-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 14 /16:20

Trečiasis kandidatas į generalinius prokurorus Evaldas Pašilis savęs kamikadze nelaiko

Trečiajam kandidatui į generalinius prokurorus Ukmergės teismo teisėjui Evaldui Pašiliui graudu, kad prokuratūros vardas pastaruoju metu nepelnytai sumenkinamas. Todėl jis nutarė sutikti su prezidentės pasiūlymu bandyti tapti generaliniu prokuroru net ir po to, kai Seimas atmetė jau du kandidatus. E.Pašilis sako šio fakto nesureikšminantis ir savęs kamikadze nelaiko.
Evaldas Pašilis
Evaldas Pašilis / Teismai.lt nuotr.

E.Pašilis 15min.lt sakė iš prezidentės siūlymo pretenduoti į generalinio prokuroro postą sulaukęs gruodžio 4 dieną – tuomet, kai dalyvavo atrankoje į Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjus. 

„Dalyvavau atrankoje ir tiesiog gavau pasiūlymą tokį iš prezidentės vietoj tų pareigų šias“, – pripažino kandidatas.

E.Pašilis tikino nesureikšminantis to, kad iki jo Seimas jau nepatvirtino dviejų prezidentės teiktų kandidatų. 

„Suprantate, valstybei Lietuvos dirbu jau daugiau nei 20 metų ir tiesiog manau, kad galėčiau prisidėti prie teigiamų pokyčių prokuratūroje. Manau, kad tiek teorinės, tiek praktinės žinios tai leistų padaryti. Labai graudu, kad tas prokuratūros vardas pastaruoju metu toks nepelnytai nuvertintas“, – sakė E.Pašilis. 

Labai graudu, kad tas prokuratūros vardas pastaruoju metu toks nepelnytai nuvertintas, – sakė E.Pašilis.

Anot jo, teismuose teigiami pokyčiai jau vyksta, todėl ir prokuratūra galėtų eiti panašiu keliu. 

„Labai nesureikšminu to dalyko, kad trečias. Čia Seimo pasirinkimas“, – sakė E.Pašilis. 

Jis tikino jau turintis savo veiksmų planą ir prokuratūros darbo viziją, tačiau apie tai kandidatas sako pirmiausia kalbėsiantis Seime, mat pristatyti programą viešai būtų nekorektiška Seimo narių atžvilgiu. 

Klausiamas, ką darys kitaip, nei Seimui neįtikę kiti du buvę kandidatai, E.Pašilis sakė nesugebėsiantis atsakyti į šį klausimą neatskleisdamas savo darbų programos. 

„Gairėse, vizijose būtų mano matymas, kaip turėtų būti, kokiu keliu turėtų eiti prokuratūra, kad įvyktų teigiami pokyčiai. Esu linkęs visuomet žiūrėti į ateitį, todėl nenorėčiau pasakyti, kad kandidatai prieš tai ką nors negerai darė. Nenorėčiau to vertinti“, – teigė E.Pašilis. 

Pasiūlė prokurorų profsąjunga

15min.lt žiniomis, jo pavardė buvo pirminiame prezidentei siūlomų kandidatų į generalinius prokurorus sąraše, iš kurių vasarą prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo pasirinkusi teisėją Nerijų Meilutį. Šį sąrašą buvo sudariusi prokurorų profsąjunga. 

Tačiau E.Pašilis sako, kad po sąrašo sudarymo su prezidentūra apie savo galimybes tapti generaliniu prokuroru nė nesikalbėjo. 

Labai nesureikšminu to dalyko, kad trečias. Čia Seimo pasirinkimas, – sako E.Pašilis.

„Buvau profsąjungų pasiūlytas kandidatas, bet gerbiu prezidentės pasirinkimą. Nebuvo pokalbio. Galbūt buvo taip, kad aš labai aiškiai „ne“ nepasakiau būti tam sąraše. Tačiau didesnio pokalbio nebuvo“, – sakė E.Pašilis. 

Jis pats niekada nebuvo prokuroru, tačiau nemano, kad tai galėtų būti kliūtimi užimti generalinio prokuroro pareigas, mat dabartiniame teisėjo darbe su prokurorais susiduria betarpiškai.  

„Manau, kad turiu profsąjungos palaikymą. Drąsiai sakyti negalėčiau, tačiau galbūt. Tiesa, nuo pirmojo sąrašo sudarymo praėjo nemažai laiko“, – kalbėjo pašnekovas. 

Seimo nariams žinomas dėl gyvsidabrio istorijos

15min.lt kalbinti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai konservatorius Stasys Šedbaras ir Julius Sabatauskas pasakojo pretendentą žinantys iš garsiosios gyvsidabrio istorijos Ukmergės teisme, kuriam vienu metu vadovavo E.Pašilis. 

Gyvsidabriu apnuodytame Ukmergės rajono apylinkės teismo pastate E.Pašilis išdirbo 14 metų, penkerius metus – nuo 2007 iki 2012 metų – jis buvo šio teismo pirmininkas. Galimai dėl gyvsidabrio E.Pašiliui 2013-aisiais buvo stipriai sušlubavusi sveikata. Jis pats tuomet teigė atsidūręs ant mirties slenksčio. Teisėjui buvo diagnozuota masyvi trombolija – kairės kojos kraujagyslėje aptiktas stambus krešulys.

J.Sabatauskas tikino, kad sprendžiant, ką daryti dėl gyvsidabriu užnuodytame teismo pastate dirbančių žmonių,  E.Pašilis sudarė rūpestingo vadovo įspūdį. 

„Rūpestingas, bet jis tada rūpinosi ir savimi, ir kitais kolegomis“, – atkreipė dėmesį J.Sabatauskas.

Tačiau artimiau šio žmogaus Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas nepažįsta. Konservatorius S.Šedbaras 15min.lt sakė taip pat nieko konkretaus apie kandidatą negalintis papasakoti.

vilkmerge.lt nuotr./Ukmergės teisme renkamas gyvsidabris
vilkmerge.lt nuotr./Ukmergės teisme renkamas gyvsidabris

Pajutęs spaudimą iškvietė policiją

Politikai neprisiminė, tačiau E.Pašilis dar yra išgarsėjęs ir tuo, kad nagrinėjo bylą dėl Ukmergės rajono savivaldybės 2010 metų sprendimo nutraukti šilumos ūkio nuomos sutartį su „Miesto energija“

Tuomet E.Pašilis pripažino, kad savivaldybė turėjo tokią teisę. Vėliau Lietuvos Aukščiausiasis teismas šią nutartį pripažino teisinga ir paliko nepakeistą.

Be to, pajutęs, kad įmonė šioje byloje bando daryti jam neteisėtą spaudimą, E.Pašilis iškvietė policiją. 

Tuomet, kaip buvo skelbiama policijos pranešime spaudai, Apylinkės teisme apsilankęs „Miesto energijos“ direktorius Artūras Stravinskas bei jo advokatas teisėjo kabinete ėmė įkyriai prašyti pakeisti nutartį.

„Teisėjas E.Pašilis pajuto spaudimą bei atsitiktinai pamatė, kad pokalbis įrašinėjamas. Dėl galimų neteisėtų veiksmų bei daromo spaudimo jis iškvietė policiją“, – 2010 birželį pranešė policija.

Dėl įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Prezidentė taktikos nekeitė

Tiesa, S.Šedbaras pripažino, kad turėjo laiko E.Pašiliu pasidomėti, nes šįkart jo pavardę prezidentės patarėjai įvardino iš anksto. 

Tuo tarpu komiteto vadovas J.Sabatauskas sako pirmą kartą kandidato pavardę išgirdęs pirmadienį – šiek tiek prieš tai, kai prezidentūra išplatino pranešimą spaudai. 

„Tiesiog pasakė, kad turbūt pažįstu. Man pavardė iš pat karto nieko nesakė, neprisiminiau. Tik, kai pasakė, kad iš Ukmergės teismo, tada prisiminiau tą istoriją su gyvsidabriu“, – sakė J.Sabatauskas. 

S.Šedbarui prezidentūros darbuotojai E.Pašilio pavardę įvardino dar praėjusią savaitę. 

Abu kalbinti politikai sako, kad dėl naujo generalinio prokuroro Seimas galėtų balsuoti dar šiemet arba sausį sušauktame neeiliniame posėdyje.  

Kliudys neragauta prokuroro duona?

Anot J.Sabatausko, gerai, kad E.Pašilis yra vadovavęs teismui, tačiau, ar Seimas jo kandidatūrai pritars labiausiai, pasak Seimo nario, priklausys nuo jo paties prisistatymo. 

„Tai trečias teisėjas, iš jų antras iš apylinkės teismo. Matyti, kad prokurorai yra nuvertinami“, – sakė J.Sabatauskas. 

Ar nebuvęs eiliniu prokuroru, E.Pašilis galės būti generaliniu prokuroru, J.Sabatauskas nėra tikras. Tačiau jis mano, kad kandidatui parodytas prokurorų profsąjungos palankumas yra labai geras ženklas. 

S.Šedbaras pažymėjo, kad supratimą apie ikiteisminį tyrimą E.Pašilis turi, nes yra dirbęs Valstybinėje mokesčių inspekcijoje. Tiesa, parlamentaras neabejoja, kad kandidato biografija per prisistatymą Seime bus pakapstyta atidžiau.

„Lygiai taip pat, kaip tokie klausimai buvo užduoti N.Meilučiui ir po jo buvusiai pretendentei, kuri, tiesa, buvo dirbusi neilgą laiką prokuratūroje. Natūralu, kad klausimų kils. Tik turime turėti omeny, kad po to, kai du kandidatus Seimas atmetė, eilutės į šias pareigas tikrai nėra. Turime būti reiklūs, bet spręsti atsakingai balsuodami, nes po tokių Seimo sprendimų apskritai nelabai kas ryžtasi rizikuoti eiti į generalinius prokurorus“, – sakė S.Šedbaras.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seimui teikia trečią kandidatą į generalinius prokurorus – į šias pareigas pasiūlytas Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėjas 42 metų E.Pašilis.

Seimas jau yra atmetęs du valstybės vadovės kandidatus į generalinius prokurorus. Spalio mėnesio pradžioje parlamentarai nepritarė siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą atmesta Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūra. Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius