-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 26

Už nemokamą politikų gyvenimą valdiškuose namuose valstybė sumokėjo dešimtis tūkstančių eurų

Prezidentinių ir premjero rezidencijų, Seimo viešbučio išlaikymas mokesčių mokėtojams per pirmuosius septynis šių metų mėnesius atsiėjo daugiau kaip 100 tūkst. eurų. Sąskaitos už komunalines paslaugas viršijo 80 tūkst. eurų, taip pat skirta pinigų remontui, pastatų priežiūrai.
Virginijus Sinkevičius
Virginijus Sinkevičius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Įstatymai numato, kad kai kuriems išrinktiems politikams – prezidentui ir kadenciją baigusiems šalies vadovams, premjerui, daliai Seimo narių – valstybė gali suteikti nemokamą būstą bei padengti gyvenimo jame išlaidas.

Namų priežiūrai – apie 2 tūkst. eurų

Turniškėse yra trys rezidencijos, skirtos pareigas einančiam ir kadenciją baigusiems prezidentams.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./D.Grybauskaitė apžiūrėjo būsimąją rezidenciją
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./D.Grybauskaitė apžiūrėjo būsimąją rezidenciją

Prezidento rezidencijoje, kaip žadėjo, turėtų apsigyventi šalies vadovo Gitano Nausėdos šeima.

Prezidento atstovo žiniasklaidai Antano Bubnelio teigimu, tiksli G.Nausėdos persikėlimo į Turniškes data dar nėra numatyta.

„Šiuo metu vyksta pasirengimo Turniškių rezidencijos atnaujinimui darbai. Tuo pačiu tai reiškia, kad dar nėra tikslios jos atnaujinimo sąmatos ir darbų terminų“, – aiškino jis.

Iki kadencijos pabaigos liepos viduryje minėtoje rezidencijoje gyveno Dalia Grybauskaitė.

Namas šiame prestižiniu laikomame kvartale suteiktas ir kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui su ponia Alma Adamkiene. Rezidencija, kurioje gyveno a.a. Algirdas Brazauskas, stovi tuščia.

Kaip nurodė Prezidento komunikacijos grupės atstovai, trijų rezidencijų komunalinėms paslaugoms apmokėti per septynis šių metų mėnesius buvo išleisti apie 10 tūkst. eurų.

Daugiausia atsiėjo prezidento rezidencijos išlaikymas – apie 5 tūkst. eurų. Likusių dviejų namų komunalinės išlaidos sausio–liepos mėnesiais siekė atitinkamai 3,5 tūkst. ir 1,5 tūkst. eurų.

„Tai nėra nauji namai, natūralu, kad jų priežiūra reikia rūpintis – tam nuo metų pradžios išleista apie 2 tūkst. eurų“, – sakė Prezidentūros atstovai.

2018 metais rezidencijų komunalinėms paslaugoms apmokėti Prezidento kanceliarija išleido apie 16 tūkst. eurų.

Seimo viešbutyje užimti visi butai

Jei parlamentarai pageidauja, jiems taip pat gali būti suteiktos valdiškos gyvenamosios patalpos – Seimo viešbutyje sostinės Gedimino prospekte, priešais parlamento rūmus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Planuojama pakeisti Seimo viešbučio langus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Planuojama pakeisti Seimo viešbučio langus

Jame gyvenantiems parlamentarams, kurie nuosavybės teise neturi gyvenamosios patalpos Vilniaus miesto savivaldybėje ir 25 km spinduliu nuo jos administracinės ribos, nereikia mokėti už komunalines išlaidas.

Kaip informavo Seimo kanceliarija, parlamento viešbutyje užimti visi 72 butai.

Gyvenamosios patalpos kompensuojant gyvenimo išlaidas yra suteiktos 68 parlamentarams.

Dar 4 Seimo viešbutyje gyvenantys parlamentarai už šaltą ir karštą vandenį, elektros energiją, dujas, šiluminę energiją ir komunalines paslaugas moka patys pagal patvirtintus tarifus.

Per pirmus septynis mėnesius bendra jų sumokėtų mokesčių suma siekė 1130 eurų.

Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyrius nurodė, kad išlaidos už komunalines paslaugas parlamento viešbutyje iki rugpjūčio mėnesio sudarė 66 tūkst. 994 eurus.

„Elektros energija, sunaudojama butuose, laiptinėse, bendro naudojimo patalpose, liftuose, vidinio kiemo apšvietimui – 18 148 eurai, šildymas – 36 179 eurai, vandentiekis ir kanalizacija – 1849 eurai, šiukšlių išvežimas – 4233 eurai, patalpų ir teritorijos valymas, inžinerinių tinklų tvarkymas – 6586 eurai“, – sakoma atsakyme 15min.

Praėjusiais metais per tą patį laikotarpį už komunalines paslaugas Seimo viešbutyje buvo sumokėta beveik 20 tūkst. eurų mažiau – iš viso 47 tūkst. 948 eurai.

„Skirtumą 2018 ir 2019 metais lėmė skirtingos oro sąlygos (šiemet butuose intensyviau naudojami kondicionieriai) ir padidėję elektros energijos įkainiai“, – aiškino Seimo kanceliarija.

Skirtumą 2018 ir 2019 metais lėmė skirtingos oro sąlygos (šiemet butuose intensyviau naudojami kondicionieriai) ir padidėję elektros energijos įkainiai.

Parlamento viešbutyje šiemet atliktas dviejų laiptinių stogų remontas ir smulkūs butų remonto darbai – sienų, lubų dažymas. Tai kainavo 22 tūkst. 783 eurus.

Pinigus rijo ir tuščia rezidencija

Taip pat Turniškėse stovi 2014 metais baigta remontuoti Vyriausybės vadovo rezidencija. Nuo 2016 metų ji stovėjo tuščia, nes premjeru tapęs Saulius Skvernelis nusprendė likti gyventi nuosavame name.

15min nuotr./Premjeras su šeima persikraustė į rezidenciją Turniškėse
15min nuotr./Premjeras su šeima persikraustė į rezidenciją Turniškėse

Vis dėlto, prieš savo atostogas birželio mėnesį S.Skvernelis su šeima dėl remonto namuose persikraustė į rezidenciją.

Vyriausybės kanceliarijos duomenimis, premjero rezidencijos išlaikymui nuo sausio mėnesio iki rugpjūčio 13 dienos buvo išleisti 3 tūkst. 892 eurai.

Liūto dalis iš šios sumos – šildymui, kuris kainavo apie 2 tūkst. 200 eurų. Sąskaitos už elektros energiją siekė 1 tūkst. 315 eurų, už vandenį – 52 eurus. Šiukšlių išvežimas už visus šiuos metus iš viso kainuos apie 322 eurus.

Praėjusiais metais, kaip nurodė Vyriausybės kanceliarija, premjero rezidencijos komunalinėms išlaidoms padengti panaudoti 5 tūkst. 100 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius