Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 25

Trakų ežerų „lobiai“: buteliai ir vienkartiniai indai nestebina, bet kaip čia atsidūrė keptuvė?

Trakuose esančiame Galvės ežere nardę narai sako negalintys atsigauti – pamatyti vaizdai šokiravo, nes čia slypi tonos šiukšlių. Pasirodo, vieno lankomiausių ežerų aplink Vilnių dugne galima rasti tokių „turtų“, kurių net ir nesugalvotum ten ieškoti. Lyg ir nesunku suprasti, kaip ten atsidūrė laikrodis, akiniai ar telefonas, tačiau dugne nusėdusi padanga ar keptuvė kelia kur kas daugiau klausimų.
Radiniai Galvės ežero dugne
Radiniai Galvės ežero dugne / Žigimanto Anužio/„Diff Divers“ nuotr.

Povandeninis pasaulis Trakų ežeruose kenčia nuo neatsakingų poilsiautojų, lankytojų, vietos gyventojų. Rugpjūčio vakarais Galvės ežere nardę narai iš „Diff Divers“ klubo sako likę sukrėsti – vaizdas po vandeniu juos šokiravo.

Baisisi situacija

„Situacija Galvėje pasibaisėtina, būklė kritiška. Visa priekrantė vienoda. Blogiausia situacija iki 2-4 metrų nuo kranto, daug pavojingų atliekų – stiklai, metaliniai strypai, vielos ir kita...“ – klubo uždaroje grupėje feisbuke piktinosi vienas iš grupės vadovų Dalius Garbauskas.

VIDEO: Narus nustebino Galvės ežero „lobiai“

Kitas klubo vadovas Žigimantas Anužis, kalbėdamas su 15min, irgi neslėpė pasibaisėjimo. „Pakrantėse tiek butelių, tokios krūvos... Tikrai yra baisu. Atrodo, kai išneri – vienas pasaulis, o po vandeniu didžiulis šiukšlynas. Lyg viską būtų patalpinę po vandeniu. Jeigu yra koks nors bariukas ar užeiga, tų butelių šalia daugiau. O šalia tos alėjos, kuri driekiasi palei ežero krantą Trakų centre, yra baisu. Vienas mūsų klubo narys lipdamas į vandenį batus susipjaustė – tik po to panėrę pamatėme, kad ten krantas akmenuotas, o buteliai tiesiog sumesti, duženos kyšo“, – įspūdžius iš Galvės ežero pasakojo Ž.Anužis.

Narai yra matę net ištisas į vandenį sumestų butelių plantacijas – tiek sudužusių, tiek sveikų, stiklinių ir plastikinių. Sunku manyti, kad visi jie netyčia sukrito į ežero vandenį.

Pakrantėse tiek butelių, tokios krūvos... Tikrai yra baisu, – sakė Ž.Anužis.

Rasti galima ir keptuvę

Žiūrint į „Diff Divers“ klubo narių darytas nuotraukas atrodo, kad Galvės dugne vos ne visą servizą pietų stalui gali surinkti. Lėkštės, puodeliai, peiliai. Jau neminint apie vienkartinius indus (tarkim, šampano taures...), plastmasinius įrankius. Visa tai, kaip ir laikrodžiai, mobilieji telefonai, akiniai, gali tiesiog nuslysti į vandenį plaukiant valtimi, jachta, vandens dviračiu ar įbridus patikrinti, ar vanduo įšilęs.

Tačiau kaip ežero dugne atsidūrė kitos šiukšlės? „Tai šiandien keptuvę radome. Kaip ji galėjo atsirasti ežere?“ – ironiškai pastebėjo D.Garbauskas.

Toks pat klausimas kyla ir matant padangas, plytas, lentas su vinimis. „Ten kokie 20 narų tas šiukšles pusmetį rinktų“, – įsitikinęs narų klubo vadovas.

Narų, galvojančių, kad ežerų dugną būtina tvarkyti, akys pirmiausia krypsta į tuos, kurie arčiausiai – Trakų istorijos muziejų, kuriam priklauso ir Trakų pilis, ir Trakų rajono savivaldybę, kurio teritorijoje yra Galvės ir kiti ežerai.

Nei muziejus, nei savivaldybė

Tačiau muziejaus atstovai tikina, kad jie neturi galimybių imtis tvarkyti ežero dugną, tai ir ne jų darbas.

Žigimanto Anužio/„Diff Divers“ nuotr./Radiniai Galvės ežero dugne
Žigimanto Anužio/„Diff Divers“ nuotr./Radiniai Galvės ežero dugne

Trakų rajono savivaldybės Aplinkosaugos ir viešosios tvarkos skyriaus specialistai pirmiausia mini talkas, organizuotas ankstesniais metais: „2018 metais buvo organizuota papildoma DAROM akcija vasarą Trakų m. ežeruose, kur aktyvūs piliečiai, prisidedant savivaldybei (tvarkymo priemonėmis ir atliekų po akcijos išvežimu), kartu su narai tvarkė ežerų pakrantes ir dugną.“

Šiemet savivaldybė pasirašė sutartį su bendrove „Vandens erdvė“ dėl „Trakų miesto pakrančių makrofitinės augmenijos pašalinimo kartu išvalant pakrantėse (5-15 m atstumu nuo kranto) (maudyklose) ir dugne susikaupusias atliekas“.

Ežerai paskutiniais metais tvarkomi tik iš savivaldybės specialiosios aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų.

„Ežerai paskutiniais metais tvarkomi tik iš savivaldybės specialiosios aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų. Ežerai priklauso Nacionalinei žemės tarnybai“, – 15min teigė Trakų rajono savivaldybės atstovai.

Pjaus žolę

Tačiau kaip 15min sakė UAB „Vandens erdvė“ direktorius Valerijus Morozovas, jie pagal sutartį įsipareigojo tik nušienauti žoles ežerų pakrantėse, kur įrengtos oficialios Trakų savivaldybės maudyklės. „Pagrindiniai valymo darbus bus pakrantėse – nušienauti žolę, ištraukti šaknis. Ne visur prie ežerų, tik ten, kur naudojasi žmonės, kur įrengtos maudyklės“, – teigė direktorius.

Tokie darbai buvo atlikti prieš kelerius metus, todėl tiek vietiniai trakiškiai, tiek svečiai turėjo pastebėti skirtumą, kaip maudyklės atrodė prieš maždaug penkerius metus ir kaip keitėsi po tvarkymo. V.Morozovo teigimu, nupjovus žolę ežeruose šalia kranto tokio darbo kartoti nereikia kelerius metus, tik minimaliai prižiūrėti.

Žigimanto Anužio/„Diff Divers“ nuotr./Radiniai Galvės ežero dugne
Žigimanto Anužio/„Diff Divers“ nuotr./Radiniai Galvės ežero dugne

Tačiau ežerų dugno ši bendrovė neįsipareigojo. Anot V.Morozovo, pagal sutartį su Trakų rajono savivaldybe jie turi sutvarkyti tik metrą nuo kranto – nušienauta žolė ir surinktos visos šiukšlės, ar tai būtų buteliai, ar kažkas kito. „O giliau, toliau mes netvarkysime. Tai jau kiti darbai, povandeniniai, tokių darbų savivaldybė neprašo ir sutartyje tai nenumatyta“, – tikino bendrovės vadovas.

Tad ežerų dugno tvarkymas lieka talkoms. 15min esame rašę, kad narai imasi tvarkyti ežerus ir iš jų traukia ne mažiau įspūdingus lobius, nei savo fotoaparatais ir vaizdo kamera užfiksavo „Diff Divers“ klubo atstovai. Tuomet irgi būta tiek indų, tiek kitų daiktų, kažkas ežere pametęs buvo ir prabangų „Louboutin“ batelį.

Narai sako prie tokios tvarkos galintys prisidėti, vis dėlto kažkas tai turėtų organizuoti – surasti transportą šiukšlėms išvežti, surinkti iškeltas ežere ir pan. Vieni narai visko padaryti negalėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius