Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 08 /14:04

„Tvarkiečiai“ su A.Juozaičiu nebesitars: R.Žemaitaitis sako, kad V.Kamblevičius blūdija

Su prezidento rinkimuose dalyvavusiu Arvydu Juozaičiu „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius dėl bendradarbiavimo ir naujos partijos kūrimo tarėsi savavališkai, sako partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Remigijus Žemaitaitis. Jis tokiais žodžiais sako nesibaiminantis vėl įskelti žiežirbos santykiuose su bendražygiais – esą jie ir taip kulminacijoje. „Tvarkiečiai“, anot R.Žemaitaičio, su A.Juozaičiu ir jo judėjimu nebendradarbiaus.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš po praeitos savaitės jo išsišokimo mūsų partijos atžvilgiu nematau jokios galimybės, kad šitas žmogus galėtų dalyvauti naujos partijos kūrime. Nebent žmonės nuspręstų kurti be manęs ir be mūsų skyrių, kurių turiu palaikymą. A.Juozaičio įžeidinėjimai partijos žmonių atžvilgiu – ko gero, buvo pasiektas viršus“, – 15min antradienį Seime komentavo R.Žemaitaitis.

Jis negailėjo kritikos V.Kamblevičiui, kuris, anot R.Žemaitaičio, vienasmeniškai, partijai už akių praėjusią savaitę susitarė su A.Juozaičiu kurti naują judėjimą, pasiūlė jam pirmininko pareigas.

„Skaitant spaudą, mano galva, žmonės nesuvokia realybės, nesuvokia, kokioje plotmėje jie dalyvauja“, – aiškino R.Žemaitaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius

Jis V.Kamblevičių lygino su tarybiniu lyderiu: „Tai man šiek tiek primena tarybinius senus „agropromo“ vadus, kada „agropromo“ lyderis kokio Kauno regiono nuspręsdavo, kuri bus melžėja, šlavėja, zootechnikė arba agronomė. Tam senam, nomenklatūriniam vaidmeny „agropromo“ vado ir buvo tas susitarimas.“

Išsišaipė iš V.Kamblevičiaus planų

Užpraeitą savaitę „Tvarkos ir teisingumo“ valdyba, anot R.Žemaitaičio, sudarė darbo grupę, kuri vestų derybas su galimais partneriais. Tą grupę esą sudaro jis pats, partijos atsakingasis sekretorius Almantas Petkus, Seimo nariai Kęstutis Bartkevičius ir V.Kamblevičius.

Tąkart, politiko teigimu, su A.Juozaičiu buvo susitarta susitikti, bet esą nebuvo nuspręsta paskirti partijos pirmininką, „padaryti grožio konkursą“ ir „nusivalyti kojas į visą partiją“.

„Visų pirma, norint būti partijos pirmininku arba įsijungti į naują politinį darinį, tu turi atsivesti žmonių. Ir pagal Politinių partijų įstatymą, ne mažiau kaip 2 tūkst. žmonių reikalingi, kad būtų galima įkurti partiją.

Kada skaitai, kad V.Kamblevičius, su A.Juozaičiu ir matyt kokiu [Gintaru] Songaila, bus grožio konkurso komisijos pirmininkas ir jie atrinkinės, kas gali būti partijos nariai, kas – ne, aš įsivaizduoju, kad jie turi kokius 10 tūkst. anketų. Jeigu turi 10 tūkst. anketų, sėkmės skelbiant atrankos konkursą.

Siūlyčiau pasikviesti „X Faktoriaus“ komisijos narius, jie turi profesionalią patirtį ir galėtų V.Kamblevičius kokiam tai vaidmeny pabūti. Gal Samas („X Faktoriaus“ teisėjas Saulius Urbonavičius – 15min) jam užleistų vietą, nes šiek tiek panašūs“, – ironizavo „tvarkietis“ ir tikino, kad pritraukti narių į naują politinį darinį labai sunku.

„Turi visų pirma ideologiškai užmotyvuoti žmogų, kad jis žinotų, dėl ko ateina“, – pridūrė politikas.

Užkliuvo skolos ir tarnybinis butas

Jis pabrėžė, kad A.Juozaitis po prezidento rinkimų liko skolingas – Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, 11 tūkst. 653 eurus. Tai esą trukdis vadovauti partijai.

„Kas mane labiausiai, ko gero, neramina, kada žmogus nori būti partijos pirmininku, bet neturi nė skatiko kišenėje. Būnant partijos pirmininku, visų pirma, bent turi turėti pinigų arba bent turi neturėti skolų. [...] Kada skaitai, kad A.Juozaitis nori būti partijos pirmininku, bet po prezidento rinkimų negrąžino skolos, ko gero, sunkiai įsivaizduoju partijos lyderį prasiskolinusį. Reikėtų grąžinti“, – teigė R.Žemaitaitis.

Jo manymu, A.Juozaitis netinkamas ir dėl to, kad gyvena tarnybiniame bute: „Kada žmogus nori kurti valstybę, daryti gėrį toje valstybėje, pirmiausia turi pasirūpinti savo šeima, savo namais, turėti, kur gyventi. Kai skaitai spaudoje, [...], kad dar gyvena tarnybiniame bute ir tau – 60 metų, kyla įtarimas, ar tu išvis gebi pasirūpinti savo šeima ir savo aplinka.“

„Plius – aš ideologijos jokios nematau. Pirmoje vietoje nuskambėjo tik postai ir aš, aš, aš, bet nebandoma kalbėtis, kas bus po mūsų“, – dėstė R.Žemaitaitis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis

A.Juozaitis: TT skyriai pereina į „Lietuva yra čia“

A.Juozaitis „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko kritiką vertina atlaidžiai. Anot jo, ne R.Žemaitaičiui lįsti į svetimą kiemą ir skaičiuoti jo rinkimų skolas.

Prezidento posto siekęs filosofas sako, kad 11 tūkst. eurų siekusi skola jau sumažėjo iki 8 tūkst. eurų. Esą dar vakar tūkstantis buvo pervestas.

„Nėra jokio mano ir „Tvarkos ir teisingumo“ ryšio. Aš su „Tvarka ir teisingumu“ nei būt noriu, nei galiu. Yra atskiri nariai ar net skyriai, pavyzdžiui, Šiaurės Lietuvoje, kurie masiškai išstoja iš „Tvarkos ir teisingumo“ ir stoja į santalką „Lietuva yra čia“. Kaip suprantu, gerbiamas R.Žemaitaitis neadekvačiai supranta situaciją“, – gyrėsi A.Juozaitis.

Visgi jis nesutiko pasakyti nei kurie „Tvarkos ir teisingumo“ skyriai esą masiškai pereina į jo buriamą judėjimą, nei kiek žmonių konkrečiai tai daro.

Aš suprantu, kad čia yra pereinamasis kambarys kažkoks, per kurį visi eina, kažkur Seime ar šalia Seimo.

A.Juozaitis sakė, kad pastaruoju metu aktyviai bendrauja su V.Kamblevičiumi, kuris irgi dirba prie naujo judėjimo kūrimo.

„Aš suprantu, kad čia yra pereinamasis kambarys kažkoks, per kurį visi eina, kažkur Seime ar šalia Seimo“, – vaizdingai bandė kalbėti A.Juozaitis. O pats savo kuriamą „Lietuva yra čia“ jis vadino potencija.

„Čia kol kas yra potencija. Jums juk minėjau, kad gruodžio vidury bus tas jau suvažiavimas“, – dėstė jis.

Santykiai – lūžio taške

R.Žemaitaitis sako sako kritika nesibaiminantis ir vėl įskelti žiežirbos santykiuose su V.Kamblevičiumi.

„Tie santykiai yra pakankamai ir taip piko situacijoje. Užpraeitą trečiadienį mes sutarėm, ir lyg radom kompromisą, kad nereikia į viešumą eiti šitų dalykų aiškintis. Kad reikia pirma tarpusavy rasti bendrus sprendimus. Bet, matyt, po ketvirtadienį įvykusių įvykių suprantu, kad toliau tas blūdijimas vyksta.“

„Lūžio taškas jau dabar yra. Jeigu vyrai šitaip planuoja ir toliau daryt, tai sėkmės jiems darant, manęs šitam procese nebus [...]. Tai, ką A.Juozaitis padarė praėjusią savaitę, jis padarė dar didesnę žalą, negu ji buvo padaryta su frakcijos griovimu“, – tikino R.Žemaitaitis.

Jis sakė net nesiruošiantis įtikinėti V.Kamblevičiaus, kad su A.Juozaičiu bendradarbiauti nereikėtų.

Jis turi suprasti, kad į viešumą negalima tokių dalykų išmesti.

„Kai žmogui yra 70 metų, patirtis yra didelė – toks didelį politinį svorį turintis žmogus. Ir jis turi suprasti, kad į viešumą negalima tokių dalykų išmesti. Pirma reikia derėtis, pirma reikia kalbėtis“, – aiškino R.Žemaitaitis.

Jo manymu, taip elgdamasis frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas V.Kamblevičius bet kokiomis priemonės siekia išsilaikyti politikoje ir pareigose, griauti „Tvarką ir teisingumą“.

„Dabar matomai jis nori išlikti dar tuo svarbiu ir reikšmingu asmeniu, kuriančiu partijoje“, – darė prielaidą R.Žemaitaitis.

Su parlamentinėmis partijomis kol kas nesikalba

Iki spalio pabaigos, anot jo, turi būti surinkti parašai tų „tvarkiečių“, kurie nori jungtis prie naujos politinės jėgos. Politikas sakė pasižiūrėsiantis, kiek tokių parašų surinks V.Kamblevičius, kuris jėgą planuoja su A.Juozaičiu priešaky.

Su kuo „tvarkiečiai“ bendradarbiaus, jei tai bus R.Žemaitaičio valia?

„Turiu keletą susitikimų. Kitą savaitę laukiu žmogaus, parskrendančio iš komandiruotės. Mes tą darome tyliai, nelendame į viešumą. [...] Pirmiausia reikia susidėlioti programinius tikslus, nuostatas, ko tie žmonės iš mūsų nori ar ko tikėtųsi [...]“, – nurodė politikas ir sakė, kad derybos su dabartinėmis parlamentinėmis partijos nevyksta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius ir Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius ir Remigijus Žemaitaitis

Po to, kai V.Kamblevičius, kaltindamas R.Žemaitaitį vienašališku valdymu, iš „tvarkiečių“ frakcijos išsivedė dar tris narius ir įkūrė naują frakciją, įvyko partijos valdybos posėdis. Atrodė, kad partiečiai rado konsensusą – kurti naują partiją, kviesti į ją kitus politinius veikėjus.

A.Juozaitis žadėjo priimti ne visus „tvarkiečius“

Kol R.Žemaitaitis buvo išvykęs, V.Kamblevičius susitiko su A.Juozaičiu ir sutarė kurti politinį judėjimą – esą A.Juozaičio vadovaujamos organizacijos „Lietuva yra čia“ pagrindu.

„Tik dabar Seime atsiradusi frakcija (aš nemanau, kad tai – Vytauto Kamblevičiaus darbas, jis tik vadovauja) yra susijusi su šiais pokyčiais“, – pareiškė jis.

Frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas V.Kamblevičius 15min patvirtino, kad susitikimas buvo, o A.Juozaičiui siūlyta tapti naujos partijos lyderiu.

„Čia tiesiog susiliejimas jo santalkos „Lietuva yra čia“ ir mūsų partijos. Aišku, dar čia reikės viską suderinti, čia ne taip paprasta“, – pažymėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius