-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 07

Tiesa ar melas? R.Karbauskio argumentas, kodėl negali versti V.Pranckiečio: „5 „valstiečiai“ komandiruotėse“

Iš posto verčiamas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis praėjusį trečiadienį pareikalavo dėl nepasitikėjimo juo balsuoti šią savaitę. Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis atšovė, kad Seimo pirmininkas čia turi savo išskaičiavimų – esą jis žino, kad šią savaitę į komandiruotes išvyksta penki „valstiečių“ frakcijos nariai, todėl nebūtų pakankamai balsų V.Pranckietį atstatydinti. Ar tikrai tai tiesa?
Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis
Ramūnas Karbauskis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trečiadienį specialų pasisakymą žiniasklaidai susiorganizavęs Viktoras Pranckietis pareiškė, kad jam neramu.

„Atėjau čia pasakyti ir pareikšti, kad man yra neramu dėl susidariusios situacijos, yra peržengiamos sveiko proto ribos ir situacija eskaluojama tiek ilgai, kad laikas ją užbaigti. Norėčiau pakviesti valdančiąją dauguma kitą savaitę (...) nebeatidėliojant organizuoti pagal Konstituciją ir pagal įstatymus, pagal Seimo statutą, procedūrą, kuri vadinasi „atšaukimo procedūra“, ir patikrinti pasitikėjimą Seime“, – trečiadienį Seime kalbėjo V.Pranckietis.

Tačiau R.Karbauskis atšovė, kad skelbdamas tokį raginimą Seimo pirmininkas gudrauja – esą jis žino, kad toks balsavimas nepavyktų. Ir esą ne dėl to, kad valdantieji nesutaria, kad Seimo pirmininką tikrai reikia versti iš posto, o dėl to, kad jie bus išvykę ir balsuoti negalės.

„Situacija darosi apgailėtina jo prasme, nes jis puikiai žino, kad penki mūsų frakcijos žmonės ir nemažai kitų mūsų koalicijos partnerių žmonių kitą savaitę yra komandiruotėse“, – BNS trečiadienį sakė R.Karbauskis.

Kalbėdamas su LRT.lt R.Karbauskis kartojo tą patį argumentą.

„Seimo pirmininkas pats tvirtina komandiruotes ir jis pats puikiai žino, kad kitą savaitę vien mūsų frakcijoje nebus penkių žmonių dėl komandiruočių. Kitose valdančiosios koalicijos frakcijose taip pat nebus žmonių. Jis puikiai supranta, kad kitą savaitę balsavimo būti negali, nes nedalyvauja balsavime opozicija, o mes nesurinksime 71 balso dėl to, kad mūsų žmonių tiesiog fiziškai nebus Seime“, – kodėl šią savaitę balsavimo dėl nepasitikėjimo V.Pranckiečiu nebus, aiškino R.Karbauskis.

Suskaičiavo ir S.Skvernelį

15min nutarė šį argumentą patikrinti. Ar tikrai tiek „valstiečių“ dėl komandiruočių praleis visus keturis (skaičiuojant ir rytinius, ir vakarinius) šios savaitės Seimo posėdžius, vyksiančius antradienį ir ketvirtadienį (spalio 8 ir 10 dienomis).

Paklaustas, kaip suskaičiavo, kad V.Pranckiečio atstatydinimui fiziškai pritrūks penkių į komandiruotes išvykstančių Seimo narių, R.Karbauskis per atstovę spaudai Dalią Vencevičienę nurodė, kad tokius duomenis jam pateikė kiti frakcijos nariai.

„Jam buvo pateikti skaičiai, kiek frakcijos ir koalicijos partnerių kitą savaitę bus išvykę. Tai įprastinis frakcijos seniūno informavimas tam, kad seniūnas, o kartu ir frakcija, žinotų, kad jų kolegos atlieka sąžiningai pareigą ir jeigu nedalyvauja Seimo, frakcijos ar kituose posėdžiuose, tai negali dalyvauti dėl pateisinamos priežasties“, – aiškino ji.

Taigi, pasak D.Vencevičienės, R.Karbauskio žiniomis, Seimo nariai Antanas Vinkus ir Stasys Tumėnas 2019 m. spalio 10–14 dienomis dalyvauja Jungtinių Amerikos Valstijų lietuvių bendruomenės XXII tarybos antrojoje sesijoje Čikagoje (Jungtinės Amerikos Valstijos).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasys Tumėnas ir Aušrinė Norkienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasys Tumėnas ir Aušrinė Norkienė

Valdyba taip pat komandiravo Ireną Šiaulienę, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkę Rimantę Šalaševičiūtę, Seimo nares Rūtą Miliūtę ir Aušrinę Norkienę 2019 m. spalio 5–13 dienomis dalyvauti Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų moterų verslininkių forume ir susitikimuose su Los Andželo valdžios institucijų bei JAV lietuvių organizacijų atstovais Los Andžele (Jungtinės Amerikos Valstijos).

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininko pavaduotojas, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, Seimo nariai Aušrinė Armonaitė, Arvydas Anušauskas ir Dainius Gaižauskas 2019 m. spalio 11–14 dienomis dalyvauti NATO Parlamentinės Asamblėjos 65-ojoje metinėje sesijoje Londone (Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė).

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

„Kuomet Seimo narys vyksta ne į komandiruotę, o turi pateisinamą priežastį, pavyzdžiui, liga, ar su kitais ypač jautriais asmens duomenimis susijusi priežastis, neatvykimo į posėdį priežastis gali būti neviešinama. Tačiau jums yra žinoma paviešinta Sauliaus Skvernelio sveikatos būklė. Frakcija supranta ir palaiko Sauliaus Skvernelio gydytojų rekomendacijas nesilankyti viešose vietose ir tausoti save. Nėra žinoma, ar kitą savaitę Ministras Pirmininkas galės dalyvauti Seime vykstančiuose posėdžiuose“, – R.Karbauskio žodžius perdavė D.Vencevičienė.

Antradienį nebus tik dviejų

Tai aiškėja, kad R.Karbauskis, argumentuodamas, kodėl šią savaitę negali būti balsuojama dėl nepasitikėjimo V.Pranckiečiu, priskaičiuoja ne tik tuos „valstiečius“, kurie keliaus ne posėdžių dienomis. Be to, prideda premjerą Saulių Skvernelį. O kaip yra iš tikrųjų?

Seimo tinklalapyje viešai skelbiami Seimo valdybos dokumentai. Pagal juos, šios savaitės antradienio posėdį praleis tik dvi LVŽS frakcijos narės – R.Miliūtė ir A.Norkienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Miliūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Miliūtė

Ketvirtadienį jos dar nebus grįžusios iš JAV, taip pat į JAV išvyks S.Tumėnas.

Tiesa, jis sako tiksliai nežinantis, kada vyks skrydis ir ar nepavyks dalyvauti tik vakariniame ar abiejuose tądien vyksiančiuose Seimo plenariniuose posėdžiuose.

„Ketvirtadienį išskrendam, o pirmadienį grįžtam. Ar ketvirtadienį ryte dar suspėsim, nežinau. Tiksliai neatsimenu, bet skrydis apie pietus“, – sakė jis.

D.Gaižauskas apsimetė nežinantis, kada išskrenda

D.Gaižauskas, pagal valdybos dokumentus, komandiruotę pradės tik penktadienį, tačiau pasak jo, greičiausiai skrydžiai vyks dieną prieš.

„Neturiu bilietų, bet paprastai mes išskrendame dieną prieš visą laiką. Jei praktika bus tokia pati, tai turėtume išskristi ketvirtadienį“, – 15min sakė jis.

Šią D.Gaižausko frazę neigia kartu su juo keliausiantis konservatorius A.Anušauskas. Anot jo, į NATO Parlamentinės Asamblėjos sesiją Londone Lietuvos delegacija išvyks tik penktadienį ryte.

A.Anušauskas 15min parodė ir jau gautus bilietus. Juose aiškiai nurodyta, kad visa delegacija išskrenda ankstyvą penktadienio rytą.

S.Skvernelio balso vis tiek negaus

R.Karbauskis, skaičiuodamas balsus, būtinus V.Pranckiečiui nuversti, priskaičiuoja ir premjerą S.Skvernelį.

Jis, patarėjo Tomo Beržinsko žiniomis, planuoja nedalyvauti antradienio Seimo posėdžiuose, o ketvirtadienį turėtų būti, nebent atsitiks kas netikėto.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis

Kita vertus, patarėjas patvirtina, kad S.Skvernelis nuomonės dėl V.Pranckiečio atstatydinimo nekeičia. O jis yra ne kartą pasisakęs, kad palaiko V.Pranckietį.

„Klausimas tampa visiškai nemaloniu Lietuvos politinei sistemai. Jei yra abejojančiųjų, kad Seimo pirmininkas neturi pasitikėjimo, tai Seimas privalo balsuoti. Jei yra žmonės ar frakcijos Seime, kurios taip mano, tai turi teikti tokią iniciatyvą ir reikšti nepasitikėjimą Seimo pirmininku“, – trečiadienį žurnalistams sakė premjeras.

Aš nepalaikysiu Seimo pirmininko atstatydinimo.

Liepą jis yra sakęs, kad balsavime dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku greičiausiai išvis nedalyvaus.

„Aš nepalaikysiu Seimo pirmininko atstatydinimo. (...) Apskritai greičiausiai net nedalyvausiu balsavime“, – kalbėjo jis.

Taigi, jei premjeras laikysis žodžio, S.Skvernelio nedalyvavimas posėdyje apskritai nenulems „valstiečių“ galimybių surinkti V.Pranckiečiui nuversti būtiną 71 balsą.

Gal trūks koalicijos partnerių?

R.Karbauskis užsimena, kad šios savaitės posėdžius dėl komandiruočių praleis ir nemažai koalicijos partnerių.

15min pagal viešai skelbiamus Seimo valdybos dokumentus suskaičiavo, kad antradienio posėdžius dėl komandiruočių iš valdančiajai koalicijai priklausančių kitų frakcijų praleis tik dvi parlamentarės „socialdarbietės“ Rimantė Šalaševičiūtė ir Irena Šiaulienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Šiaulienė irRimantė Šalaševičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Šiaulienė irRimantė Šalaševičiūtė

Ketvirtadienį jos dar nebus grįžusios, o papildomai į komandiruotę ketvirtadienį išvyks Antanas Vinkus, o penktadienį ir Gediminas Kirkilas.

Šią informaciją patvirtino Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyrius.

Be to, jis nurodė, kad informacijos apie Seimo narių laikiną nedarbingumą Seimo kanceliarija šiuo metu neturi. Taigi visi kiti Seimo nariai neturi pateisinamų priežasčių praleisti posėdžius.

Antradienį gali dalyvauti 71 valdančiųjų atstovas

Valdantieji skaičiuoja šiuo metu Seime turintys 76 mandatus.

Apibendrinus visą aukščiau pateiktą informaciją, antradienio posėdį dėl komandiruočių praleis keturios valdančiųjų atstovės – R.Šalaševičiūtė, I.Šiaulienė, R.Miliūtė ir A.Norkienė.

Antradienį posėdyje vis tiek turėtų dalyvauti 71 valdančiajai daugumai priklausantis Seimo narys.

Preliminariai antradienį Seimo posėdyje dalyvauti neketina ir S.Skvernelis, kuris ir šiaip neketina balsuoti nepasitikintis V.Pranckiečiu.

Tačiau posėdyje vis tiek turėtų dalyvauti 71 valdančiajai daugumai priklausantis Seimo narys. Tiek balsų ir reikia norint atstatydinti Seimo pirmininką V.Pranckietį.

Ketvirtadienį posėdžiuose greičiausia nebus jau mažiausiai šešių valdančiųjų atstovų – nebus grįžusios išvardintos keturios parlamentarės, į komandiruotę išvyks S.Tumėnas ir A.Vinkus.

D.Gaižauskas ir G.Kirkilas į komandiruotę išvyks tik penktadienį – jų išvyka niekaip netrukdytų organizuoti balsavimo dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku V.Pranckiečiu.

Taigi, 15min vertinimu, R.Karbauskis argumentuodamas, kad šią savaitę balsuoti dėl nepasitikėjimo Seimas negali, nes penki LVŽS frakcijos žmonės išvykę į komandiruotes, yra netiesa. Antradienio posėdį dėl komandiruočių praleis tik dvi Seimo narės „valstietės“. Dalyvauti Seimo posėdyje tą dieną gali 71 Seimo narys. Ketvirtadienį dėl komandiruočių nebus keturių „valstiečių“. Visai savaitei į komandiruotes penki LVŽS frakcijos nariai neišvyksta.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius