konkretus atvejis Teisingumo ministerijoje, Kalėjimų departamente parodė, kad vis tik ministrė ne savo vietoje, tikrai nesusitvarko su savo pareigomis ir demonstruoja politinį neįgalumą“, – prezidentės pasisakymą žurnalistams citavo BNS.

M.Vainiutės kėdė susvyravo po to, kai praėjusią savaitę Teisingumo ministerijoje dirbanti Rasa Kazėnienė įvardijo, kad teisingumo viceministras Raimondas Bakšys gesina Kalėjimų departamento auditą ir net vienu metu buvo sustabdęs kreipimąsi į prokurorus dėl pažeidimų, nustatytų Pravieniškių pataisos namuose. Viceministras visa tai vadino absurdu.

Trauktis iš pareigų ministrę yra paraginę tiek valdžioje likę socialdemokratai, tiek ją delegavusi Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius