Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 24

URM įteikė notą Rusijos atstovui dėl sunaikintos paminklinės lentos M.Reiniui

Užsienio reikalų ministerija (URM) pareiškė protestą Rusijai dėl sunaikintos paminklinės lentos dvasininkui, politikui ir diplomatui Mečislovui Reiniui.
Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija
Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Rusija Nota

Ministerija pranešė antradienį iškvietusi Rusijos ambasados Lietuvoje laikinąjį reikalų patikėtinį Aleksanderį Elkiną ir įteikusi jam protesto notą dėl atminimo ženklo M.Reiniui sunaikinimo Rusijos Vladimiro miesto kapinėse.

„Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai atkreipė dėmesį, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai Rusijoje yra nugriaunami paminklai, skirti režimo aukoms pagerbti. Tokie veiksmai negali būti vertinami kitaip nei istorinės tiesos ir stalinistinio totalitarinio režimo aukų atminimo niekinimas, todėl ministerija pareikalavo atsakingų Rusijos institucijų atkurti sunaikintus paminklus“, – teigia ministerija.

Rusijos atstovo pareikalauta, kad atsakingos šalies institucijos „kaip galima greičiau išsiaiškintų šio vandalizmo akto Vladimiro mieste aplinkybes“ ir patrauktų kaltuosius atsakomybėn bei „nedelsiant atkurtų Mečislovo Reinio atminimui skirtą paminklinę lentą“.

M.Reinys kaip krikščionis demokratas pusmetį užsienio reikalų ministro pareigas ėjo 1925–1926 metais, tarpukariu dėstė Vytauto Didžiojo universitete.

Arkivyskupas pokario metais protestavo prieš okupacinės valdžios vykdomą Bažnyčios ir tikinčiųjų teisių varžymą. 1947 metais buvo nuteistas kalėti aštuonerius metus už antisovietinę veiklą. Po šešerių metų jis mirė kalėjime ir palaidotas bendrame kape.

Taip pat nurodoma, kad ministerijos atstovai „išreiškė nusivylimą“, kad tuo pačiu metu, kai viename Rusijos regione naikinami paminklai nuo sovietinių represijų nukentėjusiems žmonėms, Kaliningrado srityje atidengtas paminklas „žiaurumu pagarsėjusiam carinės Rusijos imperijos valdininkui Michailui Muravjovui, kuris mirties bausme pasmerkė daugybę 1863–1864 metų sukilimo dalyvių, o tūkstančius ištrėmė į katorgą Sibire“.

Sukilimą M.Muravjovas malšino griežtomis karinėmis-administracinėmis priemonėmis, daug sukilėlių žuvo per kovas, teismuose nuteista per 1,7 tūkst. žmonių, 83 iš jų pakarti, kiti išsiųsti į katorgą arba ištremti.

Apie Kaliningrade pastatytą paminklą M.Muravjovui-Korikui Rusijos žiniasklaida pranešė šią savaitę, bronzinis paminklas iškilo netoli Lietuvos generalinio konsulato Karaliaučiuje.

URM teigimu, Lietuvos diplomatai pabrėžė, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai Rusijoje nugriaunami paminklai, skirti stalinistinio totalitarinio režimo aukoms pagerbti.

Šių metų balandžio mėnesį Permės srityje buvo nugriautas paminklas ten palaidotiems tremtiniams iš Lietuvos ir Lenkijos, o gegužės mėnesį Irkutsko srityje esančioje Pivovarichos gyvenvietėje demontuotas lenkiškas paminklas ir lietuviškas kryžius, pastatyti 1937 m. represuotiems Lietuvos ir Lenkijos tremtiniams ir politiniams kaliniams pagerbti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius