2019 12 06

Teismas įpareigojo Seimo etikos sargus išnagrinėti A.Tapino skundą dėl S.Skvernelio

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) įpareigojo Seimo etikos sargus ne tik priimti, bet ir išnagrinėti visuomenininko, žurnalisto Andriaus Tapino skundą dėl premjero pasakytų žodžių.
Andrius Tapinas ir Saulius Skvernelis
Andrius Tapinas ir Saulius Skvernelis / 15min nuotr.

Teismas nusprendė, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija tinkamai neišnagrinėjo A.Tapino šių metų sausį pateikto prašymo įvertinti Sauliaus Skvernelio žodžius apie jį ir įpareigoti premjerą atsiprašyti.

VAAT teigimu, Etikos komisijos elgesys, kai, nepaisydama pirmojo teismo sprendimo, antrąkart atsisakė pradėti tyrimą dėl Vyriausybės vadovo, neatitinka gero administravimo principo.

„Teisėjų kolegija priėjo prie išvados, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija tinkamai neišnagrinėjo pareiškėjo skundo, nepagrįstai, nesant teisės aktuose nustatytų pagrindų, atsisakė pradėti tyrimą pagal A.Tapino skundą, nors tyrimas iš esmės jau buvo pradėtas, todėl 2019.07.24 sprendimą panaikino ir įpareigojo komisiją išnagrinėti pareiškėjo skundą ir priimti sprendimą“, – rašoma teismo pranešime.

Be to, Seimo Etikos ir procedūrų komisija jau antrą kartą privalės žurnalistui atlyginti bylinėjimosi išlaidas.

A.Tapinas į Seimo etikos sargus kreipėsi dėl to, kad pernai gruodžio mėnesį S.Skvernelis per susitikimą su Liberalų frakcija paskelbė jo garbę ir orumą bei reputaciją žeminančias žinias.

Iš pradžių „Laisvės TV“ įkūrėjas reikalavo, kad premjeras paneigtų savo žodžius: „Dabar, kas vyks sekmadienį, nesuprantu kodėl mitingas kažkoks ar ten akcija, bet organizuoja ne profsąjungos, organizuoja ponas Tapinas, kuris dabar tampa politiku, nebe žurnalistu. Profesinės sąjungos yra įtrauktos į politiką. Tiesiog, jeigu tokio chaoso tikslas yra pakeisti šalyje teisėtai išrinktą valdžią, tai tą tikslą reikėtų ir įvardinti.“

Taip premjeras kalbėjo prieš profsąjungų paskelbtą protesto akciją „Paskutinis skambutis“.

S.Skverneliui atsisakius atsiprašyti, A.Tapinas kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją su skundu, kurio vienas iš reikalavimų buvo rekomenduoti ministrui pirmininkui viešai atsiprašyti A.Tapino.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija atsisakė pradėti tyrimą, rekomenduodama žurnalistui kreiptis į teismą dėl garbės ir orumo gynimo arba į teisėsaugos institucijas dėl galimo šmeižto.

S.Skvernelis yra ne tik ministras pirmininkas, bet ir Seimo narys.

Šis VAAT sprendimas gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius