-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 19 /14:02

V.Bakas siūlo atlikti parlamentinį tyrimą: įtaria, kad valstybės institucija neteisėtai rinko informaciją

Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas pasiūlė įkurti laikinąją tyrimo komisiją dėl galimo neteisėto poveikio vidaus politikos procesams, neteisėto informacijos rinkimo ir naudojimo. Šį klausimą trečiadienį apsvarstė Seimo valdyba. Galutinis sprendimas dėl komisijos kūrimo turėtų būti priimtas kitą savaitę.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį valdybos posėdžio metu „valstietė“ Rima Baškienė teiravosi V.Bako, kodėl laikinąją tyrimo komisiją jis siūlo sudaryti Seimo valdybai, jei tai gali daryti ir Seimo nariai, taip pat ji pažymėjo, jog parlamentaras į Seimą siūlo kviesti liudyti generalinį prokurorą.

„Gerbiamas kolega, jūs norite, kad būtų pakviestas generalinis prokuroras į Seimą, ir jūs norite, kad galėtų būti sudaryta laikinoji tyrimo komisija. Pagal statutą, jūs puikiai žinote sąlygas, laikinosios tyrimo komisijos sudarymo aplinkybes, jeigu tai yra iniciatyva, pasirašo Seimo nariai statuto nustatyta tvarka ir čia net visiškai nereikia valdybos“, – aiškino R.Baškienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Baškienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Baškienė

„Tai yra mano pasiūlymai. Tos informacijos, kuri man buvo pateikta, iš tos patirties, kurią aš įgijau kaip Seimo komiteto vadovas, vadovavęs dviems tyrimams, kurie baigėsi ir apkalta, ir daugybe teisės aktų pakeitimų, aš suprantu – pirma – kad tai yra klausimas, susijęs ne su vieno komiteto kompetencija. Yra susijęs su Seimo valdybos kompetencija, kurioje yra ir pozicijos, ir opozicijos aukščiausia politinė vadovybė, – atsakinėjo V.Bakas. – Antra, tai susiję su žmogaus teisių apsauga ir mūsų nacionalinio saugumo interesais, todėl, aš manau, tik šitie žmonės, kurie yra čia, aukščiausi Seimo vadovai, gali priimti tokį sprendimą.“

„Valstiečio“ Arvydo Nekrošiaus klausiamas, kokie asmenys, jo manymu, turėtų būti formuojamos laikinosios tyrimo komisijos nariai, V.Bakas teigė, kad „tai turėtų būti nariai, kurie sugebėtų atsakyti į klausimus“.

Dalis laikinosios tyrimo komisijos posėdžių, jei tokia būtų įkurta, politiko įsitikinimu, turėtų vykti uždarai: „Mano galva, iš tos patirties, kurią aš turiu, komisijos posėdžiai – kai kurie – turės būti uždari tam, kad būtent apsaugoti žmogaus teises, žmonių interesus, tam, kad jie nenukentėtų.“

V.Bakas viešo Seimo valdybos posėdžio metu nepatikslino, kokios institucijos, jo žiniomis, ne įstatymų nustatytais pagrindais rinko informaciją. Vėliau kalbinamas žurnalistų, jis taip pat nenurodė nei kada tai vyko, nei apie kokius asmenis informacija galėjo būti rinkta neteisėtai.

„Tokiu būdu sukelčiau grėsmę žmonėms, kurie sąžiningai atlieka savo pareigas“, – sakė Seimo narys.

Jis neatsakė, kokį matytų komisijos tyrimo objektą: „Aš atlikau savo pareigą, pateikiau Seimo valdybai neselekcionuodamas, ir pozicijos, ir pozicijos nariams, ir jie turi priimti sprendimą.“

V.Pranckietis įtikintas

Iniciatyvą dėl laikinosios tyrimo komisijos kūrimo Seimo valdyba nutarė svarstyti uždarame posėdyje. Jo metu sprendimą, ar inicijuoti parlamentinį tyrimą V.Bako siūlymo pagrindu, parlamentarai nutarė priimti kitą savaitę.

„Jei patikės visi, kad tyrimas būtinas, jog nesant įstatyme numatytų pagrindų renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis, ir galimai daromas neteisėtas poveikis vidaus politiniams procesams, kitą trečiadienį priimsim galutinį sprendimą, ar sudaryti komisiją“, – po uždaro valdybos posėdžio žurnalistams sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Jo pasisakymą cituoja BNS.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Jis pats teigė esąs įtikintas V.Bako pateiktos informacijos, kad tyrimą reiktų pradėti.

„Manau, kad ji (informacija – BNS) pakankamai rimta, jei tai įtaka rinkimams, politiniams procesams pasinaudojant galimybėmis, kurios suteiktos, tai pakankamai rimta. Aš esu įtikintas“, – kalbėjo parlamento vadovas.

Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas teigė, kad kol kas siūlomas tyrimas savo objektu panašus į bandymą „gūdžią naktį tamsiam kambary nejungus šviesos surasti juodą katę, o ji dar nemiaukia“.

„Kol kas aš negaliu aiškiai apibūdinti šios situacijos (...), kaži kokios konkretesnės informacijos mes negavome. Patys galėjome kelti versijas, kurias galbūt neatsakydamas kolega tuo patvirtindavo arba paneigdavo“, – žurnalistams sakė J.Sabatauskas.

Anot jo, „tas tyrimas gali būti ir labai didelis ir, atvirkščiai, kad nieko neištirs“.

„Savo patirty esu turėjęs tyrimą, kai atsakingi pareigūnai visiškai atsisakydavo bendradarbiauti su komisija“, – pridūrė socialdemokratas.

V.Bako rašte Seimo valdybai, be siūlymo atlikti tyrimą dėl galimo poveikio vidaus politikos procesams, kalbama apie „galimai neteisėtos informacijos rinkimą vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių institucijų“.

Pats raštas pavadintas „Dėl galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“.

Vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų nesant įstatymais numatyto pagrindo renkama informacija apie asmenis.

V.Bakas teigia, jog 2019 metų pradžioje jam einant NSGK pirmininko pareigas buvo pateikta informacija, kad „vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų nesant įstatymais numatyto pagrindo renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis bei daromas galimai neteisėtas poveikis šalies vidaus politiniams procesams“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas

V.Bakas rašte sako kreipęsis į Generalinę prokuratūrą bei Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl galimai padarytos nusikalstamos veiklos ir tik šių metų sausio 29 dieną gavęs iš minėtų institucijų atsakymą, kad ikiteisminis tyrimas nepradėtas.

„Atsižvelgiant į tai, kad minėta situacija turi didelę reikšmę užtikrinant žmogaus teisių apsaugą, nacionalinio saugumo interesus, taip pat keliant aukštų pareigūnų ir aukštų politikų konstitucinės atsakomybės klausimą, manau, kad tikslinga (...) Seimo valdyboje svarstyti klausimą dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo“, – valdybai rašo V.Bakas.

Taip pat jis siūlo į Seimo posėdį kviestis Generalinės prokuratūros ir STT vadovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius