-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 12

Ukrainai prašant rezervuoti vietą ES, G.Nausėda ragina skeptikes „suvokti momento svarbą“

Ukrainai prašant rezervuoti vietą Europos Sąjungoje, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ragina skeptikes Bendrijos šalis „suvokti momento svarbą“.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Mes turime padaryti viską, kad Ukraina gautų labai aiškų signalą dėl savo narystės ES, (...) dėsime visas pastangas, kad įtikintume visas be išimties ES valstybes suvokti momento svarbą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė šalies vadovas.

Bendroje spaudos konferencijoje su Kosovo prezidente Vjosa Osmani jis teigė, kad kandidato statuso suteikimas „yra taškas labai ilgame kelyje į visišką ES narystę“, tačiau jis ypač svarbus Rusijos užpultai Ukrainai.

Kiek anksčiau ketvirtadienį ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paragino Bendriją rezervuoti Kyjivui vietą Europos Sąjungoje, net jei visapusiškai narystei pasiekti gali prireikti daug laiko.

Šiuo metu Ukrainos paraišką dėl narystės ES nagrinėja Europos Komisija, ji savo vertinimą žada pateikti birželį.

Oficialiai sprendimą dėl kandidatės statuso suteikimo šaliai dar turės priimti visos 27 ES narės, pasiremdamos ekspertų rekomendacijomis iš Komisijos.

G.Nausėda teigė negalintis prognozuoti Bendrijos narių svarstymų dėl kandidatės statuso suteikimo rezultato, tačiau jis akcentavo, kad „diskusija bus labai įdomi“.

„Esu paraginęs visas Lietuvos institucijas, kurios dalyvauja atitinkamose ES institucijose ir susitikimuose, kad šis klausimas būtų keliamas. Šis klausimas, kartu su sankcijų Rusijai griežtinimu, yra vienas iš prioritetinių mūsų užsienio politikos klausimų“, – kalbėjo Lietuvos vadovas.

„Turime padaryti viską, kad vėliau mūsų sąžinė būtų rami“, – pridūrė jis.

G.Nausėda dar kartą pakartojo, jog kalbos apie europinę perspektyvą Ukrainai „per kitus politinius substitutus“ jo neįtikina.

„Tai nėra nuoširdu ir sąžininga Ukrainos žmonių atžvilgiu“, – sakė prezidentas.

Kiek anksčiau šią savaitę Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad prireiks „dešimtmečių“, kol tokia kandidatė kaip Ukraina įstos į ES, ir pasiūlė šalia Bendrijos burti platesnę „Europos politinę bendruomenę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius