Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 03 /10:46

Tiesa ar melas? G.Nausėda: „Mūsų iniciatyva įkurtas 24/7 veikiantis kovos su COVID-19 operacijų valdymo štabas“

Prezidentas Gitanas Nausėda dar ne taip seniai kritikavo Aurelijaus Verygos vadovaujamo Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (VESOC) veiklą. Jis tikino, kad vadovo keisti nereikia, tačiau esą centre aiškiai trūksta vadybinių įgūdžių. Tačiau šią savaitę prezidentas jau ne kritikuoja, o giriasi. Jis tikina, kad kova su koronavirusu pagerėjo, kai prezidentūros iniciatyva buvo įkurtas 24/7 veikiantis kovos su COVID-19 operacijų valdymo štabas, į kurį buvo įtraukti ir Lietuvos kariuomenės atstovai. Bet kaip ir kada štabas įkurtas, kieno iniciatyva ir ar kariuomenės atstovai į jį deleguoti prezidento pageidavimu?
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Apie tai, kad VESOC veiklai trūksta vadybininko G.Nausėda kalbėjo kovo 23 dieną surengtoje spaudos konferencijoje. Tuomet opozicija ir Medikų sąjūdis prezidentą ragino imtis iniciatyvos, kad centro vadovas A.Veryga būtų pakeistas. Siūlyta į šias pareigas skirti krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį.

Tačiau G.Nausėda tikino, kad arklių brastoje viduryje upės keisti nereikia, tereikia sustiprinti Ekstremaliųjų situacijų centrą.

Po trijų dienų jis nurodė, kad norint pagerinti situaciją visgi reikia įkurti profesionalų visą parą veikiantį situacijos valdymo štabą.

O šią savaitę prezidentas jau pasidžiaugė, kad toks štabas veikia.

„Mūsų iniciatyva įkurtas 24/7 veikiantis kovos su COVID-19 operacijų valdymo štabas, į kurį buvo įtraukti ir Lietuvos kariuomenės atstovai. Atsirado daugiau tvarkos, vadybinių įgūdžių, mažiau chaoso. Tai puiku!“ – feisbuke kovo 31 dieną rašė G.Nausėda.

Trečiadienį ryte jis skelbė „savo iniciatyva“ įkurtą štabą aplankęs ir rašė: „Mano iniciatyva štabo veiklos organizavimą padėjo suformuoti Kariuomenės atstovai ir šiuo metu jis veikia su geležine kariška tvarka, situacija valdoma strategiškai, pasitelkti profesionalūs karinės logistikos specialistai. Į štabo veiklą įsitraukė ir savivaldybių atstovas, dalyvaujantis posėdžiuose nuotoliniu būdu“.

Bet ką išties aplankė prezidentas, apie kokį štabą jis kalba ir ar kariuomenės atstovai išties kovoje su COVID-19 dalyvauja prezidento iniciatyva? 15min nutarė tai patikrinti.

G.Nausėdos atstovas spaudai Antanas Bubnelis patvirtino, kad valstybės vadovas štabu vadina ne kažkokį naują darinį, o A.Verygos vadovaujamą VESOC.

„Čia apie Verygos štabą eina kalba. Jis iš ankstesnio formato buvo paverstas kariškių pagalba štabu. Virš jo yra padaryta komisija, kuriai vadovauja S.Skvernelis, bet de facto visas veiksmas vyksta pas A.Verygą, nes didžioji dalis veiksmo yra susiję su ligoninėm, reagentais, tiekimu, logistika ir vyksta štabe.

Iki tol jis vadinosi centru ir ten buvo balaganėlis toks – visko trūko, informacijos trūko, koordinavimo trūko, bet mes prieš gerą savaitę pakalbėjome su kariuomenės vadu, kad jie moka styguoti procesus, tai jie pasijungė tada su A.Veryga ir suorganizavo veiklą – pasakė, kada turi prasidėt veikla, kada turi baigtis, kaip vyksta pirkimai, kaip dalijamasi informacija, atsirado žemėlapiai sužymėti.

Visą tvarką sustatė ir A.Veryga toliau jam vadovauja, bet atsirado žmonės, kurie atsakingi už logistiką, įsijungė kariuomenės Stratkomas, stebintis informacinę erdvę, yra karo medikas ir keli žmonės, kurie prižiūri štabo veiklą. Ten reguliariai dalyvauja ir bent vienas patarėjas iš Prezidentūros Ekonominės ir socialinės politikos grupės, kuris teikia mūsų pasiūlymus ir gauna informaciją“, – paaiškino prezidento atstovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Bubnelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Bubnelis

Paklaustas, ar tuomet neperlenkta tvirtinant, kad tai yra prezidento iniciatyva įkurtas štabas, A.Bubnelis sutiko: „Kaip pažiūrėsi. Buvo tas centras, kurio veikla buvo mažiau organizuota ir sustyguota. Jūs teisūs ta prasme, kad nebuvo įkurtas kažkoks atskiras juridinis vienetas ar koks ofisėlis, bet tas centras, kuris veikė civiliniais principais, buvo iš esmės pakeistas. Atsirado štabas, kuris veikia sukarintais, sustyguotais principais“.

Jūs teisūs ta prasme, kad nebuvo įkurtas kažkoks atskiras juridinis vienetas ar koks ofisėlis, bet tas centras, kuris veikė civiliniais principais, buvo iš esmės pakeistas.

Jis pripažino, kad kariuomenės narius į VESOC delegavo ne prezidentas, tačiau vis tiek teigė, kad kariuomenės atstovų prisijungimas prie centro iš esmės jį pakeitė ir kad pats sumanymas kariškius įtraukti buvęs G.Nausėdos.

„Mūsų iniciatyvos dalis buvo kariuomenės dalyvavimas, kad sustyguotų procesus. Mes to štabo neformavome nuo pradžių. Mūsų iniciatyva buvo centrą paversti štabu“, – aiškino A.Bubnelis.

Tačiau Krašto apsaugos ir Sveikatos apsaugos ministerijos 15min teigė ką kita.

Pirmiausia, nesutampa datos.

Mat prezidentas apie štabo kūrimą ir būtinybę kovai su COVID-19 pasitelkti karius prabilo jau po to, kai štabas buvo įkurtas, o keturi kariuomenės atstovai buvo pradėję talkinti VESOC.

Prezidentas apie tokią būtinybę viešai prakalbo kovo 26 dieną, o Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad visą parą veikiantis Operacijų centro štabas ministro A.Verygos, kuris yra Valstybės ekstremalių situacijų centro vadovas, sprendimu ir iniciatyva suformuotas dar kovo viduryje.

Tiesa, dokumento, pagal kurį būtų suformuotas štabas, viešai skelbiamo nėra. Todėl nežinia, ar jis įkurtas formaliai, ar tik veikia kaip VESOC darbo dalis.

Pavyzdžiui, prezidento siūlymu į šio štabo sudėtį įtrauktas Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovas ir prezidento patarėjas.

Be to, kai prezidentas kovo 26 dieną pareiškė būtinybę į centro veiklą įtraukti kariškius, keturi kariuomenės atstovai jau tris dienas talkino VESOC.

„Nuo kovo 23 d. iki šiol sąveikai su VESOC paskirti 2 logistikos, po vieną medicinos ir operacijų planavimo karininką, kurie padeda planuoti ir koordinuoti ekstremalios situacijos valdymą bei galimą kariuomenės paramą“, – 15min nurodė Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento atstovė Asta Galdikaitė.

Į šį centrą, pasak KAM, karininkai paskirti krašto apsaugos ministrui gavus VESOC, o ne prezidento prašymą.

Štabe dirba šie Lietuvos kariuomenės atstovai:

  • Lietuvos kariuomenės Depų tarnybos Administracijos viršininkas mjr. Aurimas Guščius;
  • Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Medicininės paramos vienetų grupės Sausumos pajėgų Rolė 1 vienetų grupės vadas mjr. Valdas Meškauskas;
  • Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo Karinio rengimo valdybos J7 Karinio rengimo planavimo skyriaus viršininkas plk. ltn. Rimantas Jarmalavičius;
  • Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento vyr. specialistas vyr. ltn. Mažvydas Kunevičius.

SAM nurodo, kad A.Veryga dėl šio štabo veiklos nuolat palaiko ryšį su prezidentu ir ministru pirmininku bei jų komandomis.

„Be to, operacijų vadovas į šio štabo veiklą ministro pirmininko ir prezidento siūlymu įtraukia aktualius klausimus, kuriuos svarbu apsvarstyti. Pavyzdžiui, prezidento siūlymu į šio štabo sudėtį įtrauktas Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovas ir prezidento patarėjas – jie dalyvauja rytiniuose susitikimuose“, – nurodė SAM Spaudos tarnybos patarėjas Vytautas Beniušis.

Taigi, 15min vertinimu, prezidentas G.Nausėda nebuvo teisus teigdamas, kad prezidentūros iniciatyva įkurtas 24/7 veikiantis kovos su COVID-19 operacijų valdymo štabas, į kurį buvo įtraukti ir Lietuvos kariuomenės atstovai. Nežinia, ar toks štabas išvis sukurtas, ar tai tėra VESOC darbo rutinos dalis. Tačiau kariuomenės atstovai VESOC ėmė padėti anksčiau nei prezidentas pareiškė pageidavimą juos įtraukti.

PAPILDYTA 10.45 val: Prezidentūra tikina, kad G.Nausėda kariuomenės vado prašė įsitraukti gerokai anksčiau nei kovo 23 dieną. Esą tai buvo aptarta per susitikimą su kariuomenės vadu Valdemaru Rupšiu kovo 17 d.

Kaip įrodymą prezidentūra pateikia šį kovo 17 d. G.Nausėdos įrašą feisbuke:

„Susitikime su kariuomenės vadu Valdemaru Rupšiu aptarėme, kaip krašto apsaugos pajėgos šiuo metu prisideda prie COVID-19 krizės suvaldymo ir ką galėtų nuveikti artimiausioje ateityje. Esu patenkintas kariškių bendradarbiavimu su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba. Lietuvos kariuomenė yra pasirengusi svariai paremti civilines tarnybas savo žmogiškaisiais ištekliais, technika ir medicininėmis atsargomis“.

KAM Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas penktadienį ryte taip pat atsiuntė papildomą informaciją į 15min paklausimą.

„Pridedame Lietuvos kariuomenės vado komentarą, kurį jis buvo paskelbęs savo Facebook paskyroje balandžio 1 d.“, – rašo KAM Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas ir teikia šio V.Rupšio įrašo nuorodą:

„Lietuvos Respublikos Prezidentas prieš porą savaičių Lietuvos kariuomenei buvo pavedęs paremti valstybės pastangas kovoje su pandemija: teikti paramą institucijoms einamosios situacijos suvaldymui; parengti Lietuvos kariuomenės pagalbos teikimo planus civilinėms institucijoms situacijai blogėjant.

Noriu pažymėti, kad J.E. Gitanas Nausėda nuolat domisi Lietuvos kariuomenės ir NATO sąjungininkų karių, esančių Lietuvoje, situacija, pasirengimu ir veikla, ypatingai šiuo laikotarpiu.

Reaguodami nedelsdami aiškinomės, kokios pagalbos reikia, ir gavę poreikį skirti kompetentingų karininkų veiklai planuoti ir organizuoti, juos skyrėme.

Nuo kovo 23 d. Sveikatos apsaugos ministerijai paremti yra paskirti 1 logistikos, 1 medicinos ir 1 operacijų planavimo karininkai, kurie padeda planuoti ir koordinuoti ekstremalios situacijos valdymą bei galimą kariuomenės paramą, taip pat komunikacijai paremti yra priskirti keli Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento kariai ir darbuotojai.

Lietuvos kariuomenė gali būti pasitelkiama padėti civilinės saugos sistemos pajėgoms tuomet, kai Krašto apsaugos ministras iš Valstybės ekstremalios situacijos komisijos pirmininko gauna rašytinį prašymą padėti civilinės saugos sistemos pajėgoms vykdyti gelbėjimo ir kitų neatidėliotinų darbų užduotis“.

Prezidento atstovas ir kariuomenės vadas pripažįsta, kad joks atskiras 24/7 veikiantis kovos su COVID-19 operacijų valdymo štabas nebuvo įkurtas. Kariuomenės atstovai buvo skirti padėti jau veikiančiam VESOC, jo vadovui paprašius. Todėl 15min nutarė savo vertinimo nekeisti.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius