Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 10

Ukrainietė Alina: „Džiaugiamės, kad Lietuvoje galime mokytis“

Per šešis mėnesius beveik 300 ukrainiečių baigė nemokamus anglų kalbos kursus. Juos finansavo Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuras (IOM Lietuva), rašoma organizacijos pranešime spaudai.
Ukrainietė Alina
Ukrainietė Alina / IOM Lietuva nuotr.

„Skyrėme lėšų, kad ukrainiečiai galėtų tobulinti anglų kalbos žinias, džiaugiuosi, kad pavyko padėti keliems šimtams. Iš atliktų tyrimų matėme, kad ukrainiečiai norėtų mokytis anglų, kadangi daugelis planuoja grįžti į Ukrainą ir tikisi, kad šios žinios jiems pravers tiek Lietuvoje, tiek Ukrainoje“, – kalba IOM Lietuva vadovas Eitvydas Bingelis.

Oksana šiuo metu gyvena Tauragėje, ji viena iš mokymų dalyvių. Į Lietuvą ji atvyko iš Mykolajivo, vos prasidėjus karui.

„Įvertinus aplinkybes, galiu pasakyti, kad viskas gerai susiklostė, mums pavyko išvengti karo baisybių, o Lietuvoje labai gerai jaučiamės ir esame dėkingi už visą suteiktą pagalbą“, – teigia Oksana.

Ji pasakoja, kad Ukrainoje dirbo grožio srityje – buvo manikiūro meistrė. Lietuvoje kol kas dirbti nepavyksta, nes būtina skirti daugiau dėmesio sūnui pirmokui, kuris mokosi lietuvių mokykloje. Moteris nepraranda vilties grįžti į gimtąjį miestą, tačiau kol kas tai nėra saugu, be to infrastruktūra yra sugriauta, o ir susirasti darbą tiek jai, tiek vyrui būtų itin sudėtinga.

„Mes džiaugiamės tuo, ką turime čia, ką pavyko susikurti. Gavome nemažai pagalbos, sutikome daug nuostabių žmonių ir, be abejo, man smagu, kad galiu mokytis ir aš“, – pasakoja moteris.

IOM Lietuva nuotr./Ukrainietė Oksana
IOM Lietuva nuotr./Ukrainietė Oksana

Kita mokymų dalyvė Alina atvykusi į Lietuvą iš Zaporižios taip pat džiaugiasi, kad turėjo galimybę mokytis anglų kalbos.

„Aš visiškai nemokėjau anglų, o ji ypač reikalinga. Tad šios žinios, kurias gavau yra neįkainojamos. Buvo labai įdomu mokytis ir džiaugiuosi mokytojos profesionalumu“, – kalba Alina.

Ji Lietuvoje gyvena ilgiau nei metus, nuo pat karo pradžios, o jos vyras tiek pat mėnesių kovoja dėl Ukrainos nepriklausomybės. „Norėtume grįžti namo, tačiau kol vyras nepasakė, kad tai saugu, negrįšime. Juolab, kad mūsų dukra lanko lietuvių darželį ir puikiai integruojasi. Lietuvoje mums patinka, sutikome daug nuostabių žmonių, kurie mums tapo draugais“, – sako Alina.

Dar viena mokymų dalyvė Liudmila, pasakoja, kad prieš metus kovo 1 d. pažįstama jai paskambino ir pasakė, kad išvažiuoja iš Ukrainos. Tad ji nieko nesvarsčiusi pasiėmė sūnų ir išvyko į stotį. Moteris prisimena, kad kelionė buvo itin sudėtinga, perpildytas traukinys iš jos gimtojo miesto iki Lvivo važiavo be šviesų, kad priešas jo nepastebėtų, jame truko vietos, maisto ir vandens. Vėliau ji pasiekė Varšuvą, o iš ten važiavo iki Suvalkų, vėliau pasiekė Vilnių.

Mes neturėjome jokių daiktų, nes tiesiog neturėjau laiko jų surinkti, savanoriai Varšuvoje mus sušildė, davė viršutinių rūbų ir karšto maisto. Vilniuje įsikurti ir susirasti nuomojamą butą mums padėjo pažįstami. Dabar aš jau metus dirbu čia aptarnavimo srity, o sūnus lanko mokyklą.

„Mes neturėjome jokių daiktų, nes tiesiog neturėjau laiko jų surinkti, savanoriai Varšuvoje mus sušildė, davė viršutinių rūbų ir karšto maisto. Vilniuje įsikurti ir susirasti nuomojamą butą mums padėjo pažįstami. Dabar aš jau metus dirbu čia aptarnavimo srity, o sūnus lanko mokyklą“, – sako Liudmila.

IOM Lietuva nuotr./Ukrainietė Liudmila
IOM Lietuva nuotr./Ukrainietė Liudmila

Ji pradėjo lankyti IOM Lietuva organizuojamus anglų kalbos kursus, kad būtų paprasčiau bendrauti su klientais, labai norėtų išmokti ir lietuvių, kadangi, kaip pati sako, mato, kad ši kalba jai tiesiog būtina.

„Manęs daug kartų klausė ar man patinka Lietuvoje, ilgą laiką aš sakiau, kad čia saugu. Man tai buvo svarbiausia, nes vaikai neturi matyti karo, girdėti kaip šaudoma, miegoti rūsiuose, apskritai mano namuose dabar vyksta baisi tragedija, kuri neturėjo įvykti. Esu dėkinga už visą mums suteiktą pagalbą, džiaugiuosi matydama Ukrainos vėliavas – tai labai palaiko. Labai tikiuosi, kad galėsime grįžti namo, kad mano namai nebus sugriauti, tačiau kol kas turime laukti čia, kur saugu“, – pasakoja Liudmila.

IOM Lietuva organizuojamus anglų kalbos mokymo kursus vedė VšĮ „Baltijos tarptautinė mokykla“ specialistai. Mokymai vyko 24 grupėms po 40 valandų, o jų dalyviai galėjo patobulinti turimas žinias arba išmokti anglų kalbos pradmenų.

IOM Lietuva nuo karo Ukrainoje pradžios aktyviai teikia pagalbą karo pabėgėliams. Nuo spalio mėnesio veikia emocinės paramos linija ukrainiečiams. Kiekvieną dieną nuo 10 iki 20 val. teikiamos profesionalių psichologų konsultacijos ukrainiečių ir rusų kalbomis. O rugsėjo ir kovo mėnesį buvo organizuojami mokymai psichologams ir psichiatrams iš Ukrainos, kad jie galėtų teikti pagalbą ukrainiečiams. Taip pat skiriami piniginės išmokos būtiniausiems poreikiams užtikrinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius