-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 05

Teismas apgynė vilniečių teises į saugią, švarią ir sveiką aplinką

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė uždarųjų akcinių bendrovių „Laidotuvių rūmai“ ir Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ skundą Vilniaus miesto savivaldybės tarybai dėl sprendimų atsisakyti leisti įrengti krematoriumą sostinės Olandų g. 22.
Vilniaus laidojimo rūmai
Vilniaus laidojimo rūmai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Krematoriumas

UAB „Laidotuvių rūmai“ ir UAB Vilniaus laidojimo rūmai „Ritualas“ prašė teismo panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimus nepritarti krematoriumo įrengimui Olandų g. 22, Vilniuje. Pasak pareiškėjų, savivaldybė be jokio teisėto pagrindo įvertino krematoriumo įrengimo galimybę bendrovių valdomame žemės sklype ir pastate.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą priėjo išvadą, kad Vilniaus miesto savivaldybės taryba teisėtai ir pagrįstai atsisakė leisti „Laidotuvių rūmams“ ir „Ritualui“ įrengti krematoriumą Olandų gatvėje.

Kaip pažymima teisėjų kolegijos sprendime, Vilniaus miesto savivaldybės taryba priimdama sprendimus vadovavosi ne tik ginčo teisinius santykius reglamentuojančiais teisės aktais, bet atsižvelgė ir į Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės nuomonę, visuomenės kreipimąsi bei gyventojų apklausą.

Vilniaus laidojimo rūmai „Ritualas“ pradėjo poveikio aplinkai vertinimo procedūrą ir jų užsakymu šių metų vasario mėnesį buvo parengta krematoriumo įrengimo poveikio aplinkai vertinimo programa. Vilniaus miesto savivaldybės taryba pasinaudojo Poveikio aplinkai vertinimo įstatyme nustatyta teise priimti neigiamą sprendimą dėl planuojamos ūkinės veiklos galimybių iki poveikio aplinkai vertinimo programos patvirtinimo.

Teismas pažymi, kad reguliuodama ūkinę veiklą valstybė turi laikytis asmens ir visuomenės interesų derinimo principo, užtikrinti ūkinės veiklos subjekto ir visuomenės interesus.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, paduodant apeliacinį skundą tiesiogiai šiam teismui arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Vilniaus miesto savivaldybė džiaugiasi, kad teismas įvertino bendruomenės susirūpinimą ir apgynė vilniečių teises į saugią, švarią ir sveiką gyvenamąją aplinką.

Savivaldybė teisme nuosekliai laikėsi pozicijos, kad tarybos 2016-02-24 sprendimas nepritarti krematoriumo įrengimui buvo teisėtas, priimtas, atsižvelgiant į bendruomenės nuomonę ir išanalizavus visus kitus įrodymus ir duomenis.

Be to, savivaldybės užsakymu vasarį atlikta apklausa parodė, kad didžioji dalis apklaustų vilniečių nepritaria krematoriumo statybai Olandų gatvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius