Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 22

Toliau svaidosi kreipimaisis: A.Kubilius A.Širinskienę skundžia Seimo etikos sargams

Seimo konservatorius Andrius Kubilius antradienį pranešė kreipęsis į Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkę Ritą Tamašunienę dėl „valstietės“ Agnės Širinskienės pripažinimo viešai paskelbus melagingą informaciją.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Anot A.Kubiliaus, A.Širinskienė, vadovaujanti laikinajai Apkaltos Seimo nariui Artūrui Skardžiui komisijai, gegužės 17 dieną viešu pareiškimu paskelbė šią esą melagingą informaciją: „Apkaltos komisijos posėdžiuose A.Kubilius aktyviai dalyvavo ir ypatingą susidomėjimą reiškė A.Skardžiaus šeimos verslu Baltarusijoje, Skardžiuvienės turimomis akcijomis Baltarusijoje veikiančioje saulės energiją plėtojančioje įmonėje.“

Sprendžiant pagal komisijos posėdžių darbotvarkes, kaip pažymi konservatorius, minėti klausimai buvo svarstomi balandžio 11 ir balandžio 18 dienomis, kuriomis A.Kubilius posėdžiuose teigia nedalyvavęs.

„Todėl net ir fiziškai negalėjo „reikšti ypatingo susidomėjimo A.Skardžiaus šeimos verslu Baltarusijoje“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

A.Kubiliaus įsitikinimu, A.Širinskienė melagingą informaciją paskleidė sąmoningai, nes, anot jo, „vadovaudama Apkaltos komisijos posėdžiams gerai žino, kokiuose komisijos posėdžiuose kokie klausimai buvo svarstomi ir kas iš komisijos narių kokiame posėdyje dalyvavo ar nedalyvavo.“

„Tokiu primityviu elgesiu A.Širinskienė save diskredituoja ir apskritai kelia didelių abejonių dėl jos gebėjimų vadovauti Apkaltos komisijai“, – svarsto parlamentaras.

Jis Seimo Etikos ir procedūrų komisijos prašo išnagrinėti A.Širinskienės elgesį ir pripažinti ją sąmoningai viešai paskelbus melagingą informaciją.

„Kartu Etikos ir procedūrų komisijos prašoma [...] padėti A.Širinskienei ugdyti demokratiškumą, siekti moralinės santarvės ir Seimo narių žmogiškų santykių, ką galima pasiekti tik jai viešai atsiprašius už viešai paskelbtą melagingą informaciją“, – rašoma Seimo nario žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius

A.Širinskienė, reaguodama į A.Kubiliaus kreipimąsi, socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje skelbia jo pasisakymus iš balandžio 4 dienos laikinosios tyrimo komisijos posėdžio.

„Skaitau posėdžių specialiosios komisijos stenogramas ir stebiuosi. Tai kas gi meluoja? Pvz. balandžio 4 d. specialiosios komisijos posėdis: „A. KUBILIUS (TS-LKDF). Gerai. Baltarusijos epizodo, jie čia aiškiai pasakė, kad jie netiria. Mes su E.Gentvilu siūlome (Balsas salėje: „Ir aš siūlau.“) kitą savaitę įtraukti Baltarusijos epizodą. Ir siūlome balsuoti dėl to.“

Taip, anot A.Širinskienės, buvo pasiūlyta A.Skardžiaus apkaltos tyrimą pradėti nuo Baltarusijos saulės jėgainių verslo analizės.

„To paties verslo, kuriame, tiesa – konkuruojančioje firmoje, kaip stebėtojų tarybos narys, sukasi ir A.Kubiliaus sūnus. Sūnus, kurio dalyvavimas versle Baltarusijoje nebuvo atskleistas nei specialiosios komisijos nariams, nei tuo labiau visuomenei, A.Kubiliui pildant privačių interesų deklaraciją. Ir tokių A. Kubiliaus „nesidomėjimo" energetikos verslu Baltarusijoje pavyzdžių – ne vienas, kad ir tame pačiame posėdyje. Tai kelia daug klausimų...“ – rašo Seimo narė.

Praėjusią savaitę dienraštis „Kauno diena“ publikavo tekstą, kuriame pažymima, kad bendrovės „Modus grupė“ stebėtojų tarybos narys yra A.Kubiliaus sūnus Vytautas. Grupei priklausanti įmonė „Modus energy“, anot „Kauno dienos“, veikia Baltarusijoje ir yra susijusi su Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukošenkos administracija. Laikraštyje daroma prielaida, kad A.Kubilius galimai atstovauja A.Skardžiaus šeimos verslo Baltarusijoje konkurentams.

Po šios publikacijos Seimo „valstietė“ Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A.Širinskienė pasiūlė A.Kubilių šalinti iš „socdarbiečio“ A.Skardžiaus apkaltos komisijos narių ir registravo tokio turinio Seimo nutarimo projektą.

Dėl to, ar A.Kubilius nepažeidė įstatymų esą nuslėpdamas duomenimis apie sūnaus sąsają su Baltarusijoje veikiančiu verslu, Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis krėipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

A.Kubiliaus tikinimu, atsinaujinančios energetikos projektų vystymas Baltarusijoje nėra nei jo sūnaus, nei tuo labiau jo paties interesas. Be to, jis pažymi, kad sūnaus interesus yra deklaravęs viešai. Tai galima patikrinti VTEK svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius