Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 18

Turizmo departamentas turės atlyginti žalą dėl neteisėtai naudotos nuotraukos

Lietuvos apeliacinis teismas paliko autorei priteistą žalą iš Valstybės turizmo departamento (VTD) dėl neteisėto nuotraukos naudojimo. 
Valstybinis turizmo departamentas
Valstybinis turizmo departamentas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apeliacinis teismas šią savaitę nusprendė palikti praėjusių metų Vilniaus apygardos teismo sprendimą nepakeistą ir iš VTD D. Š. naudai priteisė 300 eurų bylinėjimosi išlaidų.

2018 metų birželį dėl autoriaus teisių pažeidimo Vilniaus apygardos teismas autorei D.Š. priteisė 500 eurų turtinės žalos, kurią taip pat turės sumokėti VTD.

Vilniaus apygardos teismas nustatė, kad D.Š. yra 2014 metų kovą viešo renginio metu, Kurtuvėnų regioniniame parke, padarytos nuotraukos autorė.

Dalyvaudama Lietuvos nuotraukų čempionate, teisę naudoti jos pateiktą nuotrauką čempionato sąlygose nurodytais tikslais moteris suteikė tik trečiajam asmeniui viešajai įstaigai „We love Lithuania“.

Nuotrauka be autorės žinios, leidimo ir sutikimo 2016 metų spalį buvo panaudota VTD prekinio ženklo „Real is beautiful“ pristatymo spaudos konferencijoje, po kurios buvo išplatinta žiniasklaidoje, nenurodant nuotraukos autorystės.

Taip pat teismas konstatavo, kad buvo pažeista autorės teisė į kūrinio neliečiamybę, nes į jos nuotrauką savavališkai įkomponuotas minėtas prekės ženklas.

Ieškovė kreipėsi su pretenzija į VTD, jis pateikė atsakymą, kad ieškovės nuotrauką gavo iš Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ pagal paslaugų pirkimo–pardavimo sutartį. Tačiau moteriai pateikta sutartis šio fakto nepatvirtino.

D.Š. prašė teismo priteisti jai 4 tūkst. eurų turtinės žalos ir 1 tūkst eurų neturtinės žalos. Tačiau Vilniaus apygardos teismas autorei priteisė 500 eurų turtinės žalos, išlaidas advokatui bei žyminį mokestį ir uždraudė VTD naudoti ieškovės padarytą nuotrauką.

Šį teismo nuosprendį apskundė VTD, jis prašė sprendimą pakeisti ir priteisti iš D.Š. bylinėjimosi išlaidas.

Skundą išnagrinėjęs Apeliacinis teismas nustatė, kad D.Š. su VTD jokios autorinės sutarties dėl teisių į ginčo nuotrauką perdavimo nesudarė ir jokio leidimo naudoti jos kūrinį atsakovui nesuteikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius