Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 04

Teisininkų išjuoktas siūlymas naikinti apkaltą Rolandui Paksui Seimo net nepasieks?

Seimo laikinoji komisija dėl Rolando Pakso politinių teisių grąžinimo darbą baigė prieš mėnesį, bet jos išvados iki šiol nepateiktos balsavimui Seime. Politikai neslepia, kad į išvadas, kuriomis siūloma apkaltą R.Paksui atšaukti balsavimu Seime ir kuriose prirašyta krūva kitų teisinių nesąmonių, nesinori nė žiūrėti, todėl jos, ko gero, taip ir liks dūlėti stalčiuje.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Išvadoms jau mėnuo

Pavasarį suburta Seimo komisija pusketvirto mėnesio plušo, kad priimtų išvadas, kuriomis R.Pakso apkalta paskelbiama laužta iš piršto ir Seimui pasiūloma ją panaikinti paprastu balsavimu Seime. Be to, išvadose rekomenduojama ir Konstituciniam Teismui peržiūrėti savo sprendimą antraip neva būsianti peržiūrima paties Teismo „vieta valstybėje“.

Už tokias išvadas rugsėjo pabaigoje balsavo septyni Seimo nariai ir jos turėjo atsidurti Seimo darbotvarkėje. Paprastai Seimo laikinųjų komisijų išvadų priėmimas parlamente neužtrunka. Išvados būna pateikiamos artimiausiame plenariniame posėdyje ir, jei nėra skandalingos, be ilgų diskusijų patvirtinamos.

Tačiau su R.Pakso politinių teisių atstatymą nagrinėjusios komisijos išvadomis taip neatsitiko. Nors priimtas dar rugsėjį, komisijos dokumentas posėdžių salės iki šiol nepasiekė ir vargu, kad toks, koks yra, išvis galės pasiekti.

Taip pat skaitykite: Rolando Pakso teisių atstatymo komisija siūlo perrašyti istoriją ir panaikinti apkaltą.

Teisės departamentas Seimo narius išvadino analfabetais

Komisijos išvadoms savo pastabas iki šiol yra pateikęs tik Seimo Teisės departamentas. Jo tvirtinimu, išvadose pateikti siūlymai prieštarauja Lietuvos Konstitucijai.

Teisės departamentui kliūva išvadose suformuluotas nurodymas Konstituciniam Teismui peržiūrėti savo sprendimus, susijusius su R.Pakso apkalta.

Nėra aišku, koks yra Komisijos siūlymo, „kad Rolando Pakso pilietinės ir politinės teisės būtų atstatytos nuo Seimo nutarimo priėmimo dienos“ santykis su 2004–2014 m. įvykusių Respublikos Prezidentų rinkimų rezultatais, – rašo Teisės departamentas.

„Pažymėtina, kad Konstitucinio Teismo pareiga persvarstyti savo sprendimus nėra numatyta nei Konstitucijoje, nei Konstitucinio Teismo įstatyme“, – nurodo Seimo Teisės departamentas.

Be to, parlamento teisininkai pažymi, kad komisijos siūlymas apkaltą R.Paksui panaikinti balsavimu  yra nieko vertas, nes apkaltos peržiūros institutas nėra numatytas Konstitucijoje, todėl tokios Seimo statuto pataisos būtų niekinės.

Įžvelgė norą grąžinti R.Paksą į prezidento kėdę

Teisės departamentas stebisi komisijos sumanymu panaikinti apkaltą R.Paksui balsavimu Seime ir  dėl to, kad komisija nepaaiškina, ar tuomet išeitų taip, kad „tvarkietis“ vėl grįžtų į prezidento postą be jokių rinkimų.

„Nėra aišku, koks yra Komisijos siūlymo, „kad Rolando Pakso pilietinės ir politinės teisės būtų atstatytos nuo Seimo nutarimo priėmimo dienos“ santykis su 2004–2014 m. įvykusių Respublikos Prezidentų rinkimų rezultatais, su tų rinkimų metu išrinktų Respublikos Prezidentų pasirašytais ir įsigaliojusiais įstatymais ir kitais teisės aktais ir pan.“, – nurodo Teisės departamentas taip netiesiogiai klausdamas, ar komisija nesiūlo anuliuoti visų po R.Pakso apkaltos vykusių Prezidento rinkimų rezultatų.

Taip pat skaitykite: Praėjus dešimtmečiui po Rolando Pakso atstatydinimo Aloyzas Sakalas sako, kad politinės moralės lygis smuko dar žemiau.

Ką nori, tą rašo

Tačiau laikinosios komisijos darbui vadovavęs „tvarkietis“ Kęstas Komskis tikina, kad visa tai, ką išdėstė Teisės departamentas, tėra niekai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kęstas Komskis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kęstas Komskis

„Žinokit, jie savo rašo, o mes savo rašome. Čia gi yra komisija, tai paskui Seimas spręs“, – paklaustas, ar į Teisės departamento kritiką ketina atsižvelgti, sakė K.Komskis.

Žinokit, jie savo rašo, o mes savo rašome, – paaiškino K.Komskis.

Jis pripažino, kad spalio pabaigoje komisija savo išvadas registravo dar kartą, tačiau patikino, kad jose nėra jokių su teisininkų pastabomis susijusių pataisų. Pasak K.Komskio, išvados pakartotinai registruotos tik dėl to, kad pirmosiose pasitaikė lietuvių kalbos klaidų.

„Mes užregistravome dar kartą, nes jose buvo kalbos klaidų. O dabar jau yra Seimo valia nuspręsti, kada balsuoti. Mes nesukame galvos, atvirai šnekant. Gal iki šiol nebuvo kada, Seimo pirmininkė buvo išvažiavusi, biudžetas svarstomas, tai jos taip ir pasiliko“, – aiškino, kodėl Seimas delsia balsuoti dėl R.Pakso reabilitacijos, „tvarkietis“.

Jis pripažįsta, kad gali atsitikti ir taip, kad dėl laikinosios komisijos išvadų Seimas išvis nebalsuos. Pasak K.Komskio, į Seimo darbotvarkę komisijos išvados bus traukiamos tik gavus koalicijos partnerių politinį palaiminimą.

„Čia reikia dar žiūrėti, ar politinis sutarimas bus. Jei jo nebus, tai ir neteiks niekas. Dar ir taip gali būti. Politinės tarybos paklausime, ar yra pritarimas, bet kol kas su jomis viskas gerai“, – raminosi K.Komskis.

J.Sabatauskas: tokių tikrai nepriimsime

Kol kas panašu, kad socialdemokratų pritarimą R.Pakso reabilitacijai „tvarkiečiams“ lengva gauti nebus. Nors socialdemokratas Bronius Bradauskas Seime pasiūlė apkaltą naikinti paprastu balsavimu, kiti jo partijos bičiuliai tokiomis idėjomis nesižavi.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Julius Sabatauskas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Julius Sabatauskas

Toks komisijos siūlymas yra nekonstitucinis. Tada pirma reikia radikaliai keisti Konstituciją, – sako J.Sabatauskas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto, kuris dar turės pateikti savo nuomonę dėl išvadų atitikties Konstitucijai, pirmininkas Julius Sabatauskas tvirtina, kad komisijos išvados Seimo posėdžių salės apskritai nepasieks.

„Neįsivaizduoju, kaip jos gali būti toliau svarstomos ir kas ten gali būti priimama. Nežinau nei mechanizmo, nei būdo, kaip galima apkaltą padaryti niekine. Toks komisijos siūlymas yra nekonstitucinis. Tada pirma reikia radikaliai keisti Konstituciją. Kitaip jų realizuoti neįmanoma, o ir vargu ar reikia“, – teigė socialdemokratas.

J.Sabatauskas tvirtina, kad Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas gali būti įvykdytas tik Konstitucijos pataisa, kuri gali būti priimama Seime arba referendumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius