Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 10 21

Ugniagesiai: Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose organizuoti masinius renginius yra nesaugu

Ugniagesiai draudžia renginių organizatoriams neveikiančiuose Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose rengti koncertus ar rodyti spektaklius, nes rūmuose nesaugu. Tačiau režisierė Dalia Ibelhauptaitė nepraranda vilties būtent šioje vietoje surengti roko ir operos performansą, nors leidimo į ugniagesius net nesikreipė.
Didelė koncertų ir sporto rūmų erdvė nenaudojama jau ne vienerius metus.
Didelė koncertų ir sporto rūmų erdvė nenaudojama jau ne vienerius metus. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Koncertų organizavimo agentūra „Seven Live“ pirmadienio rytą paskelbė gavusi iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) raštą, kuriame aiškiai parašyta – dėl gaisrinės saugos reikalavimų pažeidimų ir siekiant užtikrinti renginyje galinčių dalyvauti žmonių saugumą, renginiai jau daugelį metų uždarytoje Vilniaus koncertų ir sporto rūmų erdvėje vykti negali.

„Turėjome idėją Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose surengti roko muzikos projektą, tačiau Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai į tai pažiūrėjo itin neigiamai“, – sakė koncertų organizavimo agentūros direktorius Juras Vėželis.

Pastate nėra saugu

Vilniaus apskrities Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Alvydas Balčytis 15min.lt sakė, kad Vilniaus koncertų ir sporto rūmus eksploatuoti uždrausta dar 2009 metų pavasarį.  Todėl „Seven Live“ ir sulaukė tokio jų atsakymo. Tačiau pareigūną kur kas labiau stebina „Vilniaus City operos“ (VCO) komanda, kuri reklamuoja, kad šiose erdvėse vyks renginys. Esą apie tai ugniagesiai sužinojo tik iš spaudos.

„Dėl šio renginio į mus niekas nėra kreipęsis. 2009 metų balandžio 24 dieną buvo priimtas nutarimas uždrausti eksploatuoti objektą – Vilniaus koncertų ir sporto rūmus, nes jie neatitinka keliamų priešgaisrinės saugos reikalavimų. Juos nėra saugu organizuoti renginius, ypač masinius. Savininkams buvo nurodyta, kad kol nebus pašalinti gaisrinės saugos pažeidimai, to objekto negalima eksploatuoti. Jie buvo tą įsipareigoję“, – teigė A.Balčytis.

Pastatas nuo 2004 m. priklauso „Ūkio banko investicinei grupei“. Tačiau grandioziniai projektai, kas galėtų išdygti vietoj Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, taip ir netapo realybe – 2006 m. statinį įtraukus į kultūros vertybių registrą, net ir pačius projektus nustota kurti.

A.Balčytis sakė, kad spalio 15 dieną buvo organizuotas operatyvinis priešgaisrinis patikrinimas, kurio metu nustatyta, kad trūkumai, rasti dar 2009 metų pavasarį, nepašalinti. O trūkumų nemažai:  neveikiančios priešgaisrinės saugos sistemos, gaisrinės automatikos įrenginiai, netvarkingas gaisrinis vandentiekis. Savininkai kol kas PAGD nėra informavę apie pašalintus trūkumus.

Nemato galimybių renginiui

Negalėtų ten vykti renginiai. Žinoma, už saugumą atsakingi organizatoriai, bet aš nelabai suprantu, kad galėtų ten daryti, jeigu yra žinoma visa situacija, – teigė A.Balčytis.

„Organizuoti renginį pastate, kuris atitinka priešgaisrinės saugos reikalavimus, leidimo nereikia, nebent naudojami kokie nors pirotechnikos gaminiai, tik tuomet reikalingas suderinimas. Bet kadangi mes žinome, kad to pastato eksploatacija uždrausta, dėl to mes ir organizavome operatyvinį patikrinimą“, – aiškino A.Balčytis.

Tad „Vilnius City opera“ PAGD leidimo kaip ir neprivalo prašyti, nes renginys yra uždaroje patalpoje, tačiau uždraudus pastato eksploataciją niekas net neturėtų planuoti jame jokių renginių, įsitikinęs A.Balčytis. Vilniaus apskrities Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas net nenorėjo atsakyti į klausimą, kas galėtų būti atsakingas, jeigu masiniame renginyje Koncertų ir sporto rūmuose kas nors nutiktų.

„Negalėtų ten vykti renginiai. Žinoma, už saugumą atsakingi organizatoriai, bet aš nelabai suprantu, kad galėtų ten daryti, jeigu yra žinoma visa situacija“, – teigė A.Balčytis.

1965-71 metų pastatyti Vilniaus koncertų ir sporto rūmai sovietmečiu buvo didžiausia Lietuvos salė, tačiau pastarąjį dešimtmetį ji stovi tuščia ir užrakinta.

Rūmus tvarkys patys

Tuo tarpu VCO savo sumanymą tikisi įgyvendinti būtent Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose. Pirmadienį išplatintas pranešimas, kuriame teigiama, kad artėjama prie tikslo legendiniuose Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose vienam vakarui, lapkričio 10-ąją, pristatyti roko ir operos perfomansą VCO ROCK. Iki šiol merdėjančias sporto rūmų erdves bendradarbiaujant su įvairiomis miesto saugos tarnybomis ir pareigūnais renginiui esą parengs savanoriai ir VCO remiančios įmonės.

Dalia Ibelhauptaitė
Dalia Ibelhauptaitė

„Mūsų pagrindinė misija organizuojant VCO ROCK renginį Vilniaus sporto rūmuose visų pirma yra užtikrinti visų žiūrovų ir dalyvių saugumą, sukurti tokias prevencijos ir apsaugos priemones, kurios užkirstų kelią bet kokiai problemai iškilti, remiantis rimčiausių miesto priešgaisrinės apsaugos tarnybų ekspertų nuomonėmis ir patarimais. Mūsų prioritetas yra, kad žmonėms būtų saugu ir šilta, ir tuo rūpinamės jau kelis mėnesius nuo pat renginio planavimo iki jo įgyvendinimo. Išskirtinės praktikos gyvuoja tada, kai yra skiriamas išskirtinis dėmesys saugumui užtikrinti“, – pranešime spaudai tikina VCO meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė.

Tokiu pat būdu bohemiečiai prieš kelis metus elektroninės operos fantazijos projektui XYZ buvo prikėlę buvusį „Lietuvos“ kino teatrą Vilniuje. Tuomet tvarkydami avarinės būklės pastatą bohemiečiai bendradarbiavo su Vilniaus miesto priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu ir įvarių tarnybų specialistais, patys šveitė langus ir grindis, jiems talkino savanoriai.

Anot D.Ibelhauptaitės, ši idėja iš pirmo žvilgsnio atrodo neįgyvendinama, todėl esą nenuostabu, kad vienas renginių organizatorius viešai platina pareiškimus esą Sporto rūmuose niekas nevyks. Režisierės teigimu, salę įvertino statybų inžinerijos ekspertai ir pagal jų sudarytą  ir su priešgaisrinės saugos tarnybomis derinamą planą bus vykdomi Vilniaus koncertų ir sporto rūmų saugumo užtikrinimo bei pritaikymo renginiui darbai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius