-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 04 11

Tyrimo apie Mindaugo Basčio ryšius išvadoje – iki šiol neskelbta VSD informacija

Valstybės saugumo departamentas (VSD) leidžia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui viešinti dalį tyrimui dėl Seimo nario Mindaugo Basčio ryšių su Rusijos verslo ir specialiųjų tarnybų atstovais bei Lietuvos nusikaltėliais pateiktos informacijos.
Mindaugas Bastys
Mindaugas Bastys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mes gavome patikinimą, kad dalis bus išviešinta, bet kokia dalis, aš dar nežinau. Neturiu jų sprendimo kol kas“, – 15min antradienį sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

Pasak jo, antradienį komitetas baigia rašyti išvadų projektą, o trečiadienio posėdyje išvados turi būti priimtos.

„Rytoj bus išvados projektas. Bent tas, kurį aš mačiau, projektas yra 80 lapų. Dar rytoj bus pasiūlymų, minčių“, – sako V.Bakas.

Opozicijos atstovas komitete Arvydas Anušauskas sakė išvadų projekto dar negavęs ir negalėjo pasakyti, kurią papildomos informacijos dalį VSD leido paviešinti.

Pirmadienį komitetas gavo prašytą papildomą informaciją iš VSD apie M.Basčio ryšius. Pakvietę Seimo narį pakartotinei apklausai pradėjo domėtis dviem naujais epizodais. Viename iš jų kilo klausimų dėl M.Basčio ryšių su Rusijos garbės konsulu, „Arvi“ grupės vadovu Vidmantu Kučinsku. Seimo nariai domėjosi, ar M.Bastys prieš 2012 m. Seimo rinkimus nėra gavęs nedeklaruotos finansinės paramos.

Taip pat Seimo nariai domėjosi, kodėl M.Bastys tarpininkavo Šakių verslininkui Kęstučiui Bernotui siekiant gauti užsakymą tvarkyti Šakių rajone esančius sovietų karių kapus.

Seimo narys neslėpė, kad po jo skambučio verslininkas šiuos užsakymus gavo.

Pasak komiteto pirmininko, pirmadienį iš VSD gauta papildoma informacija bus svarbi priimant galutines išvadas.

V.Bakas labai abejojo, kad M.Bastys gali tikėtis „visiško išteisinimo“ komitete.
Pasak jo, parlamentaras liudydamas komitetui kalbėjo labai nerišliai, daug ko tiesiog neatsiminė, painiojosi.

„Jie labai prieštaringi. Tiesą sakant, nebuvo paprasta bendrauti su M.Basčiu. (...) Yra labai daug prieštaravimų, netgi teigiama vieno posėdžio metu viena informacija, po to ji yra neigiama. Pono M.Basčio parodymai, kaip šaltinis, apskritai, manau, galėtų būti labai sunkiai vertinamas. Aš manau, kad tai nėra patikima informacija, kurią jis pateikė“, – teigė V.Bakas.

Seimas prieš keletą savaičių opozicijos iniciatyva pavedė NSGK atlikti tyrimą, ar VSD medžiagoje nurodyti M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu nekelia grėsmės šalies saugumui.

Savo išvadą NSGK Seimui turi pateikti iki balandžio 14 dienos.

Dėl neigiamos VSD išvados Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis atsisakė išduoti leidimą M.Basčiui dirbti su visiškai slapta informacija. Dėl to M.Bastys pasitraukė iš Seimo vicepirmininko pareigų, suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje. Taip pat valdančiųjų iniciatyva M.Basčiui pradėtas apkaltos procesas, tačiau apkaltos komisija darbą laikinai sustabdė, kol tyrimą baigs NSGK.

M.Bastys traktuoja, kad bendravimas su VSD medžiagoje minimais asmenimis „galėtų būti vertinamas kaip nepageidaujami ryšiai Seimo nario etikos prasme“, tačiau ne grėsmė valstybės paslaptims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius