-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 29

Tikėjimą Dievu prilygino psichinei ligai: ar tikrai?

Socialiniame tinkle skelbiama publikacija, kurioje teigiama, kad Jungtinių Valstijų psichologai tikėjimą Dievu siūlo prilyginti psichinei ligai. Informacija – melaginga, o ją paskelbė nebeveikiantis išgalvotų naujienų tinklalapis.
Kauno arkikatedroje bazilikoje vyksta šv. Mišios Sigito Tamkevičiaus paskelbimo kardinolu proga
Šv. Mišios Kauno arkikatedroje bazilikoje vyksta / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Šią savaitę feisbuke aktyviai dalijamasi tinklalapio bukimevieningi.lt publikacija, pavadinta „Tikėjimą religijomis siūlo skelbti psichine liga“. Nuoroda į tekstą pasidalijo 470 socialinio tinklo vartotojų, o bendras su nuoroda atliktų veiksmų skaičius – beveik 2 tūkst.

15min nuotr./Melagingos publikacijos antraštė
15min nuotr./Melagingos publikacijos antraštė

Nuoroda į bukimevieningi.lt tekstą pasidalyta socialinio tinklo grupėse „Už didingą Lietuvą!“, „Už laisvą Lietuvą!!!“ ir „Ldiena.lt – Lietuvos Diena – naujienos, nuomonės, komentarai“. Bukimevieningi.lt publikaciją savo tinklalapyje paskelbė ir žiniasklaidos etikos prievaizdų dėmesio ne kartą sulaukęs tinklalapis ldiena.lt.

Socialinio tinklo vartotojų dėmesio sulaukusioje publikacijoje teigiama, kad JAV psichologų asociacija 5 metus vykdė tyrimą, kurio rezultatai esą parodė, kad tikinčiųjų elgesys primena psichinių sutrikimų turinčių žmonių elgesį.

Publikacijos pabaigoje prieinama prie išvados, kad „mokslas jus privers patikėti tuo, kuo nepriverčia religijos“. Tačiau tai nėra tiesa.

Mūsų tinklalapyje skelbiamos publikacijos skirtos pralinksminti.

Pasiklydusi satyra

Informacijos šaltiniu bukimevieningi.lt nurodo tinklalapį salon.com. „Google“ paieška atvedė iki 2015 m. publikacijos, kurią, panašu, savo turiniui naudoja ir Lietuvoje skelbiamos nuorodos autoriai. Tačiau salon.com nurodoma, kad informacija apie tyrimą – melas.

Informaciją apie tyrimą, esą nustačiusį ryšį tarp tikėjimo Dievu ir psichinių sutrikimų, pirmasis pasidalijo tinklalapis thenerdnews.com. Tinklalapis nebeveikia, o kelerius metus neaktyvios ir jo socialinių tinklų paskyros.

Faktų tikrinimo tinklalapio snopes.com duomenimis, thenerdnews.com niekad neslėpė publikuojantys satyrines naujienas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Procesija Filipinuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Procesija Filipinuose

„Mūsų tinklalapyje skelbiamos publikacijos skirtos pralinksminti. Kai kurių pasakojimų antraštės gali būti panašios į realybėje matomas antraštes, tačiau nesuklyskite, mūsų turinys – satyrinio pobūdžio“, – buvo skelbė thenerdnews.com.

Snopes.com konstatuoja, kad melaginga informacija apie niekad neįvykusį tyrimą pirmą kartą publikuota dar 2015 m. liepą. Įvairių istorijos atmainų abejotinos kokybės tinklalapiai skelbia iki šių dienų. Bukimevieningi.lt – ne išimtis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius