Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 09

Tyrimą apie chemoterapiją pakreipė savaip: siūlo alternatyvią mediciną

Melagingą publikaciją nuo tiesos skiria ne vien iškraipyti faktai. Tikrą istoriją papuošus interpretacijomis ir nutylėjus neparankią informaciją galima sukurti alternatyvią realybę.
Homeopatinių vaistų tūbelės
Homeopatinių vaistų tūbelės / „Scanpix“ nuotr.

„Naujausi tyrimai atskleidžia: daug sergančiųjų vėžiu miršta dėl chemoterapijos, o ne nuo ligos“, – skaitytojams skelbia minfo.lt. Vasario 1 d. paskelbta naujiena feisbuke dalinosi beveik 2 tūkst. socialinio tinklo vartotojų.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Kas nutiko iš tikrųjų?

Feisbuke skelbiamoje publikacijoje pasakojama apie Jungtinės Karalystės sveikatos priežiūros institucijų „Public Health England“ (PHE) ir „Cancer research UK“ atliktą tyrimą.

„Naujausio“ etiketę klijuoti jam kažin ar galima, nes rezultatai viešojoje erdvėje pasirodė 2016 m. Tyrimo apžvalgą pirmieji publikavo britų „Telegraph“. Straipsnis JK žiniasklaidoje sudaro minfo.lt skelbiamo teksto pagrindą.

Tyrėjai išties nustatė, kad dalis vėžiu sirgusių pacientų, kuriems buvo skirta chemoterapija mirė nepraėjus 30 dienų nuo gydymo pradžios. Britai suskaičiavo, kad šalies mastu anapilin išėjo 8,4 proc. sirgusiųjų plaučių vėžiu ir 2,4 procento sirgusių krūties vėžiu, kuriems buvo skirta chemoterapija.

Lengviausias būdas nenužudyti pacientų naudojant chemoterapiją – jų negydyti. Tačiau akivaizdu, kad taip elgtis negalima.

Kai kuriose ligoninėse mirčių vidurkis buvo kur kas aukštesnis. Tačiau didžiajai daliai pacientų buvo taikoma paliatyvioji chemoterapija, kuomet pagydyti ligonio jau nebesitikima, o gydymo tikslas – sumažinti neigiamų simptomų įtaką gyvenimui.

Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad senyvo amžiaus bei prastos sveikatos žmonės išgyvena kur kas rečiau. Prieš skiriant vaistus gydytojams patariama geriau įvertinti šiuos faktorius. „Telegraph“ kalbinti onkologai vienbalsiai kartojo, kad tyrimo rezultatai nediskredituoja gydymo chemoterapija.

Tyrimas esą turėtų atkreipti dėmesį, kad pacientams reikia suteikti daugiau informacijos apie chemoterapijos pavojus bei ieškoti naujų priemonių kaip tiksliau įvertinti kuriems pacientams skirti stipresnio poveikio gydymą, o kuriems ne.

„Lengviausias būdas nenužudyti pacientų naudojant chemoterapiją – jų negydyti. Tačiau akivaizdu, kad taip elgtis negalima“, – kitam britų dienraščiui „The Guardian“ apie studiją pasakojo PHE vėžio tyrimų vadovas Jemas Rashbassas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionaliniame vėžio institute
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionaliniame vėžio institute

2016 m. publikuotame PHE pranešime spaudai, kuriame pristatomas „Telegraph“ aprašytas tyrimas, pažymima, kad didžioji dalis, 93 proc. pacientų, mirusių per 30 dienų nuo chemoterapijos kurso pradžios buvo nepagydomi, jiems buvo taikoma paliatyvioji chemoterapija.

Ką sako minfo.lt?

Jau pirmoje pastraipoje „Telegraph“ tekstą M.Gabrilavičiaus tinklalapyje pasirodžiusi publikaciją papildo teiginiu, esą tyrimas paskatino gydytojus susimąstyti, kad chemoterapija nėra tinkamiausia gydymo priemonė. Originale apie tai – nė žodžio.

„Telegraph“ nepasakojama ir apie tai, kad chemoterapija „neretai gali būti labiau žalinga nei naudinga“. Minfo.lt klaidingai informuoja, kad tyrimas apėmė vieno mėnesio mirtingumo duomenis iš Lankasterio grafystės.

Feisbuke skelbiamoje publikacijoje nekalbama apie tai, kad daliai tyrime dalyvavusių pacientų skirtas chemoterapijos gydymas nebuvo skirtas išgelbėti gyvybei, o palengvinti simptomams. Nesigilinant į detales teigiama, kad „šis paliatyvus gydymas buvo mirtinas“.

VIDEO: Plaučių vėžys – daugiausia gyvybių nusinešanti vėžio forma: kas lemia ir ar įmanoma išgydyti?

Minfo.lt teigimu, PHE atstovas J.Rashbassas „kvestionavo tyrimą“, nors to nebuvo. Klaidingai išversta gydytojo citata apie chemoterapijoje naudojamus vaistus.

Socialiniame tinkle skelbiamoje publikacijoje teigiama, kad PHE atstovas aiškino, jog dėl stipraus šalutinio poveikio „pasidaro sunku gydyti pacientus“. Tikrovėje „Telegraph“ pašnekovas paaiškino, kad „sudėtinga tiksliai įvertinti kuriems pacientams taikyti agresyvų gydymą“.

Išeitis – alternatyvi medicina

Minfo.lt aiškinama, kad „pagaliau į chemoterapiją pažiūrėta iš blogosios pusės“, o 2014 m. tyrimas esą leidžia suprasti, kad vėžio gydymui skirti vaistai žaloja tiek auglio pažeistas, tiek ir sveikas ląsteles. Vis dėlto tokių tyrimų netrūko ir iki 2014 m.

Iškraipoma ir „Western General“ ligoninės, Edinburgo vėžio centro profesoriaus Davido Camerono citata, papildant ją frazėmis „itin gąsdina“, „vos per 30 dienų“.

15min nuotr./Minfolt publikacijos išvada
15min nuotr./Minfolt publikacijos išvada

Minfo.lt publikacija tęsiama papildant „Telegraph“ tekstą istorija apie gydymo chemoterapija atsisakyti siekusią amerikietę Cassandrą Callender.

Merginos istorija nuskambėjo 2015 m, kuomet JAV institucijos atsisakė tenkinti nepilnametės prašymą nutraukti gydymą chemoterapija, motyvuojant tuo, kad mergina negali tokių sprendimų priimti savarankiškai.

M.Gabrilavičiaus tinklalapyje merginos istorija nėra plėtojama. Tačiau po JAV teismo sprendimo merginai buvo taikomas gydymas chemoterapija ir jau 2016 m. merginos liga buvo pasitraukusi į remisiją, tačiau 2017 m. liga grįžo.

Feisbuke skelbtoje publikacijoje prieinama išvados, kad atsakymas kovoje su vėžiu – alternatyvi medicina.

Ketverių metų senumo tyrimas klaidingai vadinamas naujausiu, originalus tekstas iškraipomas teiginiais apie chemoterapijos atsisakančius gydytojus, praleidžiamos tyrimo duomenims įtaką dariusios sąlygos, iškraipomi medikų žodžiai, neminima informacija apie tai, kad didžioji dalis mirusiųjų sirgo nepagydomai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius