-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 04 /11:32

Žvalgyba: į Lietuvą bandė patekti ekstremizmo riziką keliantys migrantai

Yra atvejų, kai tarp migrantų, siekiančių atvykti į Lietuvą ar prašančių prieglobsčio mūsų šalyje, buvo užsienio piliečių, keliančių ekstremizmo riziką ir susijusių su kitų šalių teisėsaugos vykdomais tyrimais, antradienį, pristatydamas grėsmių Lietuvos saugumui vertinimą, pranešė Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis.
Dainius Gaižauskas, Darius Jauniškis, Remigijus Baltrėnas
Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ekstremistinių ideologijų rėmėjai naudojasi galimybe laisvai judėti Šengeno erdvės šalyse, nuolat ieško galimybių patekti į Europą per migracijos srautus.

Lietuvoje taip pat esame nustatę atvejų, kai tarp migrantų, siekiančių atvykti į Lietuvą ar prašančių prieglobsčio mūsų šalyje, buvo užsienio piliečių, keliančių ekstremizmo riziką ir susijusių su kitų šalių teisėsaugos vykdomais tyrimais“, – antradienį Seime surengtos spaudos konferencijos metu kalbėjo D.Jauniškis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Jauniškis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Jauniškis

Siekdama užkardyti minėtas grėsmes, Lietuvos žvalgyba, anot jo, veikia su partneriais užsienyje ir kolegomis kitose tarnybose.

Terorizmo grėsmės lygis Lietuvoje išlieka žemas, tikino D.Jauniškis, tačiau pabrėžė, kad tai – rimta grėsmė Europos saugumui.

2019-aisiais Lietuvai tęsiant prieglobsčio prašytojų perkėlimo programą, Lietuvos žvalgyba grėsmių vertinime teigia patikrinusi 13 iš Italijos ir Maltos perkeliamų kandidatų – Afrikos šalių piliečių.

„Iš jų vienam prieglobsčio prašytojui atvykti į Lietuvą neleista. Iš patikrintų kandidatų į Lietuvą atvyko septyni prieglobsčio prašytojai, tačiau jiems nebuvo suteiktas pabėgėlio statusas“, – rašoma ataskaitoje.

VSD nurodė pastebinti kylantį dešiniojo ekstremizmo pavojų, radikalizuotų asmenų esą buvo fiksuota ir Lietuvoje.

Aš kalbu būtent apie dešinįjį ekstremizmą, kuris, ko gero, ne mažiau pavojingas nei terorizmas.

„Jau mes esame fiksavę atvejų, kai žmonės buvo radikalizuoti, ir buvo paveiktos smegenys tiek, kad žmogus pasidaro nebeadekvatus siekdamas savo tikslų, ir aš kalbu būtent apie dešinįjį ekstremizmą, kuris, ko gero, ne mažiau pavojingas nei terorizmas“, – po metinio grėsmių pristatymo Seime žurnalistams kalbėjo D.Jauniškis, bet pridūrė, kad radikalizmas buvo pastebėtas bei neutralizuotas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo pristatymas

Praėjusiais metais VSD ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD) grėsmių vertinime perspėjo dėl šalyje vis aktyviau veikiančios Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnybos. Jų veikla, anot VSD vadovo, ne tik kad nesumažėjo, bet suaktyvėjo.

„Metų eigoje buvo keletas atvejų, kurie parodė, kad veikla tikrai nesumažėjo, o kaip tik suaktyvėjo [...] – ypatingai per technologijų prizmę išnaudoja visas galimybes gauti bet kokią informaciją“, – komentavo D.Jauniškis.

Praėjusiais metais VSD, anot jo, fiksavo keletą Kinijos inicijuotų Lietuvos piliečių verbavimo atvejų, tokių esą buvo ir šįmet.

Kinija, anot Lietuvos žvalgybos, verbavimui pasitelkia socialinį tinklą „LinkedIn“.

„Tūkstančiai „LinkedIn“ vartotojų visame pasaulyje yra sulaukę fiktyvių, žvalgybos priedangai naudojamų Kinijos kompanijų darbuotojų pasiūlymų tapti konsultantais arba darbuotojais bei kvietimų atvykti į Kiniją. Tokia Kinijos žvalgybos tarnybų veikla nustatyta ir Lietuvoje“, – rašoma vertinime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas, Remigijus Baltrėnas, Darius Jauniškis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas, Remigijus Baltrėnas, Darius Jauniškis

Tiesa, D.Jauniškis teigė negalintis pasakyti, ar yra Lietuvos piliečių, pasinaudojusių siūloma galimybe apsilankyti Kinijoje.

Ar valstybės įmonės, institucijos turėtų vengti naudoti „LinkedIn“?

AOTD direktorius pulkininkas Remigijus Baltrėnas su apribojimais ragino neskubėti – esą „LinkedIn“ yra tik vienas iš socialinių tinklų, kuriuo naudojantis Lietuvos gyventojai gali būti verbuojami.

„Socialinė medija, dauguma platformų turbūt turi tam tiktų rizikų. Šitoje vietoje yra apčiuopta rizika su Kinija, kuri vykdo verbavimą per šitą platformą. Ji nėra didesnė rizika negu kitos platformos, bet mes apie tai informuojam oficialiai ir norim paprašyti įsivertinti kiekvieną sykį, kai per socialinę platformą yra gaunama tam tikra informacija“, – spaudos konferencijos metu dėstė R.Baltrėnas.

Kaip ir ankstesniais metais, VSD ir AOTD Rusijos užsienio ir saugumo politiką ataskaitoje įvardijo didžiausia grėsme Lietuvai.

Sąlygos kenkėjiškų ketinimų turintiems veikėjams daryti įtaką strateginiams Lietuvos sprendimams yra ribotos.

„Sąlygos kenkėjiškų ketinimų turintiems veikėjams daryti įtaką strateginiams Lietuvos sprendimams yra ribotos, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad sprendimų priėmėjai Kremliuje yra atsisakę siekių kištis į mūsų valstybės vidinius procesus ar panaudoti kitokias poveikio priemones, pavyzdžiui, ar aktyvią žvalgybų tarnybų, ar energetikos kompanijų veiklą“, – teigė D.Jauniškis.

Poveikis tėvynainiams ir verbavimas

Kaip vieną iš tokios veiklos pavyzdžių VSD direktorius paminėjo Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) operaciją prieš Rusijos tėvynainių Lietuvoje bendruomenę.

„FSB sistemingai mezgė kontaktus su Rusijos tėvynainių organizacijų Lietuvoje atstovais, organizavo ir finansavo Rusijos istorijos politiką remiančius renginius, rusakalbėje žiniasklaidoje platino FSB parengtus propagandinius straipsnius, per užmegztus kontaktus FSB rinko žvalgybos informaciją apie padėtį tėvynainių bendruomenėje, politinę situaciją Lietuvos regionuose, konkrečius Lietuvos piliečius“, – vardijo D.Jauniškis, bet pridūrė, kad kontržvalgybos pastangomis ši FSB veikla buvo neutralizuota.

Svarbiausia Rusijos sąjungininkė vykdant žvalgybą prieš Lietuvą yra Baltarusija, skelbia Lietuvos žvalgyba.

„Rusijos teritorijoje įvykdyti verbavimo atvejai patvirtina, kad Rusijos žvalgybos tarnybas dominančių Lietuvos piliečių išvykos į Rusiją ir Baltarusiją itin didina verbavimo tikimybę“, – rašoma grėsmių ataskaitoje.

Galimybė Lietuvos piliečiams gavus nemokamas elektronines vizas lankytis Kaliningrado srityje, Leningrado srityje ir Sankt Peterburge nacionaliniam saugumui kelia riziką, praneša VSD ir AOTD. Tai esą sudaro palankias sąlygas verbuoti Lietuvos gyventojus, rinkti informaciją.

Kaip dažnai Rusija bando verbuoti nemokamas elektronines vizas gavusius Lietuvos piliečius?

„Tai nėra tragiški skaičiai. Mes tik sakome, kad yra didelė galimybė“, – paaiškino D.Jauniškis, bet patikino, kad bandymų verbuoti yra.

„Taip, mes fiksuojame bandymus ir tai yra ne vienetiniai atvejai. Ir dėl to ir sakome, kad yra didelė rizika, sakyčiau, tokia kaip pasala įdėta pačios Rusijos su labai aiškiais ketinimais, nes gaunama visa informacija apie pilietį pildant vizas. Ir tai žymiai jiems palengvina informacijos rinkimo apie asmenį galimybes, todėl, kad ten yra įdomūs ir keisti klausimai, kurie lenda labai giliai į tavo asmenines duomenų bazes“, – aiškino VSD direktorius.

Jis ragino smarkiai pagalvoti, ar tikrai yra reikalas vykti į Rusiją ir Baltarusiją, o tuo pačiu prašyti vizos.

R.Baltrėnas VSD direktoriui paantrino ir kreipėsi į valstybės institucijų tarnautojus bei darbuotojus.

„Labai atidžiai rinkitės ir įsivertinkite, ar iš tikrųjų jums yra aktualu vykti į Rusiją ar Baltarusiją“, – sakė jis.

Transliacija:

VIDEO: Lietuvos žvalgybos institucijos pristato grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą

Kalbėdamas apie artėjančius Seimo rinkimus, D.Jauniškis neatmetė galimybės, kad jų rezultatus ar kampaniją bus bandoma paveikti – esą „priešiškoms jėgoms“ mūsų rinkimai visada įdomūs.

Visgi VSD direktorius nuramino, kad kol kas požymių apie norą kištis į rinkimų procesą nėra.

„Kol kas tokių apraiškų nematome, tokios informacijos neturiu, bet mes stebime aplinką“, – dėstė jis.

Rusija, pasak Lietuvos žvalgybos, stebėjo praėjusiais metais mūsų šalyje vykusius rinkimus ir su jais susijusius procesus, tačiau plataus masto bandymų paveikti rinkimų rezultatus nebuvo. Taip pat nenustatyta ir sistemingų bandymų manipuliuoti visuomenės nuomone.

Daugiau informacijos apie žvalgybos nustatytas grėsmes nacionaliniam saugumui ir antradienį paskelbtą ataskaitą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius