-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 06 12

Už meninę akciją gresia bauda

Skandalingais piešiniais garsėjantis kaunietis menininkas Gytautas Balkevičius gali sulaukti nemenkos piniginės baudos už tai, kad per meninę akciją už simbolinę kainą mėgino parduoti savo kūrinius.
Menininkas Gytautas Balkevičius prie Kauno miesto savivaldybės mėgino parduoti savo tapytus paveiklsus bei skulptūrą
Menininkas Gytautas Balkevičius prie Kauno miesto savivaldybės mėgino parduoti savo tapytus paveiklsus bei skulptūrą. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Niekur nedirbantis, ką tik magistro studijas Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakultete baigęs G.Balkevičius prieštaringai vertinamas menines akcijas rengia visoje Lietuvoje. Bene daugiausia visuomenės diskusijų sulaukė jo paveikslų ciklas "Nuodėmių gatvė" ir prieš Velykas didžiuosiuose krašto miestuose organizuota iš molio nulipdytų politikų galvų ridenimo bei daužymo akcija.

„Šįkart norėjau atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad „kitokio meno" mūsų krašte niekas neremia", – LŽ pasakojo G.Balkevičius. Prieš savaitę prie Kauno miesto savivaldybės administracijos pagrindinio pastato jis atsinešė kelis savo tapytus paveikslus, kuriuose vaizduojami žinomi Lietuvos politikai.

„Manęs daug kas klausinėjo, kodėl eksponuoju savo darbus. Paaiškinau, kad prieš Jonines noriu surengti nereikalingų visuomenei meno kūrinių deginimo akciją, bet jos niekas nefinansuoja. Todėl sumaniau parduoti savo darbus, o už gautas lėšas imtis minėto kūrybinio projekto", – aiškino menininkas.

Nors savo paveikslus G.Balkevičius norėjo parduoti už simbolinę sumą – po 0,5 lito, pirkėjų dėmesio nesulaukė. Užtat pateko į savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos tarnybos (VTT) darbuotojų akiratį.

„Man surašė protokolą ir žada nubausti už nelegalią prekybą. Valdininkai nesupranta, kad darbo neturintis, ką tik studijas baigęs kūrėjas negali įsigyti verslo liudijimo, kainuojančio daugiau nei tūkstantį litų. O kiekvienam performansui leidimų taip pat neišprašysi", – guodėsi menininkas.

VTT vyriausiasis specialistas Petras Remezas LŽ tikino, kad G.Balkevičius buvo keliskart įspėtas, jog pasitrauktų nuo savivaldybės administracijos pastato ir nieko prie jo nepardavinėtų. „Menininkas nepaisė mūsų įspėjimų, todėl buvo nubaustas", – pabrėžė valdininkas.

Jo tvirtinimu, norint prekiauti viešoje vietoje, reikalingas leidimas, net jei parduodamų daiktų kainos tėra simbolinės. G.Balkevičiui jo performansas gali atsieiti iki 2 tūkst. litų. Kokio dydžio baudą jam skirti, kitą savaitę spręs savivaldybės Administracinė komisija. Jos pirmininkė Loreta Kekienė tvirtino, jog valdininkai greičiausiai prašys bausti menininką ne už nelegalią prekybą, o už savavaldžiavimą. „Būtent tokius pažeidimus nagrinėja mūsų komisija, skirianti baudas griežtai pagal įstatymus. Išimčių nedarome, net jei asmuo gailisi", – pažymėjo komisijos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius