-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 12

Teismas: rinkliavos uoste neprieštarauja Konstitucijai

Penktadienį Konstitucinis Teismas nusprendė, kad dar 2002-ųjų vasario 13 dieną patvirtintos Klaipėdos valstybinio jūrų uosto rinkliavų rūšys, dydžiai bei taikymo principai neprieštarauja Konstitucijai.
Konstitucinis teismas konstatavo, kad rinkliavos uoste neprieštaravo Konstitucijai.
Konstitucinis Teismas konstatavo, kad rinkliavos uoste neprieštaravo Konstitucijai. / A.Kripaitės nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis  teismas abejojo,  ar  uosto rinkliavos rūšys ir esminiai elementai   (jos dydžiai,  maksimalūs  dydžiai,  taikymo principai) galėjo būti nustatyti ginčijamu  Vyriausybės nutarimu, o ne Seimo priimtu įstatymu. Taigi šioje byloje buvo abejojama, ar   Vyriausybės nutarimo tam tikri punktai neprieštaravo Konstitucijai pagal priėmimo tvarką. 

Konstitucinis Teismas aiškinosi, ar uosto rinkliavos laikytinos Konstitucijoje nurodytais   valstybiniais mokesčiais ir kitais privalomais mokėjimais bei rinkliavomis, kurie pagal Konstituciją turi būti nustatomi įstatymu.

Konstatuota, kad Klaipėdos valstybinis jūrų uostas yra valstybės įmonės Uosto direkcijos,   vykdančios komercinę  ir  ūkinę  veiklą, valdomas valstybės  turtas. Uosto rinkliavos yra įmokos už suteikiamas paslaugas, kurios yra ne valstybės biudžeto pajamos, o Klaipėdos valstybinio jūrų uosto lėšos, naudojamos uosto eksploatavimo, plėtros ir kitoms išlaidoms, susijusioms su uosto veikla, finansuoti.

Nutarime pažymėta, kad  nei pagal Mokesčių administravimo įstatymą, nei pagal Rinkliavų įstatymą uosto rinkliava nebuvo ir nėra mokestis ar valstybės rinkliava.

Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad Konstitucijoje nurodytiems valstybiniams mokesčiams ir  kitiems  privalomiems mokėjimams būdingi privalomumas, neatlygintinumas, vienašališkumas. Šie  mokesčiai nustatomi įstatymu ir mokami į valstybės (savivaldybės) biudžetą, o mokesčių santykiai – tai valdingo pobūdžio teisiniai santykiai tarp mokesčių mokėtojų ir valstybės vykdomosios valdžios institucijų.

Šioje byloje taip pat pažymėta, kad Konstitucijoje minima rinkliava yra privaloma įmoka į valstybės biudžetą už valstybės kompetentingų įstaigų juridiniams ir fiziniams asmenims atliktus veiksmus ar  suteiktas paslaugas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius