Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 20 /17:44

Teisėjų korupcijos skandalo veikėjų suėmimai: 3 posėdžiai įvyko, bent 8 planuojami rytoj

Trečiadienį teisėsaugai pranešus apie 8 teisėjų sulaikymą ir įtarimų dėl korupcinių veikų pareiškimą jiems, trečiadienį į Vilniaus miesto apylinkės teismą pradėti atvesti 3 šio skandalo veikėjai – sprendžiamas asmenų suėmimo klausimas. Iš viso teismas yra gavęs mažiausiai 11 prašymų dėl griežčiausios kardomosios priemonės įtariamiesiems skyrimo.
Vilniaus apylinkės teisme prasideda svarstymai dėl įtariamųjų korupcijos byloje suėmimo
Vilniaus apylinkės teisme / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Po pietų į teismą atvestas vienas iš galimų įtariamųjų. LRT.lt šaltinių duomenimis pirmasis atvestas į teismą – verslininkas Rolandas Vasiliauskas, įmonės „Indema“ vadovas.

Komentarų kol kas neteikia ir teisme pasirodęs, ikiteisminį tyrimą kuruojantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Tomas Uldukis.

Į teismą trečiadienį atvestas ir dar vienas iš sulaikytųjų, advokatas Aivaras Surblys.

VIDEO: Į teismą vedami teisėjų korupcijos skandalų veikėjai

Jo ginti šiek tiek pavėlavęs atskubėjo advokatas Simonas Slapšinskas.

Posėdis už uždarų durų prasidėjo 15.45 val.

Procesas užsitęsė apie 1,5 valandos. Teigiama, kad A.Surbliui pateiktus įtarimus sudaro didelės apimties medžiaga, su kuria vien susipažinti reikia nemažai laiko. Tuomet jau prasidėjo uždaras svarstymas, ar pagrįstas prokuratūros prašymas nuo rytdienos leisti taikyti sulaikytajam A.Surbliui suėmimą.

Po posėdžio A.Surblį ginantis jo kolega advokatas S.Slapšinskas pareiškė, kad prieš advokatą atlikti procesiniai veiksmai šiurkščiai pažeidė teisės principus. S.Slapšinskas įspėjo, kad Lietuvai gali tekti dėl to aiškintis tarptautiniuose teismuose.

VIDEO: Advokatas S.Slapšinskas pranešė, kad jo ginamas advokatas A.Surblys sulaikytas ne dėl kyšių

Pasak gynėjo, jo advokatui pateikti įtarimai su kyšių davimu ar ėmimu nesusiję.

„Kreiptasi į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl trijų įtariamųjų suėmimo“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Kas tas trečiasis asmuo, kol kas neskelbiama. Teisme vyriškis stengėsi paslėpti veidą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus apylinkės teisme prasideda svarstymai dėl įtariamųjų korupcijos byloje suėmimo
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus apylinkės teisme prasideda svarstymai dėl įtariamųjų korupcijos byloje suėmimo

Manoma, kad bus prašoma suimti ir daugiau sulaikytų įtariamųjų šioje byloje.

Trečiadienį sprendimų dėl dviejų iš trijų įtariamųjų teismas neskelbė. Jų sulaikymo 48 val. terminas dar neina į pabaigą, tad ketvirtadienį skelbiami verdiktai nebus pavėluoti. Advokato A.Surblio likimas paaiškės tik vasario 21 d. apie 16 val.

Trečiadienį paaiškėjo, kad vieną iš trijų įtariamųjų Vilniaus miesto apylinkės teismas jau leido suimti. Koks suėmimo terminas, žiniasklaidai nepranešė nei ikiteisminio tyrimo teisėjas, nei Generalinės prokuratūros atstovai.

Užsiminta tik tiek, kad prašymą skirti suėmimą maksimaliam 3 mėnesių terminui teismas tenkino iš dalies. Tikriausiai kardomoji priemonė skirta bent mėnesiui.

Teismų ir advokatūros skandalas

Teisėsauga pranešė, kad skirtingomis korupcinėmis veikomis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami 3 Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys. Visi šie asmenys yra sulaikyti. Visi sulaikyti teisėjai turi 24-37 metų darbo patirtį.

Ikiteisminio tyrimo metu be teisėjų sulaikyti ir 5 praktikuojantys advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas (praktikuojantis Klaipėdoje). Taip pat įtarimai pareikšti ir sulaikyti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėjas, teisininkai bei kiti asmenys.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad sulaikytieji įtariami padarę apysunkius ir sunkius nusikaltimus bendrininkaujant ir veikiant organizuotose grupėse. Įtariama, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 tūkst. Eur. Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, sutartų kyšių suma gali siekti 400 tūkst. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius