Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 27

Tiesa ar melas? R.Tamašunienė: „Meras kreipėsi – 250 kaukių tą pačią dieną jam buvo pristatytos“

Dešimt dienų degusi naudotų padangų gamykla „Ekologistika“ Alytuje jau užgesinta. Tačiau dar liko daug neatsakytų klausimų, kaip buvo koordinuotas darbas. Vienas jų – kada ir kiek dujokaukių centrinė valdžia išties pristatė ugniagesiams. Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė teigia, kad Alytaus meras Nerijus Ceciulis tą pačią dieną gavo tiek kaukių, kiek buvo paprašęs. 15min nusprendė patikrinti, ar tai tiesa.
Rita Tamašunienė
Rita Tamašunienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Meras kreipėsi – 250 kaukių tą pačią dieną jam buvo pristatytos“, – tokią frazę trečiadienį LRT televizijos laidai „Dienos tema“ sakė ji.

Kiek anksčiau Vyriausybėje, pristatydama įvykių Alytuje chronologiją, ministrė taip pat pažymėjo, kad spalio 21 dieną buvo gautas mero prašymas ir jis tą pačią dieną buvo išpildytas.

Premjeras Saulius Skvernelis po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams teigė, kad visos reikalingos kaukės į Alytų buvo atvežtos netgi „per pietus“.

Kad Alytus prašė ir gaus 250 dujokaukių, pirmadienį teigė ir ministrės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič.

„Šiandien ryte buvo gautas prašymas iš operacijų vadovo pateikti 250 kaukių su filtrais, tas prašymas bus išpildytas“, – tuomet BNS sakė ji.

Tokią informaciją oficialiai Vidaus reikalų ministerija skelbia ir savo tinklalapyje pateikdama šį infografiką. Čia nurodyta: „spalio 21 dieną gautas Alytaus miesto mero prašymas pasitelkti valstybės rezervą ir gauti 250 kaukių ir filtrų. Kaukės pristatytos tą pačią dieną“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ugniagesių fiksuota Alytaus gaisro įvykių chronologija skiriasi nuo ministrės R.Tamašunienės

VRM infografikas/VRM sudaryta gaisro Alytuje chronologija
VRM infografikas/VRM sudaryta gaisro Alytuje chronologija

Bet ar iš tiesų taip ir buvo?

VIDEO: Užgesinę gaisrą Alytuje ugniagesiai netramdė emocijų: į orą mėtė savo vadą

Atvežė 100 kaukių ir 500 filtrų

Paprašyta patikslinti, kuo buvo remtasi teigiant, kad Alytus prašė 250 dujokaukių ir kad tądien į Dzūkijos sostinę tiek ir buvo nusiųsta, B.Zaborovska-Zdanovič sakė, kad tokią informaciją jiems perdavė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD).

Telefonu buvo išaiškina, kad puskaukių tą minutę pateikti negali.

„Rėmėmės PAGD pateikta informacija. (…) 250 buvo Alytaus miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijoje įvardintas skaičius“, – teigė ji.

Kiek vėliau visgi teko pripažinti suklydus.

„Tik pasirodo, kad tas skaičius 250 buvo pasvarstymų etape. Ir vėliau jis virto į 100 kaukių ir 500 dėžučių“, – pasitikslino ministrės patarėja.

Iš tiesų, PAGD įvykių chronologijoje matyti, kad į Alytų atkeliavo ne 250 dujokaukių, kaip buvo teigiama, o 100 kaukių ir 500 dėžučių su filtrais.

Ir ne pirmadienį „per pietus“, bet pirmadienį 17:20 val.

Kaip 15min sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Neringa Rinkevičiūtė, savivaldybė išties paprašė iš valstybės rezervo skirti 250 puskaukių, tačiau jų valstybė suteikti negalėjo.

„Telefonu buvo išaiškina, kad puskaukių tą minutę pateikti negali, gali pateikti pilno veido kaukes. Su gaisrininkais buvo apsitarta, kiek pilno veido kaukių reikia atvežti ir buvo parašytas prašymas šimtui pilno veido kaukių“, – sakė ji pridėdama, kad puskaukes naudoja tie, kuriems nereikia eiti į gaisravietę.

Ką darė savivaldybė, negavusi reikiamos paramos?

„150 puskaukių nusipirkom“, – teigė ji.

Kitaip tariant, savivaldybė iš valstybės rezervo prašė 250 puskaukių, bet išgirdo, kad jų atvežti negali. Vietoj to buvo pasiūlyta atvežti pilno veido kaukes. Savivaldybė nutarė jų paimti 100, o ugniagesiams patogesnių puskaukių nupirkti pati.

Taigi 15min vertinimu, R.Tamašunienė sakė netiesą įvardydama esą Alytaus meras pirmadienį kreipėsi prašydamas 250 kaukių ir tiek tą pačią dieną jam buvo pristatytos. Ugniagesius iš valstybės rezervo pasiekė 100 viso veido kaukių ir 500 filtrų, o dar 150 puskaukių savivaldybė ugniagesiams pirko pati.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius