-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 28

Tinklaraštininkas S.Malinauskas ištrynė įrašą apie Vilniaus viešojo transporto pirkimus, nes padarė klaidą

Populiarus tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas po susirėmimo socialiniame tinkle „Facebook“ su Vilniaus mero patarėju Karoliu Žukausku pranešė, jog padarė klaidą vertindamas Vilniaus viešojo transporto pirkimus. Jis paskelbė ištrynęs savo sukurtą epizodą apie tai.
Diskusija po dokumentinio filmo „Navalnas“
Skirmantas Malinauskas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Kol kas dar laukiu visos informacijos, bet jau dabar aišku, kad padariau klaidą vertindamas Vilniaus viešojo transporto pirkimus. Tai pirmas epizodas, kurį trinu. Taip pat padarysiu naują, kai tik turėsiu visus atsakymus iš VVT ir kitų šaltinių. Labai gaila, kad savo žioplumu įdaviau rimtus kozirius ne kartą viešai melavusiems politikams. Jiems niekada neteko atsakyti už savo melą, mano klaidos man kainuoja labai daug. Vėlgi, galiu kaltinti tik save ir savo neatidumą. Dėl to atsiprašau ir vis dar tikiu, kad tiesa yra svarbu“, – trečiadienį savo paskyroje „Facebook“ paskelbė S.Malinauskas.

S.Malinauskas savo „Youtube“ kanale buvo paskelbęs vaizdo epizodą apie Vilniaus viešojo transporto įmonės viešuosius pirkimus, pavadintą „Šimtamilijoninė šėrykla“.

Vilniaus mero patarėjas Karolis Žukauskas, reaguodamas į S.Malinausko epizodą, antradienį savo paskyroje „Facebook“ paskelbė ilgą įrašą, kuriame teigė, kad tinklaraštininkas paskelbė klaidingus skaičius.

Anot jo, S.Malinausko teiginiai, kad „Vilniaus viešasis transportas“ autobusų remontui per 8 metus išleido 366 mln. eurų, yra klaidingi, nes iš tiesų šis skaičius yra net 30 kartų mažesnis – tik 12,4 mln. eurų. Vėliau jis patikslino, kad realios išlaidos yra šiek tiek didesnės – 14,7 mln. eurų.

Pasak K.Žukausko, S.Malinauskas paėmė ne realiai išleistas viešųjų pirkimų sumas, o preliminarių sutarčių teorines maksimalias vertes.

„Ką tai reiškia? Po ta pačia viešųjų pirkimų eilute palenda ir preliminarios sutartys, ir galimi sutarčių pratęsimai ir pan. Todėl tos sumos nėra realūs įsipareigojimai, tuo labiau, tai nėra išlaidos (...). Konkretus pavyzdys: viešųjų pirkimų sistema rodo, kad 2019 m. VVT autobusų remontui galėjo sudaryti sutarčių už 105 mln. eurų. Būtent šį skaičių Malinauskas ir naudojo. Tačiau realiai VVT sutarčių sudarė vos už 4,88 mln. eurų, o realiai išleido – jau tik 1,95 mln. eurų“, – teigė K.Žukauskas.

Jis taip pat paaiškino, kodėl susidaro tokie skirtumai: „Čia normalus viešųjų pirkimų procesas, jį rasite daugelyje kitų sričių, kur negalite tiksliai žinoti, kokios apimties paslaugų jums prireiks per metus. Dėl tų pačių remonto darbų VVT gali sudaryti tris ar penkias skirtingas preliminarias sutartis su skirtingomis bendrovėmis, tačiau po to tarp tų tiekėjų būna skelbiamas atnaujintas varžymasis, ir jau su atsirinktais tiekėjais sudaromos pagrindinės sutartys. Ir galiausiai yra perkama pagal faktą (sumokama irgi pagal jį)“.

S.Malinauskas, antradienį, atsakydamas į K.Žukausko įrašą, savo paskyroje „Facebook“ teigė, kad tai „eilinis mero fiasko su Vilniaus viešuoju transportu ir eilinė patarėjo pradėta gelbėjimo akcija“.

„Jei žmonės tiki, kad VVT sudaro sutarčių už šimtus milijonų, o įgyvendina už 12 mln., tai gali tikėti. Iš VPT duomenų aišku, kad taip nėra. Sudaryta tūkstančiai sutarčių. Ne kelios“, – teigė S.Malinauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius