Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 01

Troleibusų vairuotojai ketina apskųsti teismo priimtą jiems nepalankų sprendimą (papildyta 22.37)

Pirmadienį Kauno apygardos teismas nusprendė, kad Kauno troleibusų vairuotojų streikas buvo neteisėtas. Todėl Kauno troleibusų vairuotojų profesinė sąjunga neturi teisės toliau tęsti ar vykdyti pernai pradėtą neterminuotą troleibusų vairuotojų streiką.
Troleibusų vairuotojų profesinė sąjunga net ir paskelbus apie dalies darbuotojų atleidimą neatsisako ketinimų tęsti neterminuotą streiką.
Troleibusų vairuotojų profesinė sąjunga surengė ne vieną streiką. Tačiau po teismo sprendimo teisėtas jų rengimas nebegalimas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Bylą dėl troleibusų vairuotojų streiko nagrinėjęs Kauno miesto apygardos teismas nurodė, kad bendrovė „Autrolis“ įvykdė savo įsipareigojimus prisiimtus kolektyvinių susitarimų metu ir teisėtai sumažino darbo užmokestį bendrovės darbuotojams. Tuo metu Kauno troleibusų vairuotojų profesinė sąjunga, kaip streiko organizatorė, neužtikrino visuomenės minimalių poreikių streiko metu.

Todėl buvo paliktas galioti 2009 metų rugsėjį Kauno miesto apylinkės teismo priimta nutartis, kurioje nurodoma, kad Kauno troleibusų vairuotojų profesinės sąjungos surengtas neterminuotas teismas buvo neteisėtas.

KAT nutartį skųs

Toks KAT verdiktas nebuvo naujiena troleibusų vairuotojų profesinės sąjungos nariams. Jie rengiasi nelaukti įstatymais numatytų 3 mėnesių ir KAT priimtą sprendimą aukštesnės instancijos teismui apskųsti greičiau.

Šiuo metu „Autrolyje“ vyrauja aukščiausio lygio neteisiškumas. Todėl darbuotojai garsiai nereiškia savo nuomonių. Tačiau aš tikiu, kad situacija pasikeis. Tai, kas vyksta dabar, bus istorija ateičiai. Sakė P.Balčaitis.

„Kad Kauno apygardos teismas priims mums nepalankų sprendimą, nebuvo naujiena. Tikėjomės, kad šis teismas palaikys Kauno miesto apylinkės teismo sprendimą, kuriuo mūsų streikai pripažinti neteisėtais. Tačiau nustebino argumentai, išdėstyti KAT nutartyje. Rašoma, kad mes streikų metu mes neužtikrinome visuomenės minimalių poreikių, buvo chaosas. Tiesa tokia, kad šiuo metu mieste kursuoja mažiau troleibusų nei streiko metu“, – 15min.lt sakė Kauno troleibusų vairuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Petras Balčaitis.

Paklaustas apie vairuotojų nuotaikas įmonėje, pašnekovas neslėpė, kad žmonės pasimokė ir dabar nėra linkę atvirai ir viešai reikšti savo nuomonės.

„Šiuo metu „Autrolyje“ vyrauja aukščiausio lygio neteisiškumas. Todėl darbuotojai garsiai nereiškia savo nuomonių. Tačiau aš tikiu, kad situacija pasikeis. Tai, kas vyksta dabar, bus istorija ateičiai“, – kalbėjo P.Balčaitis.

Neslėpdamas nuostatos, jog kai kurie Lietuvos teismai „sėdi“ politikų kišenėje, Kauno troleibusų profesinės sąjungos atstovas vis dėlto tiki jų nešališkumu. Tai įrodo sėkmingai nagrinėjamos buvusių „Autrolio“ vairuotojų bylos. Gavę atleidimo lapelius į teismą kreipėsi 47 įmonėje dirbę troleibusų vairuotojai. 17 jų skundus teismas pripažino pagrįstais ir įpareigojo „Autrolį“ atleistus žmones skubiai sugrąžinti į darbą.

Teismai tęsis ir dėl darbuotojų atleidimų

Neslėpdamas nuostatos, jog kai kurie Lietuvos teismai „sėdi“ politikų kišenėje, Kauno troleibusų profesinės sąjungos atstovas vis dėlto tiki jų nešališkumu. Tai įrodo sėkmingai nagrinėjamos buvusių „Autrolio“ vairuotojų bylos. Gavę atleidimo lapelius į teismą kreipėsi 47 įmonėje dirbę troleibusų vairuotojai. 17-os jų skundus teismas pripažino pagrįstais ir įpareigojo „Autrolį“ atleistus žmones skubiai sugrąžinti į darbą.

Savo ruoštu „Autrolis“ administracija ruošiasi šiuos sprendimus apskųsti Kauno apygardos teismui. Tai padaryti ketinamasi per artimiausias porą dienų.

„Mes jaučiamės teisūs, todėl, jeigu reikės, taip pat eisime iki Aukščiausiojo teismo“, – sakė bendrovės „Autrolis“ generalinis direktorius Mindaugas Legas.

Pasak įmonės vadovo, šiuo metu bendrovėje situacija nėra tokia įtempta, kaip vykstant streikams. Tačiau gandai apie bylinėjimąsi su kai kuriais atleistais darbuotojais kursto nerimą.

„Normalūs žmonės nenori veltis į tuos reikalus. Mes taip pat. Pačioje pradžioje aiškinome, kad nenorime jokių žmonių atleisti. Sakėme, kad užteks pensininkų, tokių darbuotojų, kurie patys norės išeiti“, – sakė M.Legas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius