Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 21

Unikalūs Baltijos kelio kadrai: taip istoriniame renginyje dalyvavo Meškuičių gyventojai

Prieš 30 metų žmonės iš visos Lietuvos traukė į Baltijos kelią, kad galėtų tapti šio įvykio dalimi. Tuomet gal dar ne kiekvienas suvokė, jog tai istorinė akimirka. Rimtautas Gendvilas iš Meškuičių Šiaulių rajone prisipažįsta irgi apie tai negalvojęs, net nespėjęs susikibti su kuo nors rankomis. Kur kas svarbiau jam buvo įamžinti akimirkas – tai darė su dviem fotoaparatais ir filmavimo kamera.
Meškuičių gyventojai Baltijos kelyje
Meškuičių gyventojai Baltijos kelyje / Rimtauto Gendvilo nuotr.

Rimtautas Gendvilas 15min projekte apie Baltijos kelią pasidalijo įrašu, kuriame – jo su dviem fotoaparatais ir kamera užfiksuoti meškuitiečių dalyvavimo Baltijos kelyje vaizdai.

Pono Rimtauto nuotraukose užfiksuota, kaip Šiaulių rajono Meškuičių miestelio žmonės keliavo į Baltijos kelią, kaip ten stovėjo susikabinę rankomis.

Daug žigulių, seni sovietiniai autobusai, plazdančios trispalvės ir gyva žmonių virtinė. Tai įamžinta R.Gendvilo nuotraukose. Jis sako nebuvęs profesionalus fotografas, tačiau fotografuoti mėgo nuo vaikystės.

Rimtauto Gendvilo nuotr./Meškuičių gyventojai Baltijos kelyje
Rimtauto Gendvilo nuotr./Meškuičių gyventojai Baltijos kelyje

„Tuo metu dirbau Meškuičių ligoninėje vairuotoju, o važiavo „Raudonosios vėliavos“ kolūkio darbuotojai daugiausia, nors buvo ir šiaip meškuitiečių, tik kolūkio autobusas buvo. Nuo mažens buvau mėgėjas fiksuoti. Ir M.Gorbačiovą Šiauliuose turiu nusipaveikslavęs“, – pasakojo R.Gendvilas.

Ruošiantis būta ir baimės – kaip čia viskas bus, kaip pavyks, kaip nuvažiuosim, prisiminė Rimtautas. „Jūra mašinų – trys eilės į vieną pusę ir viena iš priekio. Tai buvo kažkas tokio, euforija, adrenalinas, toks nusiteikimas. Susiradome vietą, kur sustoti, tai buvo už Panevėžio, Pasvalio link“, – sakė jis.

Rimtauto Gendvilo nuotr./Meškuičių gyventojai Baltijos kelyje
Rimtauto Gendvilo nuotr./Meškuičių gyventojai Baltijos kelyje

Į Baltijos kelią, nors ir nebūdamas fotografas profesionalas, R.Gendvilas išvyko gerai pasiruošęs: su dviem fotoaparatais ir nedidele vaizdo kamera, kurią pasiskolino iš brolio. Nespalvotas nuotraukas darė su tuomet populiariu „Zenit“ fotoaparatu.

„Prisimenu – ten toks džipas sustojo, kuriame buvo „Stalinas“, „Hitleris“, tai „Stalinui“ ūsai atkibo ir jie nuvažiavo nuo kelio prisiklijuoti tų ūsų. Nubėgau nupaveiksluoti šiauliečių, nes vieną atpažinau, šiauliečiai tai sugalvojo“, – prisiminimais iš Baltijos kelio dalijosi vyras.

Rimtauto Gendvilo nuotr./Meškuičių gyventojai Baltijos kelyje
Rimtauto Gendvilo nuotr./Meškuičių gyventojai Baltijos kelyje

Pats, sako, nespėjęs ir rankomis susikabinti. Jam svarbiausia buvo užfiksuoti – ką pagauti, kur žiūrėti. „Nebuvo man taip, kad pats stovėčiau kelyje. Buvau lyg tarp dangaus ir žemės, – nusijuokė ponas Rimtautas. – Bėgiojau, norėdamas kuo daugiau kadrų pagauti. Čia džipas sustojo, čia kažkas. Viskas man labai greitai prabėgo.“

Tik vėliau, kai jau turėjo nuotraukas, galėjo jas pamatyti, jis teigė pajutęs tą euforiją, kuri gaubė Baltijos kelią.

„Atrodo, neįtikėtina, kad taip galima buvo suorganizuoti, tokią minią žmonių, kad visi sustotų ir, svarbiausia, kultūringai, be jokių pykčių. Juk dideliuose renginiuose būdavo, kad susipyksta dėl kažko, o čia vienas kitą rėmė. Jeigu kažkas sustodavo, užvirė kažkokia mašina, žiūrėk, padeda, atneša vandens. Labai labai faina“, – emocijų neslėpė R.Gendvilas.

Rimtauto Gendvilo nuotr./Meškuičių gyventojai Baltijos kelyje
Rimtauto Gendvilo nuotr./Meškuičių gyventojai Baltijos kelyje

Paklaustas, ar dabar toks įvykis galėtų pasikartoti, Rimtautas suabejojo. Esą su šiuolaikiniu požiūriu gal būtų sunku, reikėtų kažkokio sunkumo, kad žmonės turėtų stimulą. O kai viskas lengvai gaunama, tuomet ir tokios vienybės nėra. „Pakartojimas būtų labai šaunu. Jeigu su tais pačiais jausmais, būtų tiesiog nuostabu“, – tikino jis.

Baltijos kelyje dalyvavo ir maži ir dideli. Po 30 metų pasidalinkite savo istorijomis! Tai galite padaryti čia https://www.15min.lt/baltijos-kelias/pasidalinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius