-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 04

Tiesa ar melas? L.Pernavas: „Per keletą metų kai kuriems policininkams atlyginimas padidėjo beveik du kartus“

Švęsdamas Angelų sargų dieną Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas pasidžiaugė, jo valdymo laikotarpiu gerokai padidėjo pareigūnų atlyginimai, kai kam – net beveik dvigubai. 15min nutarė patikrinti, ar tai – tiesa.
Linas Pernavas
Linas Pernavas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Užmokestis yra padidintas, per keletą metų kai kuriems padidėjo beveik du kartus“, – LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“ antradienį nuopelnais gyrėsi L.Pernavas.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis paprašytas paaiškinti šį teiginį, 15min pateikė štai tokius skaičius.

Remiantis tokiais skaičiais, akivaizdu, kad išties pareigūnų atlyginimai padidėjo.

Nepaisant to, svarbu paaiškinti šiuos skaičius išsamiau. Kaip teigia Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vitalijus Jagminas, kai kurie naujai į tarnybą atėję pareigūnai 2015 m. išties galėjo gauti 375 eurų į rankas.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad tuomet Lietuvoje tik buvo įvestas euras, o pavertus minimą sumą į litus ji siekė 1300 Lt.

„O 2016 m. buvo priimtas naujas statutas ir visiems padidėjo atlyginimas. Po to etapais buvo keliama iki 600 eurų, po to iki 700 eurų“, – kalbėjo V.Jagminas.

Kitas aspektas, pavyzdžiui, Vilniuje vyriausiasis patrulis vidutiniškai uždirba 807,65 eurus „ant popieriaus“, atskaičius mokesčius ši suma tampa 640 eurų.

Vidutiniai atlyginimai Vilniaus apskrities VPK „ant popieriaus“
Vidutiniai atlyginimai Vilniaus apskrities VPK „ant popieriaus“

„Tie 700 eurų yra pritraukiami per priedus, naktinius budėjimus“, – šį skirtumą paaiškina V.Jagminas.

Tiesa, Policijos departamentas dėl šios situacijos nekaltas, dabar galiojančiame Vidaus tarnybos statute įrašyti algų koeficientai tiesiog neleidžia mokėti didesnių algų pareigūnams. Dabar Seime jau priimtas naujas statutas, jis įsigalios nuo 2019 m. sausio 1 dienos ir situaciją ištaisys.

„Bet kiek kalbėdavome su kolegomis, didžioji dalis su priedais ir naktiniais iki 2016 m. „į rankas“ irgi gaudavo apie 500 eurų“, – teigė V.Jagminas.

Demotyvavo pareigūnus

Kitas svarbus dalykas – atlyginimai pastebimai, kartais beveik dvigubai, padidėjo tik naujiems pareigūnams.

Tuo metu 10 ar 15 metų tarnyboje praleidę pareigūnai negalėjo džiaugtis ženkliais algų šuoliais, daugumai jų atlyginimai per šiuos metus padidėjo tik keliomis dešimtimis eurų.

Tai, anot pareigūnų profsąjungų atstovų, demotyvavo senus policijos darbuotojus.

„Esmė ta, kad jie kalba apie pirminę grandį, ką tik atėjusius naujus pareigūnus, o kaip tie, kurie jau gaudavo tokius pinigus, kokia jų motyvacija? O atsakomybė ant jų atsigulė dar didesnė“, – pabrėžė V.Jagminas.

Beje, ir atlyginimų šuolį pavyko pasiekti atleidus daugiau nei 1000 darbuotojų iš policijos sistemos. Likusiems teko dirbti daugiau.

Štai, pavyzdžiui, neseniai Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos „Facebook“ paskyroje platintame pranešime buvęs policininkas Donatas Grigorevičius aiškino dėl milžiniško krūvio po policijos reformos nusprendęs rengtis ugniagesio gelbėtojo uniforma.

„Kai nusprendžiau išeiti iš policijos, manęs net klausė, kodėl, nes darbe buvau labai gerai įvertintas, tad būtų dar pakilęs koeficientas. Buvo ir karjeros galimybių. Bet, manau, kad svarbu ne tik pinigai. Žinoma, gali būti ir universaliu policininku, bet yra labai sunku dirbti, kai negali užtikrinti darbo kokybės. Po reformos policijoje labai išaugo darbo krūviai. Jaučiau nuolatinę įtampą. Tai ir paskatino rinktis kitą sritį“, – teigia D.Grigorevičius.

15min vertinimu, generalinio komisaro pareiškimas, kad kai kuriems pareigūnams atlyginimai padidėjo beveik dvigubai, yra tiesa. Tačiau šie skaičiai neatspindi to, kad algos dvigubai kilo ne visiems pareigūnams, kad algų didėjimą dukart dažnai nulėmė gaunami priedai, bei to, kad jų darbo krūvis pareigūnams taip pat padidėjo.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius