Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 12 /11:09

Socdemams patyrus nesėkmę Seimo rinkimuose G.Paluckas atsistatydinti neketina

Pirmajame Seimo rinkimų ture ketvirtoje vietoje atsidūrė ir į aštuonis parlamentarų mandatus pretenduoja Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Tai – prasčiausias socdemų rezultatas per visus Seimo rinkimus (skaičiuojant su anksčiau juose atskirai dalyvavusia Lietuvos demokratine darbo partija, vėliau tapusia LSDP dalimi). Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas sako, kad, nepaisant lūkesčių neatitikusių rezultatų, iš partijos pirmininkų trauktis neketina.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį naujienų agentūra BNS rengia Seimo rinkimuose dalyvavusių politinių partijų spaudos konferencijas.

Jas galite žiūrėti čia:

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas sakė, kad pirmojo rinkimų turo rezultatai, matyt, nustebino visus.

Nepaisant apklausų, esą kai kurių partijų pasirodymo Seimo rinkimuose niekas prognozuoti negalėjo. Socdemų lyderį nustebino Laisvės partijos ir Darbo partijos rezultatai.

LSDP turėjo daugiau lūkesčių dėl rezultatų per pirmąjį turą.

„Tą reikia pripažinti, tačiau džiaugiamės, kad turime antrame ture dvylika vienmandatininkų ir esame pasiryžę ir pasiruošę labai rimtai pakovoti“, – teigė jis.

Seimo LSDP frakcijos seniūnės Rasos Budbergytės teigimu, rinkimų rezultatas tikrai nėra įkvepiantis.

„Bet pritariu mūsų partijos pirmininkui, kad mūsų laukia tikrai nelengva kova dabar dvi savaites ir mes dėsime visas pastangas, kad turėtumėme kuo daugiau vienmandatėse laimėjusių mūsų partijos atstovų“, – teigė ji.

Ketverius pastaruosius kadencijos metus Seime socialdemokratai, anot R.Budbergytės, dirbo kryptingai galvodami apie tai, ko reikia Lietuvos žmonėms. Ji neigė, tarkime, „valstiečių“ teiginius esą LSDP atstovai nepalaikė socialiai orientuotų įstatymų projektų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Budbergytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Budbergytė

Klausiamas, ar neplanuoja trauktis iš LSDP pirmininko pareigų, G.Paluckas sakė, kad ne.

„Tikrai apie tai negali šiandien būti nė kalbos. Mes turime dvylika antrų turų ir labai rimtai ruošiamės labai rimtai kovai“, – sakė jis.

Savo pasirodymą rinkimuose Utenos vienmandatėje apygardoje, kur pateko į antrąjį Seimo rinkimų turą, G.Paluckas įvertino kaip labai neblogą.

Jis patvirtino, kad ir vakar, ir šiandien buvo kontaktų bei skambučių su kitomis politinėmis partijomis. Tačiau rimti pokalbiai apie tai, ką galima daryti, anot jo, nusikels po antrojo rinkimų turo.

Po pirmojo rinkimų turo ryškėjant, kaip pasidalino dalis vietų naujos kadencijos Seime, G.Paluckas aiškino, kad po LSDP valdybos posėdžio bus svarstoma, kuriuos kandidatus paremti vienmandatėse apygardose, kur į antrą turą nepateko socialdemokratai.

Taip pat – kokios paramos jie gali tikėtis iš centro kairės partijų. Tarp tų, iš kurių tikisi sulaukti palaikymo, LSDP pirmininkas nurodė „valstiečius“, Darbo partiją, kitas kairėje save matančias partijas, kurios neperžengė 5 proc. patekimo į Seimą barjero.

Pasak G.Palucko, LSDP prievolė yra arba formuoti, arba jungtis prie centro kairės koalicijos. Prielaidų jungtis su konservatoriais jis tvirtino nematantis.

Kokio dydžio frakcijas Seime turės politinės partijos ir kokios koalicijos gali formuotis, esą paaiškės po antrojo parlamento rinkimų turo spalio 25 dieną.

Paklaustas, kas lėmė socialdemokratų nesėkmę rinkimuose, G.Paluckas aiškino, kad akivaizdu, jog LSDP „rinkėjų bazė šiek tiek pasislinko“. Kartu jis sakė, kad kiekvieni rinkimai yra unikalūs – esą politinė sistema keičiasi, atsiranda naujų partijų, kai kurios politinės jėgos išnyksta.

Vis dėlto jis pripažino, kad išlieka LSDP didžioji problema dėl didžiųjų miestų, kur jie neturi palaikymo, juose esą dominuoja dešiniosios partijos.

G.Paluckas taip pat sakė, kad dalį partijai galėjusių tekti balsų „pasiėmė“ nuo LSDP atsiskyrę socialdarbiečiai. G.Paluckas sakė nematantis perspektyvų šioms partijoms jungtis.

Nepralenkė „darbiečių“

Kaip rodo negalutiniai Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys, už LSDP daugiamandatėje apygardoje balsavo 9,26 proc. Seimo rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Pagal šiuos rezultatus socialdemokratai naujos kadencijos parlamente turėtų turėti 8 atstovus. Tiek pat, kiek rinkimų debiutantė Laisvės partija.

Tiesa, spalio 25 dieną dar vyks pakartotinis balsavimas vienmandatėse rinkimų apygardose, kuriame patekti į Seimą bandys keliolika LSDP atstovų.

Daugiausia rinkėjų balsų daugiamandatėje apygardoje gavo opoziciniai konservatoriai – skaičiuojama, kad jie laimėjo 23 parlamentarų mandatus.

Pirmame ture Antakalnio vienmandatėje apygardoje laimėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vedlė Seimo rinkimuose Ingrida Šimonytė.

Valdantieji „valstiečiai“ per pirmąjį Seimo rinkimų turą iškovojo 16 Seimo narių mandatų. Darbo partija – 9 mandatus.

Taip pat barjerą į Seimą peržengė Liberalų sąjūdis. Pagal rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje, naujos kadencijos parlamente partija turės 6 vietas.

Kitos rinkimuose dalyvavusios politinės partijos 5 proc. barjero, reikalingo patekti į Seimą, neperžengė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius