Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 03

Tūkstančiai skelbia: COVID-19 sukelia bakterijos ir 5G, o gydytis reikia aspirinu, tačiau tai – melas

Feisbuke skelbiamas tekstas neva Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) nepaklususios Italija ir Vokietija nustatė, kad COVID-19 sukelia bakterija, o susirgimą išsigydyti galima aspirinu. Tai nėra tiesa, o panašios melagingos žinutės Italijoje buvo platinamos dar gegužę.
Vyras Londone greta sienos su užrašu skelbiančiu esą COVID-19 pandemija buvo pradėta 5G ryšio tinklui išplėsti
Vyras Londone greta sienos su užrašu skelbiančiu esą COVID-19 pandemija buvo pradėta 5G ryšio tinklui išplėsti / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Italijos gydytojai nesilaikė pasaulinio PSO sveikatos įstatymo, raginančio neatlikti mirusio koronaviruso skrodimo, ir padarė išvadą, kad mirtį sukelia ne VIRUSAS, o BAKTERIJOS. Tai sukelia kraujo krešulių susidarymą ir paciento mirtį“, – skelbiama socialiniame tinkle.

15min.lt koliažas/Klaidinantys įrašai socialiniame tinkle
15min.lt koliažas/Klaidinantys įrašai socialiniame tinkle

Kai kuriuose įrašuose „Italija“ pakeista „Vokietija“, tačiau skelbiama žinia – tokia pati. Nuo penktadienio tokio pobūdžio klaidinančiomis žinutėmis pasidalino bent 7 tūkst. socialinio tinklo vartotojų.

Melo kratinys

Tinklinės žinutės pobūdžio pranešime feisbuke teigiama, kad Italijos ar Vokietijos medikai, nesilaikę PSO reikalavimų mirusiems nuo COVID-19 neatlikti skrodimo, nustatė, kad ligą sukelia ne virusai, o bakterijos.

COVID-19 neva sukelia trombozę, todėl susirgimą gydyti reikėtų aspirinu. Toliau įraše pasakojama neva COVID-19 sukelia 5G ryšio tinklas, o viso pasaulio vyriausybės dėl neįvardintų priežasčių aklai vykdo PSO nurodymus. Vis tai – netiesa.

Tokia pat žinutė, kaip ir skelbiama Lietuvoje, gegužės ir birželio mėnesiais po internetą klajojo parašyta angliškai. Visus išsakytus mitus paneigė naujienų agentūrų „Reuters“, AAP ir AP faktų tikrintojai, taip pat snopes.com, fullfact.org, thelogicalindian.com, rappler.com, usatoday.com ir kitų žiniasklaidos priemonių žurnalistai.

Iškraipytas tyrimas

Pirmiausia, COVID-19 ligą sukelia SARS-CoV-2 virusas. Ligą sukeliantį virusą Kinijos medicinos mokslininkai izoliavo dar sausio 7 d. Jau vien tai rodo, kad tolimesni feisbuko įraše išsakyti teiginiai mažai ką bendro turi su realybe.

Vis dėlto tai nesutrukdo įrašo autoriams neteisingą tyrimo interpretaciją suplakti su niekada neegzistavusiu reikalavimu, sukuriant įspūdį, jog atskleistas neregėtas sąmokslas.

Snopes.com teigimu, vienintelė faktinė įrašo detalė – Italijos medikų atliktas COVID-19 aukų tyrimas. Grupė akademikų balandį išleido tyrimo juodraštį (ang. preprint), kuriame pateikiama 38 pacientų autopsijų rezultatai.

Teigiama, kad visiems pacientams pasireiškė difuzinis alveolių pažeidimas (ang. diffuse alveolar damage, DAD). Balandį toks atradimas atrodė svarbus, nes pandemijos pradžioje buvo manoma, kad plaučių uždegimas – viena pagrindinių COVID-19 komplikacijų, privedančių iki mirties.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Vis dėlto DAD nėra plaučių uždegimas ar liga. Tai – pasekmė, kurią sukelti gali aibė skirtingų susirgimų. Tyrėjai taip pat nustatė, kad ištirtų žmonių plaučiuose formuojasi krešuliai, todėl jų prevencija galėtų padėti kovojant su COVID-19.

Tačiau šio tyrimo, kuriame juodu ant balto parašyta, kad COVID-19 sukelia koronavirusas, rezultatai internete pakeitė formą ir tapo įrodymu esą COVID-19 – trombozės pasekmė. Klaidingą interpretaciją lydėjo klaidingi siūlymai gydyti pandemiją sukėlusią ligą aspirinu.

Tuo metu Italijos akademikų tyrime antibiotikai minimi kaip prevencinė kovos priemonė prieš galimas plaučių bakterines infekcijas, kurios sunkiai sergantiems COVID-19 gali būti mirtinos. Bakterinių infekcijų rizika išauga naudojant dirbtinį plaučių ventiliavimą, kuris būtinas nebegalintiems savarankiškai kvėpuoti.

Išgalvotas draudimas

Įraše teigiama esą PSO išleido įstatymą, draudžiantį atlikti autopsiją mirusiems nuo COVID-19. Tai nėra tiesa jau vien dėl to, kad PSO įstatymų neleidžia.

Britų fullfact.org pastebi, kad kovo 24 d. PSO išleido rekomendacijas sveikatos priežiūros institucijų darbuotojams, kaip reikėtų elgtis su COVID-19 aukų kūnais. Apie draudimą atlikti autopsijas jame nėra užsimenama.

Tuo metu Italijoje autopsijos su COVID-19 aukų kūnais buvo atliekamos iki balandžio 1 d., kuomet šalies sveikatos apsaugos ministerija išleido rekomendaciją neatlikti autopsijų tais atvejais, kai nėra jokios abejonės, kad mirusysis sirgo COVID-19.

Panaši nuostata balandžio 16 d. įgyvendinta ir Lietuvoje. Pagrindinė tokio sprendimo logika – apsaugoti autopsijas atliekančius specialistus nuo tikimybės užsikrėsti COVID-19.

Sąmokslo teorija

Nors įraše teigiama, kad Italijoje pacientai gydomi aspirinu, valstybinė Italijos vaistų agentūra aspirino į COVID-19 gydyti skirtų medikamentų sąrašą neįtraukė nei pavasarį, nei šiuo metu. Dėl aspirino tinkamumo gydyti COVID-19 šalyje klinikiniai tyrimai taip pat nėra atliekami.

„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijos virtualioje erdvėje turi atgarsių ir realiuose protestuose
„Scanpix“ nuotr./Sąmokslo teorijos virtualioje erdvėje turi atgarsių ir realiuose protestuose

Spalio pabaigoje pasirodė preliminarūs tyrimai, rodantys, kad aspirinas galimai palengvina intensyvioje priežiūroje esančių COVID-19 ligonių kančias, tačiau tai nėra vaistas nuo koronaviruso, o priemonė kovoti su ligos sukeltomis pasekmėmis.

Klaidinga duomenų interpretacija, išgalvoti draudimai bei vaistai įraše galiausiai priveda iki sąmokslo teorijos. Neva pandemija suplanuota, o viso to tikslas mikroschemomis sužymėti žmones.

Tai nuo pat pandemijos pradžios informacinę erdvę lydinti sąmokslo teorija neturinti nė menkiausio pagrindo realiame pasaulyje. Tokio pobūdžio teorijas esame narplioję ir anksčiau, o su rezultatais galite susipažinti čia, čia, čia ir čia.

Patikimi šaltiniai

Dėmesio socialiniame tinkle ieškančių paskyrų savininkai moka išnaudoti žmonių emocijas, todėl informacinės erdvės stebėsenos ekspertai pataria vengti įrašų, kuriais bandoma išgauti stiprią skaitytojo emocinę reakciją.

VIDEO: Ispanijoje protestai prieš COVID-19 suvaržymus: susirėmimai su policija, degantys konteineriai ir reikalavimas grąžinti laisvę

Tokių įrašų autoriai puikiai suvokia, kad emocijomis grįstos žinutės plinta kur kas greičiau, nei ramiu tonu pateikiami įrašai. Rekomenduojama nesivelti į diskusijas komentaruose.

Pastebima, kad nesutarimai kartais kurstomi tyčia, siekiant sukurti susipriešinusios visuomenės įvaizdį.

Informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius