-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 28

Užsienio spauda pastebėjo unikalią Lietuvos prezidentės kalėdinę dovaną popiežiui

Vokietijos portalas bild.de ir Vatikano radijo puslapis aprašo Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės popiežiui Pranciškui perduotą dovaną. Tai – unikali nanoprakartėlė.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė popiežiui perdavė unikalią dovaną.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė popiežiui perdavė unikalią dovaną. / Prezidentūros nuotr.

Kaip rašo Vokietijos portalas, Vilniaus Katedros aikštės prakartėlės kopija yra dešimt tūkstančių kartų sumažinta ir matoma tik mikroskopu.

Kaip skelbia anksčiau, ji jau užregistruota Gineso pasaulio rekordų knygoje. Prakartėlė yra tokia maža, kad kūdikį Jėzų vaizduojanti figūra yra mažesnė ir už žmogaus ląstelę.

Mažiausią pasaulyje prakartėlę sukūrė lietuvių mokslininkai ir studentai.

„Didžiuojuosi, kad mūsų mokslininkai ir studentai sukūrė pačią mažiausią pasaulyje prakartėlę. Ypač džiaugiuosi, kad galime įteikti šią įdomią ir inovatyvią dovaną Popiežiui Pranciškui, kurio kitąmet laukiame Lietuvoje“, – yra sakiusi prezidentė.

Prakartėlę kūrusių mokslininkų tikslas – garsinti Lietuvą kaip modernią, talentingų kūrėjų šalį. Pasitelkę savo gebėjimus, pažangiausias technologijas galime pritaikyti ne tik medicinoje, IT, urbanistikoje ar dizaine, bet ir kurdami žmones džiuginančius atradimus. Lietuva yra lazerių industrijos lyderė – eksportuojame lazerius daugiau kaip į 70 pasaulio šalių.

Mokslininkai iš pradžių nuskenavo Vilniaus Katedros aikštės prakartėlės figūras, tuomet atspausdino lazeriniu nanospausdintuvu ir įkėlė į specialią talpą, kad objektą būtų galima pamatyti mikroskopu. Prakartėlę sukūrė Vilniaus Gedimino technikos universiteto kūrybiškumo ir inovacijų centras „Linkmenų fabrikas“ drauge su bendrovės „Femtika“ mokslininkais ir įmone „3D idėja“. Kuriant prakartėlę bendradarbiauta su Vilniaus arkivyskupijos kurija, „GoVilnius“, „Investuok Lietuvoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius