Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 09 21

Tiesa ar melas? R.Karbauskis: „Šeštas Seimo vicepirmininkas kainuos virš 100 tūkst. eurų“

Anksčiau sumažinę Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių, dabar, norėdami Seimo valdyboje rasti vietos jiems paramą išreiškusios „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos atstovui, „valstiečiai“ teikia siūlymą sukurti dar vieną Seimo vicepirmininko pareigybę. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis skaičiuoja, kad per metus tai valstybei kainuos daugiau nei 100 tūkst. eurų per metus. Ar jis teisus?
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min jau rašė, kad R.Karbauskis, kalbėdamas apie taupymo būtinybę ir Seimo pavaduotojų skaičių, nebuvo nuoseklus. 2016 m. rudenį jis manė, kad pakaktų 4 Seimo pirmininko pavaduotojų, o šią vasarą jau norėjo didinti jų skaičių iki 7. Taip pat nenuosekliai R.Karbauskis skaičiavo ir pinigus: 2016-aisiais sakė, kad sumažinęs pareigybių skaičių Seimas sutaupys, o siūlydamas parlamento vicepirmininkų gretas išplėsti iki 7 skaičiavo, kad tai „beveik nieko nekainuos“.

Dabar Seimas po pateikimo jau yra pritaręs Seimo Statuto pataisoms, pagal kurias Seimo pirmininkas galės turėti daugiausia šešis pavaduotojus. R.Karbauskis suskaičiavo, kad dar vieno Seimo pirmininko pavaduotojo pareigybės sukūrimas valstybei kainuos virš 100 tūkst. eurų.

„Mūsų sprendimas prieš porą metų vietoj septynių pavaduotojų turėti penkis tikrai leido nemažai sutaupyti. Jeigu šnekėtume, kiek tai kainuos, tai yra papildoma patarėjo pozicija, šiek tiek didesnis paties pavaduotojo atlyginimas negu eilinio Seimo nario. Kiek prisimenu skaičius, tai kainuos truputį virš 100 tūkst. eurų“, – antradienį Seime sakė R.Karbauskis.

15min nutarė patikrinti, ar tikrai suma bus tokia.

Pats R.Karbauskis pasidalinti naujos pareigybės sukūrimo kainos skaičiavimu nesutiko. Jo atstovė spaudai Dalia Vencevičienė nurodė, kad sumą politikas nurodė apytiksliai.

„LVŽS seniūnas R.Karbauskis, komentuodamas dėl pavaduotojo pozicijos, pasakė, kiek apytiksliai lėšų reikėtų, jeigu būtų atstatytas ankstesnis pavaduotojų skaičius“, – atsakyme 15min teigia D.Vencevičienė.

Seimo kanceliarijos skaičiavimais, planuojamos išlaidos įsteigus papildomą Seimo pirmininko pavaduotojo pareigybę – apie 66,5 tūkst. Eur per metus.

Savo ruožtu Seimo kanceliarija 15min prašymu suskaičiavo tiksliau. Ir paaiškėjo, kad R.Karbauskio apytiksliai skaičiavimai realią naujos pareigybės kainą viršija 33,5 tūkst. eurų.

„Seimo kanceliarijos skaičiavimais, planuojamos išlaidos įsteigus papildomą Seimo pirmininko pavaduotojo pareigybę – apie 66,5 tūkst. Eur per metus“, – 15min nurodė Seimo Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zelianiakas.

Anot jo, kanceliarijos skaičiavimais, šias išlaidas sudaro didesnis nei eilinio Seimo nario darbo užmokestis, dviejų Seimo pirmininko pavaduotojo patarėjų darbo užmokestis, išlaidos reprezentacijai, ryšio paslaugoms, transportui.

Pagal Seimo oficialiai pateikiamus duomenis, Seimo nario pareiginė alga (be priedų už tarnybos Lietuvos valstybei stažą) yra 2 570,50 Eur, o Seimo pirmininko pavaduotojo – 2 968,00 Eur. Taigi per metus papildomas Seimo pirmininko pavaduotojas išlaidas darbo užmokesčiui padidintų apie 5 tūkst. eurų.

Tačiau Seimo pirmininko pavaduotojui dar priklauso turėti du patarėjus, kurių atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia nuo 1033 iki 1285 eurų. Taigi per metus darbo užmokestis dviem patarėjams Seimo kanceliarijos išlaidas padidintų dar apie 30 tūkst. eurų.

Taip pat Seimo pirmininko pavaduotojams reprezentacijos išlaidoms apmokėti kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai skiriama 0,5 VMDU dydžio suma, t. y. apie 444 Eur (per metus apie 5,3 tūkst. eurų).

Taip pat numatoma apie 20 tūkst. eurų išlaidų ryšio paslaugoms ir transportui.

„Kadangi visų numatytų lėšų Seimo pirmininko pavaduotojas gali nepanaudoti, faktinės išlaidos gali būti mažesnės“, – atkreipia dėmesį A.Zeleniakas.

Taigi, 15min vertinimu, R.Karbauskis buvo neteisus sakydamas, kad vieno Seimo pirmininko pavaduotojo pareigybės sukūrimas valstybei kainuos virš 100 tūkst. eurų. Iš tiesų nauja pareigybė kainuos 66,5 tūkst. eurų arba dar mažiau.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius