Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 22

Tiesa ar melas? V.Mazuronis: „A.Guogos priglaustas pabėgėlis nenori dirbti ir gauna 600 eurų mėnesinę išmoką“

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis trečiadienį dalyvaudamas portalo DELFI organizuotoje diskusijoje pareiškė, kad lietuvių kalbą mokantis pabėgėlis Abdulas Basiras Jusufas, kurį buvo įdarbinęs europarlamentaras Antanas Guoga, dirbti nenori ir nesiruošia. Pasak V.Mazuronio, Basiras vėl gyvena pabėgėlių centre, su žmona gaudamas 600 eurų mėnesinę išmoką.
v-mazuronis-62284829
Valentinas Mazuronis

„Tie žmonės ir tai, kaip jie mums yra primetami privalomomis kvotomis, iš esmės atvažiuoja į Lietuvą ne dirbti, ne gyventi. (...) Jeigu kalbam apie tą Antano Guogos pabėgėlį, jis pabuvo pas jį įmonėje tol, kol pasikvietė šeimą. Po to jis pasakė, kad jis dirbti čia nelabai nori ir nelabai ruošiasi. Šiuo metu gyvena pabėgėlių centre kartu su šeima, gaudamas 600 eurų išmokas su žmona. Gauna tiek todėl, kad šeima“, – diskusijos metu sakė V.Mazuronis. 15min nusprendė patikrinti, ar tai tiesa?

Savo informacijos šaltinio V.Mazuronis 15min neatskleidė. Tačiau jis tvirtino esantis tikras, kad ši informacija yra teisinga ir kad jis galėjo suklysti nebent įvardindamas išmokos dydį.

„Aš esu girdėjęs, kad yra tokia situacija. Aš mačiau, kad niekas tos informacijos nepaneigė, išskyrus pasakymą, kad mažesnę išmoką gauna. Aš nežinau, gal ta išmoka ir mažesnė. Aš tiesiog esu bendraujantis žmogus, tai aš einu, kaip ir jūs, su vienais pasikalbu, su kitais. Aš buvau girdėjęs tokią informaciją, man atrodo, kad ji iš esmės pasitvirtino, išskyrus galbūt išmokos dydį“, – 15min sakė V.Mazuronis.

15min susisiekė su Pabėgėlių priėmimo centro Rukloje direktoriaus pavaduotoju Linu Butkumi. Šis patvirtino, kad Basiras nebedirba pas A.Guogą, tačiau pažymėjo, kad teigti, jog afganistanietis nenori ir nesiruošia dirbti, klaidinga: Basiras ne tik ieškojo, bet jau ir rado kitą darbą Rukloje.

„Tokių duomenų, kad jis sąmoningai nebūtų ieškojęs darbo, nėra. Kiek žinau, tikrai geranoriškai ieško ir kuria gyvenimą čia, Lietuvoje. Su juo viskas gerai. Geras žmogus. Geranoriškas ir draugiškas“, – sakė L.Butkus.

Pasak L.Butkaus, centre šiuo metu gyvena Basiro žmona su dukra, kurios dabar tvarkosi dokumentus dėl gyvenimo Lietuvoje, o Basiras dažnai atvyksta pas čia įsikūrusią šeimą, tačiau pats jokių išmokų iš Pabėgėlių integracijos centro negauna. Tuo tarpu jo žmona gauna 72,50 Eur mėnesinę pašalpą smulkioms išlaidoms, kaip ir visi pabėgėliai.

Susisiekus su „Caritas“ atstove Ilma Skuodiene, ši patvirtino, kad Basiras nebedirba pas A.Guogą ir jau keletą savaičių turi legalų darbą Rukloje.

Jos teigimu, Basiro sprendimą keisti darbovietę didžiąja dalimi lėmė jo noras būti arčiau žmonos ir dukros. Dabar, dirbdamas Rukloje, jis gyvena netoli šeimos ir gali dažnai su ja susitikti.

„Basiras, kaip ir visi prieglobstį gavę užsieniečiai Lietuvoje, yra laisvi. Žmogus turi teisę keisti darbą, keisti gyvenamąją vietą. Tai normalu ir leistina. Šiuo metu Basiras dirba. Jo žmona su mergaite šiuo metu yra prieglobsčio gavimo procedūroje, tuoj turi gauti sprendimą. Jos gyvena pabėgėlių integracijos centre. Natūralu, kad Basiras norėjo dirbti arčiau šeimos, o jo šeimai gyventi ten, kur jis anksčiau dirbo, nebuvo galimybių“, – sakė I.Skuodienė.

Pasak I.Skuodienės, mėnesinė Basirui „Carito“ mokama išmoka būtiniausioms reikmėms šiuo metu siekia 204 eurus. Tokias pat išmokas pagal 2015 m. pabaigoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtintą tvarką gauna ir kiti Lietuvoje besiintegruojantys pabėgėliai. Nuo lapkričio ji mažės iki 102 eurų.

Taigi, bendras Basiro šeimos mėnesinis biudžetas sudaro 276 eurus: daugiau nei perpus mažiau negu tvirtino V.Mazuronis. Darbo partijos lyderio išsakytas teiginys, kad Basiras su žmona gauna 600 eurų išmoką, yra neteisingas.

Neteisingas yra ir teiginys, kad Basiras nenori ir nesiruošia dirbti. Palikęs darbą A.Guogos įmonėje, afganistanietis netrukus susirado kitą darbą, o su juo bendraujantys specialistai jį apibūdina kaip norintį dirbti žmogų.

Vienintelė iš dalies teisinga V.Mazuronio teiginio dalis – kad Basiras išėjo iš A.Guogos bendrovės bei kad šis sprendimas susijęs su jo šeimos atvykimu į Lietuvą. Tačiau, kaip pažymi specialistai, Basiras turėjo teisę pakeisti darbo vietą, kad būtų arčiau šeimos, ir toks jo noras yra visiškai suprantamas.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius